معامله ٢ میلیارد درهمی در بازار ارز تجاری
پنجشنبه گذشته ۳۴ میلیون دلار در بازار ارز تجاری معامله شد که معاملات درهمی در مرز ۲ میلیارد درهم قرار داشت. به نقل از بانک مرکزی، طی یک جلسه معاملاتی در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران در روز پنجشنبه 27 دیماه معادل بیش از ۳۴ میلیون دلار از ارزهای مختلف معامله شد. در این روز حدود ۶۴ میلیون درهم، ۱۰میلیون دلار، ۴۷ میلیون یوآن و بیش از ۶۰۰ هزار یورو معامله شد و به این ترتیب معادل ارزش دلاری این حجم معاملات به بیش از ۳۴ میلیون دلار رسید. این معاملات بین ۲۸ صادرکننده و ۲۶۲ واردکننده که اقدام به ثبت سفارش در سامانه ارز تجاری کرده بودند انجام شد. بر اساس آمار اعلامی مرکز مبادله ایران، از ابتدای فعالیت بازار ارز تجاری تاکنون، یک میلیارد و ۷۲ میلیون دلار در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران معامله انجام شده است. شایان ذکر است حجم کل معاملات سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران از ابتدای فعالیت تا ۲۷ دیماه، حدود ۲ میلیارد درهم، ۳۶۸ میلیون دلار، ۹۷۸ میلیون یوآن و ۳۱ میلیون یورو بوده است.
***
تهدید دونالد ترامپ بازار نفت کانادا را بههم ریخت
تهدید دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا برای اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات از کانادا، پس از گذشت بیش از یک ماه، سرانجام صنعت نفت کانادا را مختل کرد.
قیمت نفت خام کانادا و سهام تولیدکنندگان این کشور از زمانی که ترامپ برای نخستین بار در نوامبر بحث تعرفهها را پیش کشید، خطر جنگ تجاری انرژی را تا حد زیادی نادیده گرفته بود. بسیاری گمان میکردند دوستی ترامپ با صنعت نفت و وعدههای کاهش قیمت بنزین در آمریکا، او را وادار میکند محصولات انرژی را از تعرفههای واردات معاف کند اما تمام این تصورات روز دوشنبه، زمانی که دانیل اسمیت، نخستوزیر آلبرتا، هشدار داد پس از دیدار با ترامپ در فلوریدا در آخر هفته، هیچ دلیلی برای این باور ندارد که نفت از تعرفهها معاف شود، تغییر کرد. اظهارات این مقام کانادایی باعث شد شاخص ۴۳ شرکت انرژی کانادایی روز دوشنبه، با وجود افزایش قیمت جهانی نفت و سهام انرژی آمریکا، ۱,۴ درصد سقوط کند. تهدید تعرفهها اکنون در قیمت نفت خام کانادا منعکس شده است. به گفته یک معاملهگر، قیمت نفت خام سنگین کانادا برای تحویل در سهماهه دوم در آلبرتا، روز سهشنبه 15.75 دلار در هر بشکه از قیمت نفت خام وستتگزاس اینترمدیت آمریکا ارزانتر شد، در حالی که این اختلاف قیمت در روز دوشنبه 14.70 دلار بود.
پالایشگاههای آمریکا بویژه در غرب میانه، تقریبا تمام صادرات نفت خام کانادا را دریافت میکنند و همه خطوط لوله صادراتی این کشور به جز یکی از آنها به آمریکا میرود. خط لوله «ترانس ماونتین» که بهتازگی توسعه یافته است، به ونکوور اجازه میدهد ۱۵ درصد از صادرات نفت کانادا را در نفتکشها بارگیری کرده و به آسیا ارسال کند. بر اساس گزارش بلومبرگ، شرکت تولیدکننده نفت «سنووس انرژی» اعلام کرده تعرفه ۲۵ درصدی بر نفت خام کانادا، میتواند قیمت بنزین در جایگاههای سوخت را تا ۳۰ سنت یا بیشتر در هر گالن افزایش دهد.
***
اعلام زمانبندی واگذاری سهام متعلق به صندوقهای بازنشستگی
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور طی بخشنامهای، تصویبنامه هیات وزیران درباره برنامه زمانبندی واگذاری سهام متعلق به صندوقهای بازنشستگی کشوری، لشکری و تأمین اجتماعی و شرکتهای تابع و وابسته به آنها را ابلاغ کرد. بر اساس این برنامه، فرآیند واگذاری شامل مراحل زیر خواهد بود: تشخیص شرکتهای مشمول تدوین و تصویب شرایط نحوه واگذاری، ارزیابی و قیمتگذاری،اعلام قیمت نهایی و دعوت از سرمایهگذاران برگزاری فرآیند مزایده و عرضه سهام در بازار سرمایه.
طبق زمانبندی ارائهشده، این مراحل به ترتیب از اوایل سال 1403 آغاز شده و در بازههای مختلف تا پایان سال 1404 ادامه خواهد یافت.
تصویبنامه مذکور با هدف بهبود مدیریت داراییها، افزایش شفافیت و بهرهوری در صندوقهای بازنشستگی و تأمین اجتماعی تدوین شده است.
برنامه واگذاری 2 ساله بر اساس جدول زمانبندی تصویبشده:
سال 1403: مراحل مربوط به تشخیص شرکتها، ارزیابی، تدوین شرایط واگذاری و ارائه سهام تعدادی از شرکتهای زیرمجموعه در نیمه اول سال آغاز میشود.
سال 1404: اجرای مزایدهها و انتقال مالکیت به سرمایهگذاران در نیمه دوم سال به اوج خود خواهد رسید.
در این فرآیند، ارائه برآورد دقیق و شفافی از ارزش فعلی این شرکتها از اهمیت بالایی برخوردار است تا امکان جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی فراهم شود و از واگذاریها بیشترین بهره اقتصادی حاصل شود.
با توجه به تجربههای پیشین، بهنظر میرسد سازمان خصوصیسازی نقش کلیدی در مدیریت این واگذاریها خواهد داشت. این سازمان وظیفه دارد با بررسی دقیق و تعیین ارزش منصفانه داراییها، فرآیند واگذاری را شفاف و بهدور از ابهام هدایت کند. این واگذاریها میتواند گامی مهم جهت کاهش بار مالی دولت و افزایش بهرهوری اقتصادی باشد اما موفقیت آن مستلزم شفافیت، رعایت اصول رقابتی و نظارت دقیق بر روند اجرای این مصوبه است.
بهتازگی عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد در نشست با اعضای اتاق بازرگانی تهران و پس از طرح انتقاد از روند خصوصیسازیها از سوی یکی از اعضای هیأت نمایندگان اتاق تهران، گفت: درباره خصوصیسازیها و آنچه طی سالهای گذشته در این رابطه انجام شده، رهبر معظم انقلاب نیز نقدهای جدی دارند و ایشان پیگیر انجام خصوصیسازیهای واقعی هستند. همتی افزود: با توجه به تأکیدات اخیر رهبر معظم انقلاب، بهزودی خبرهای خوبی در ارتباط با خصوصیسازیها میشنویم.