پس از اعلام آتشبس در روز یکشنبه، موجی از شور و شادی در خیابانهای نوار غزه ایجاد شد. مردم غزه با حضور در خیابانها و خرابههای این باریکه به جشن و پایکوبی پرداختند و حملات موردی آخرین ساعات نیروی هوایی ارتش رژیم صهیونیستی نیز مانع از ابراز خوشحالی آنان نشد. در ساعات ابتدایی توافق آتشبس تصاویری از نوار غزه منتشر شد که مانند آب سردی بر رسانههای عبری بود. تصویر خروج خودروهای مبارزان حماس و پلیس غزه و رژه نیروهای امنیتی غزه در خیابانهای این باریکه ساحلی خط بطلانی بود بر تمام ادعاهای ارتش رژیم صهیونیستی درباره نابودی ساختار و تشکیلات حماس و مقاومت غزه که به صورت مداوم بویژه پس از شهادت یحیی سنوار بارها تکرار شده بود. حضور نیروهای مقاومت در میان مردم غزه، نه به عنوان نیروی نظامی، بلکه به عنوان نیروهای امنیتی، پلیس و خدمات عمرانی، پیام مهمی برای دشمنان مقاومت غزه بود. تا پیش از این جنبش حماس اعلام کرده بود 723 نیروی پلیس و امنیتی این جنبش از جمله رئیس پلیس نوار غزه در جنگ به شهادت رسیدهاند. این ظهور علنی نیروهای امنیتی فلسطینی در لباس رسمی در غزه، نشاندهنده توانمندی نهادهای امنیتی فلسطینی و پیامی است که رژیم صهیونیستی را به چالش میکشد، چرا که یکی از اهداف اعلام شده این رژیم، پایان دادن به حکومت حماس بر غزه بود. استقرار نیروهای پلیس فلسطینی در غزه میتواند مقدمه از سرگیری تدریجی فعالیت دیگر نهادهای دولتی در این منطقه باشد. همچنین استقرار نیروهای پلیس حماس در غزه نشاندهنده انسجام داخلی و تاکیدی بر این واقعیت است که نهادهای امنیتی و دولتی توانایی به دست گرفتن زمام امور را دارند. در کنار حضور نیروهای پلیس غزه در خیابانها نیروهای خدمات مدنی و شهرداری نیز در برخی معابر نوار غزه اقدام به بازگشایی معبر و آواربرداری در این باریکه ساحلی کردند. البته آواربرداری و بازسازی خرابههای غزه که حاصل 16 ماه جنایت رژیم صهیونیستی است، به این آسانی نیست و زمان بسیاری برای آن نیاز است اما حضور سریع نیروهای مدنی و امنیتی وابسته به حماس این پرسش را در شبکههای اجتماعی رژیم صهیونیستی داغ کرد: آیا اسرائیل توانست حماس را به زانو در آورد؟
در همین حال رادیو ارتش رژیم صهیونیستی نیز اعلام کرد نیروهای پلیس حماس در حال استقرار مجدد در سراسر نوار غزه هستند و حماس که هیچگاه کنترل خود بر هیچ بخش از نوار غزه را از دست نداد، از این شرایط برای تقویت و تثبیت سیطره خود بر غزه بهرهبرداری میکند.
