شاخص بورس ۵۰ هزار واحد افت کرد
در جریان دادوستدهای دیروز بازار سرمایه، بیش از 13 میلیارد و 335 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش بالغ بر 10 هزار و 207 میلیارد تومان در بیش از 429 هزار نوبت دادوستد شد و شاخص بورس با افت 50 هزار و 579 واحدی در ارتفاع 2 میلیون و 815 هزار و 642 واحد قرار گرفت.
بیشترین اثر منفی بر دماسنج بازار سهام در روز گذشته به نام نمادهای معاملاتی فارس، فملی و فولاد شد و در مقابل نمادهای معاملاتی سیستم، شبریز و وپخش با رشد خود مانع افت بیشتر نماگر بازار سهام شدند.
بر اساس این گزارش، در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله 6 میلیارد و 330 میلیون ورقه به ارزش 79 هزار و 983 میلیارد تومان در 329 هزار نوبت، شاخص فرابورس (آیفکس) 243 واحد افت کرد و در ارتفاع 26 هزار و 764 واحد قرار گرفت.
در این بازار هم دیروز بیشترین اثر منفی بر شاخص فرابورس به نام نمادهای معاملاتی وسپهر، بپاس و هرمز شد و در مقابل نمادهای معاملاتی نیشکر، ومپنا و آریان بیشترین اثر مثبت را بر این شاخص به نام خود ثبت کردند.
***
کاهش تولید محصولات صنعتی و معدنی در آذرماه امسال
شاخص تولید و فروش واحدهای صنعتی و معدنی در آذرماه امسال نسبت به ماه قبل به ترتیب کاهش 6.2 و 4.6 درصدی داشته است. در آذرماه 1403، شاخص تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش 1.2 و 7.4 درصدی را تجربه کردند اما نسبت به ماه قبل کاهش 6.2 و 4.6 درصدی داشتند.
در آذرماه سال 1403 شاخص تولید و فروش رشته فعالیت خودرو و قطعات نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش 17.4 و 18.8 درصدی داشته است، همچنین نسبت به ماه قبل شاخص تولید و فروش افزایش 9 و 2.4 درصدی داشتهاند. شاخص تولید رشته فعالیت فلزات پایه نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش 0.3 درصدی و شاخص فروش افزایش 4.2درصدی و نسبت به ماه قبل شاخص تولید و فروش کاهش 6.5 و 5.2 درصدی داشته است. در آذرماه 1403 نرخ رشد ماهانه قیمت فعالیتهای صنعتی بورسی افزایش 2.6 درصدی داشته و رشد نقطه به نقطه با افزایش 2.7 واحد درصدی نسبت به ماه قبل، به 25 درصد رسیده است. گفتنی است میانگین سالانه شاخص قیمت فعالیتهای صنعتی بورسی در آذرماه 1403 نسبت به ماه قبل 0.3 واحد درصد افزایش یافت و میزان 24.1 درصد افزایش را نشان میدهد. در آذرماه 1403 شاخص تولید رشته فعالیت شیمیایی به جز دارو، بر مبنای شرکتهای بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش 9.17 درصدی و نسبت به ماه قبل کاهش 5.4 درصدی داشته است. همچنین شاخص فروش آن نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش 29.9 درصدی و نسبت به ماه قبل کاهش 5 درصدی داشته است.
***
پیشبینی صندوق بینالمللی پول از رشد اقتصادی جهان
صندوق بینالمللی پول در پیشبینی خود، رشد اقتصاد جهانی را 3.3 درصد میداند، همچنین این صندوق پیشبینی کرده اقتصاد ایران در سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ رشد 3.1 درصدی را تجربه خواهد کرد. به گزارش ایسنا، پیشبینی صندوق بینالمللی پول برای رشد تولید ناخالص داخلی سال ۲۰۲۵ نسبت به تخمین قبلی خود در ماه اکتبر با 0.1 درصد، کمی به سمت بالا اصلاح شد، در حالی که برای سال ۲۰۲۶ ثابت ماند. در گزارش صندوق بینالمللی پول آمده است: پیشبینی میشود امسال، اقتصادهای پیشرفته 1.9 درصد و سال آینده 1.8 درصد رشد کنند که نسبت به پیشبینی قبلی تقریبا تغییری نکرده است.
* پیشبینی رشد ایالاتمتحده
در میان اقتصادهای پیشرفته، انتظار میرود اقتصاد ایالاتمتحده در سال ۲۰۲۵ به میزان 2.7 درصد رشد کند که با 0.5 درصد بازنگری به سمت بالا به دلیل بازارهای کار قوی و تسریع سرمایهگذاری است. همچنین رشد تولید ناخالص داخلی ایالاتمتحده در سال آینده به 2.1 درصد کاهش مییابد که با بازنگری اندک 0.1 درصدی به سمت بالا همراه خواهد بود.
صندوق بینالمللی پول همچنین افزود: در ایالاتمتحده، تقاضای اساسی همچنان قوی مشاهده میشود که منعکسکننده اثرات قوی سرمایه، سیاست پولی با محدودیت کمتر و شرایط مالی حمایتی است.
* پیشبینی رشد بازارهای نوظهور
برآوردهای رشد بازارهای نوظهور و اقتصادهای در حال توسعه بهطور کلی بدون تغییر 4.2 درصد و 4.3 درصد بود و پیشبینی رشد چین برای سال ۲۰۲۵ با 0.1 درصد افزایش به 4.6 درصد رسید. صندوق بینالمللی پول اعلام کرد: این بازنگری منعکسکننده عبور از سال ۲۰۲۴ با بسته مالی اعلامشده در نوامبر است که تا حد زیادی تاثیر منفی بر سرمایهگذاری ناشی از افزایش عدم اطمینان سیاست تجاری و بازار دارایی را جبران میکند. انتظار میرود رشد چین در سال ۲۰۲۶، به 4.5 درصد برسد و تا 0.5 واحد افزایش یابد، زیرا اثرات عدم اطمینان سیاست تجاری از بین میرود و افزایش سن بازنشستگی کاهش عرضه نیروی کار را کاهش میدهد.
* پیشبینی رشد ترکیه
صندوق بینالمللی پول پیشبینی رشد ترکیه برای سال جاری را به میزان 0.1 واحد افزایش داد و به 2.6 درصد رساند، در حالی که آن را بدون تغییر در 3.2 درصد برای سال ۲۰۲۶ باقی گذاشت.
* پیشبینی رشد ایران
صندوق بینالمللی پول رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ایران را 3.1 درصد و نرخ تورم را 29.5 درصد برای سال ۲۰۲۵ پیشبینی کرد. همچنین نرخ بیکاری 8.4 درصد پیشبینی شده است. همچنین پیشبینی میشود تورم کل جهانی در سال ۲۰۲۵ به 4.2 درصد و در سال ۲۰۲۶ به 3.5 درصد کاهش یابد.