printlogo


کد خبر: 298157تاریخ: 1403/11/2 00:00
سیستم اکران سیار در مراسم اعتکاف امسال توانست ظرفیت جدیدی برای تماشای فیلم‌های سینمایی ایجاد کند
مخاطبان نوجوان سینما در اعتکاف

همزمان با برگزاری مراسم‌های اعتکاف در مساجد سراسر کشور، 380 مراسم اعتکاف دانش‌آموزی میزبان اکران سیار موسسه بهمن سبز شدند. بر اساس آمارهای منتشر شده حدود یک میلیون نفر در مراسم‌های اعتکاف 1403 شرکت کردند که بیش از 400 هزار نفر از آنها نوجوان بودند. 
در اکران‌های سیاری که امسال در مساجد سراسر کشور برگزار شد، بیش از 25 هزار نوجوان به تماشای فیلم‌های سینمایی «باغ کیانوش»، «قلب رقه»، «شور عاشقی»، «مستند 18»، «هزارپا» و انیمیشن سینمایی «ایلیا جست‌وجوی قهرمان» نشستند. در 200 نوبت از این رویدادها فیلم سینمایی «باغ کیانوش» برای نوجوانان به نمایش درآمد.
موسسه بهمن سبز با همکاری دیگر نهادهای فرهنگی و هنری توانسته در سال جاری فیلم‌های سینمای ایران را برای بیش از 250 هزار مخاطب در مساجد سراسر کشور توسط اکران سیار به نمایش بگذارد. بیشتر این اکران‌ها به فیلم سینمایی قلب رقه به کارگردانی خیرالله تقیانی و تهیه‌کنندگی سعید پروینی اختصاص داشته است.
اکران سیار بستری برای ایجاد سازمان جدید تماشا برای آثار سینمای ایران در مناطق فاقد سینما در سراسر کشور جهت تکمیل سبد فرهنگی مناطق کم‌برخوردار است. علاوه بر مناطق فاقد سینما، در شهرهای دارای سینما نیز اکران سیار پلی میان شبکه مخاطبان حاضر در مساجد، پادگان‌ها، مدارس، دانشگاه‌ها، کانون‌های فرهنگی و... با تولیدکنندگان فیلم‌های سینمایی است.
بیش از ۷۰ درصد شهر‌های ایران فاقد سینما هستند و ساخت سینما در این مناطق توجیه اقتصادی هم ندارد. اکران سیار بهترین ابزاری است که می‌توان با فعال کردن آن، خدمت نمایش فیلم‌ها سینمایی در حال اکران را در دسترس عموم قرار داد. موسسه بهمن سبز با سرمایه‌گذاری روی این ابزار توانسته مخاطبان اکران سیار را در یک سال گذشته بیش از 300 درصد افزایش دهد. اکران سیار در ایران قدمت زیادی دارد. نخستین اکران‌های سیار در ایران در قهوه‌خانه‌ها و کافه‌ها شکل گرفت. به طور مثال قهوه‌خانه زرگرآباد یکی از مکان‌هایی است که از طریق اعلان در روزنامه صور اسرافیل در اردیبهشت 1287 شمسی، نمایش فیلم‌های خارجی را به اطلاع مردم رساند. بعدها در سال 1293 شمسی سینماسیار در مدرسه «افتتاحیه» شروع به نمایش کرد.
در دهه 50 شمسی و با شکل‌گیری فضاهای انقلابی در ایران، سینما سیار وارد مساجد و محافل دانشجویی و سیاسی شد. محمدعلی نجفی، نویسنده و کارگردان در خاطره‌ای از نمایش فیلم 8 میلیمتری «الناس» چنین می‌گوید: «یک شب در منزل مهندس بازرگان، به مناسبت فوت دکتر قریب عده‌ای دور هم جمع شده بودیم و فیلم «الناس» را دیدیم. خانم مهندس بازرگان هم بود». دکتر عطارزاده، استاد دانشگاه هنر اصفهان نیز در خاطره‌ای از فضای سال 1358 می‌گوید: «من چندین بار «نبرد الجزایر» را در مسجد محله‌مان مسجد‌الرضا دیدم. البته این فیلم در سایر مساجد اصفهان از جمله مسجد انقلاب و سایر مساجد هم پخش شد». اوایل دهه 60 فیلم‌هایی همچون «تنگسیر»، «سفر سنگ»، «دو چشم بی‌سو» و «توبه نصوح»، توسط واحدهای سینما سیار سازمان تبلیغات اسلامی در مساجد نمایش داده شد. جهاد سازندگی هم نقش مهمی در توسعه سینماسیار در ایران داشت. محمد حیدری از فعالان جهاد سازندگی در استان همدان در این باره می‌گوید: «امام فرمودند جهاد سازندگی را از خودتان شروع کنید و وقتی آجری در جایش می‌گذارید، بسم‌الله بگویید. این حرف یعنی در جهاد نگاه فرهنگی داشته باشید و کار فرهنگی کنید. برای همین بود که ما به روستا می‌رفتیم و یکی از کارهای‌مان پخش فیلم در روستاها بود».
بعدها و با شروع جنگ تحمیلی نمایش فیلم برای رزمندگان یکی از فعالیت‌های مهم واحدهای فرهنگی لشکرها بود. گروه سینما سیار شهرستان‌ها به صورت خودجوش اقدام به پخش فیلم‌هایی جهت آموزش یا تقویت روحیه رزمندگان و نیروهای نظامی کشور در مقرها و یگان‌های نظامی کردند. فعالیت سینما سیار در ایران از دهه 70 به‌تدریج به دلایل مختلفی همچون مستهلک شدن واحدهای سینما سیار، مهاجرت بسیاری از روستاییان به شهر، توسعه تلویزیون، سینماسازی و افزایش نقاط دارای سینما و حرکت به سمت تجاری شدن سینمای بدنه کاهش یافت و تا اوایل دهه 90 این کاهش به مرور به نقطه صفر نزدیک شد. هم‌اکنون هم علاقه‌مندان سینما در نقاطی از کشور که دسترسی به سالن سینما ندارند، برای نمایش فیلم‌های سینمایی در پاتوق‌های فرهنگی و هنری می‌توانند با مراجعه به سایت esayar.ir  درخواست اکران سیار خود را ثبت کنند.

Page Generated in 0/0055 sec