* شکست طرحها
حضور سریع و بدون وقفه نیروهای حماس در نوار غزه در روز اعلام آتشبس در کنار احیای سازمان رزم و تشکیلات جنبش حماس در ماههای گذشته و جذب هزاران نیروی جدید در حالی رخ داده است که طی ماههای اخیر بارها درباره طرحهای فردای حکومت بر نوار غزه صحبت شده بود؛ طرحهایی که هیچکدام از سوی مردم غزه نبود و از طرف قدرتهای بینالمللی و کشورهای خارجی یا رژیم صهیونیستی طراحی شده بود و نتیجه آنها چیزی جز شکست نبود. یکی از طرحهای مطرح شده درباره فردای آتشبس در نوار غزه طرح ژنرالها بود که پاکسازی مرحلهای مناطق شمال، مرکز و جنوب نوار غزه را دنبال میکرد و به دنبال کنترل مرحلهای بر نوار غزه و برقراری حکومت نظامی در این باریکه، همچنین خلع سلاح مقاومت در آن بود؛ اقدامی که طی چند ماه گذشته توسط ارتش رژیم صهیونیستی با بیرحمی تمام در شمال نوار غزه پیگیری شد و اوج خشونت آن علیه بیمارستان کمال عدوان اجرا شد که منجر به از کار افتادن این بیمارستان شد. نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی در این طرح تلاش کردند شمال نوار غزه را خالی از سکنه کرده و با محاصره این منطقه مانع رسیدن آب، غذا و دارو به آن شوند. این طرح البته برای رژیم صهیونیستی نتیجهای در بر نداشت و در نهایت با اعلام آتشبس در نوار غزه، نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی از شمال این باریکه خارج شدند. شکست طرح ژنرالها در اصل شکست کابینه افراطی نتانیاهو بود که به دنبال گسترش شهرکسازیها در نوار غزه و نابودی مقاومت در آن بود. به موازات طرح ژنرالها کشورهای اروپایی و آمریکا و در کنار آنها برخی کشورهای منطقه مانند عربستان و امارات نیز از طرحهایی برای آینده کنترل نوار غزه رونمایی کرده بودند؛ طرحهایی مانند کنترل این باریکه توسط جنبش فتح (تشکیلات خودگردان) که مطلوب رژیم صهیونیستی نبود و آنها رویکرد نه فتح و نه حماس را در پیش گرفته بودند؛ رویکردی که بر خلاف خواسته دولت آمریکا و اروپاییها بود. سرانجام کار به جایی رسید که سران رژیم صهیونیستی به رغم تمام تلاشها و جنایات خود مجبور به قبول آتشبس و خروج مرحلهای از نوار غزه شدند و صحبتها درباره آینده نوار غزه و حاکمیت بر آن دوباره مطرح شد.
* آینده حاکمیت غزه
در میان گمانهزنیها و رایزنیهای مختلف برای کنترل نوار غزه در دوران پساآتشبس، گزینهها و چهرههای منفور و محبوب زیادی مطرح شدهاند. از سلام فیاض غربگرا که برای صهیونیستها، اروپاییها و آمریکا گزینه مطلوبی به حساب میآید و عملیات توفان الاقصی را محکوم کرده بود تا افرادی در تشیلات خودگردان مانند حسین الشیخ که هماکنون دبیرکلی کمیته اجرایی ساف را بر عهده دارد، همچنین چهرهای محبوب به نام مروان البرغوثی که به ماندلای فلسطین معروف است و رژیم صهیونیستی بشدت از آزادی او واهمه دارد و به همین دلیل نیز با وجود پافشاری شدید حماس در مذاکرات آتشبس از آزادی وی خودداری کرد. به نظر میرسد صهیونیستها و متحدان غربی و عربی آنها خواستار قدرتگیری مجدد مقاومت در نوار غزه و کرانه باختری نیستند و این مساله را در بندهای توافق نیز پیگیری کردهاند و اجازه بازگشت اسرا به کرانه باختری را ندادهاند و آنها را بین رفتن به غزه یا مهاجرت به کشوری خارجی محدود کردهاند. در بندهای دیگری از توافق نیز بر لزوم گفتوگو میان گروههای فلسطینی برای آینده نوار غزه و کنترل این باریکه تاکید شده است که قابل توجه است. در توافق و روی کاغذ، آینده حاکمیت بر نوار غزه بویژه در بخشهای مربوط به امدادرسانی و بازسازی نوار غزه و مدیریت این باریکه باید به صورت مشترک میان گروههای مختلف فلسطینی انجام شود و در نهایت با کمک نیروهای بینالمللی کنترل نوار غزه به نیروی جدید سپرده شود که در این قسمت منظور کشورهای اروپایی و آمریکا تشکیلات خودگردان است اما در عمل و با توجه به وضعیت سیاسی و اجتماعی نوار غزه تحقق این وضعیت بسیار دور از واقعیت است. حضور نیروهای حماس در روز نخست اجرای آتشبس در غزه و مانور آنها نشان داد کنترل سیاسی و امنیتی نوار غزه همچنان در اختیار آنها قرار دارد و نیروهای مقاومت از زیست مردم غزه حذفشدنی نیستند.
***
تکاپوی تشکیلات خودگردان برای مدیریت غزه
روزنامه معاریو عصر شنبه در گزارشی اعلام کرد بعد از آنکه حماس در یک اعلامیه دراماتیک اعلام کرد نیروهای امنیتی وابسته به این گروه به محض آغاز آتشبس، در نقاط مختلف نوار غزه مستقر خواهند شد، تشکیلات خودگردان به تکاپو افتاده تا تسلط بر نوار غزه را از آن خود کند. این رسانه عبریزبان اعلام کرد بامداد شنبه ریاست تشکیلات خودگردان فلسطینی اعلام کرد تدارکات و آمادگیهای لازم برای به عهده گرفتن مسؤولیت کامل نوار غزه را اندیشیده است و نیروهای اداری و امنیتیاش در آمادگی کاملی برای ایفای نقش خود جهت کنترل اوضاع نوار غزه و بازگرداندن آوارگان به خانهها و محل اقامتشان قرار دارند. این تشکیلات همچنین اعلام کرد آمادگی کاملی برای تقدیم خدمات زیربنایی همچون آب و برق و مدیریت گذرگاهها دارد. رسانههای عبریزبان نیز روز شنبه خبر دادند محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی بشدت برای به کنترل در آوردن نوار غزه به تکاپو افتاده و در همین رابطه طرح 4 صفحهای را هم به شکل محرمانه در اختیار کشورهای اروپایی، مصر و قطر قرار داده است تا شاید مورد موافقت آنها قرار گرفته و بتواند از این طریق کنترل نوار غزه را به دست بگیرد. این تلاش و تکاپو در حالی رخ میدهد که محمود عباس در بین فلسطینیان از محبوبیت پایینی برخوردار است و بسیاری در کرانه باختری و نوار غزه خواستار استعفای وی هستند. محمود عباس و دستگاه امنیتی وی در هفتههای گذشته با یورش به برخی اردوگاههای کرانه باختری بویژه اردوگاه جنین و محاصره این اردوگاهها خشم فلسطینیان را برانگیختهاند؛ اقداماتی که به صورت هماهنگ و در راستای اهداف رژیم صهیونیستی انجام شده است. از همین رو ادعاهای تشکیلات خودگردان برای کنترل و مدیریت نوار غزه چندان جدی گرفته نمیشود.
***
اذعان به شکست در برابر حماس
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در گفتوگو با سیانان اظهار داشت وی بر خلاف گالانت اعتقاد ندارد اهداف جنگ در غزه محقق شده است، چرا که حماس همچنان بر سر قدرت است. گدعون ساعر در ادامه با اشاره به نقش موثر دولت ترامپ در توافق آتشبس در غزه گفت: دولت بایدن و ترامپ ما را به چیزهایی که نمیخواستیم مجبور نکردند و ما همه برای هدف مشترکمان تلاش کردیم. وی افزود: انتقال از یک مرحله از توافق به مرحله دیگر در توافق به صورت خودکار انجام نمیپذیرد و واشنگتن نیز به این امر واقف است. این سخنان وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در حالی مطرح شد که در نشست تصویب آتشبس در کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی تعدادی از وزرای رژیم صهیونی، برخی حاضران و دبیر هیات دولت در جلسه برای تصویب توافق با حماس گریه کردند. رئیس موساد نیز اعتراف کرد این توافق هولناک است اما با توجه به شرایطی که اسرائیل به آن دچار شده است باید آن را اجرا کرد. برخی کاربران شبکههای اجتماعی به تصاویر گریه و زاری کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی واکنش نشان داده و اعلام کردند اعضای کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی به این دلیل ناراحت هستند که نتوانستهاند تعداد بیشتری از کودکان غزه را سلاخی کنند. ناراحتی و گریه اعضای کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی و اعتراف آنها به اجبار و کراهت آنها در امضای توافق نشاندهنده تحت فشار بودن آنها برای تصویب آتشبس است. از سوی دیگر به رغم نزدیک به 16 ماه از جنگ غزه و جنایات رژیم صهیونیستی، مقامات رژیم به ناتوانی خود در نابودی حماس در غزه اعتراف کردهاند و همین امر نشاندهنده شکست راهبرد صهیونیستها در جنگ غزه است؛ جنگی که صرفا به جهت هدف قرار دادن غیرنظامیان از سوی رژیم صهیونیستی برای تحت فشار قرار دادن مقاومت ادامه داشت.