مراسم انتقال قدرت به رئیسجمهور جدید آمریکا به خاطر نگرانیهای حفاظتی در فضای سرپوشیده برگزار شد
آخرین بار که این مراسم در فضای سرپوشیده برگزار شد، سال ۱۹۸۵ بود که در آن مورد هم بیم ترور ریگان میرفت
گروه بینالملل: شامگاه دیروز به وقت تهران، دونالد ترامپ به نخستین رئیسجمهور ایالاتمتحده پس از گذشت 132 سال تبدیل شد که برای بار دوم به کاخ سفید بازمیگردد؛ پدیدهای که نتیجه گسست سیاستهای کلی آمریکا در دوران معاصر است.
مراسم تحلیف ترامپ 78 ساله و معاون 40 سالهاش جیمز دیوید ونس که قرار بود به سیاق دهههای اخیر روی پلکان غربی ساختمان کنگره، مشرف به فضای سبز مرکز شهر واشنگتندیسی برگزار شود، به بهانه بدی آب و هوا اما در اصل به خاطر بیم مشکلات امنیتی و حتی احتمال وقوع سومین ترور ترامپ، به فضای سرپوشیده منتقل شد. آخرین بار که مراسم تحلیف ریاستجمهوری آمریکا به بهانه هوای سرد در فضای سرپوشیده برگزار شد، سال ۱۹۸۵ میلادی و آغاز دور دوم حضور رونالد ریگان در کاخ سفید بود که در آن مورد هم ترور ریگان در دور نخست ریاستجمهوریاش، عامل امنیتی واقعی این موضوع محسوب میشد. برخی چهرههای برجسته سیاسی آمریکایی در کنار مالکان پلتفرمهای فضای مجازی و سرمایهداران ایالات متحده در این رویداد حضور داشتند. جو بایدن و 3 رئیسجمهور قبلی آمریکا یعنی اوباما، بوش و کلینتون نیز در مراسم تحلیف ترامپ حاضر شده بودند.
مراسم ادای سوگند چهلوپنجمین رئیسجمهور آمریکا که حالا دوباره در قامت چهلوهفتمین رئیسجمهور به قدرت رسید، از ظهر دوشنبه 20 ژانویه در تالار روتوندای ساختمان کنگره بر فراز تپه کپیتال واشنگتن برگزار شد. این مراسم در عین حال آغاز شصتمین دوره ریاستجمهوری در این کشور است. پیش از مراسم ترامپ، همسر و پسر کوچکش بارون برای دومین بار، کلید کاخ سفید را در جریان یک ضیافت چای راس ساعت 12 ظهر به وقت ساحل شرقی ایالاتمتحده به میزبانی بایدن و همسرش دریافت کرده بودند. روز گذشته ترامپ به عنوان رئیسجمهور جدید به اتاق ویژه پرزیدنشال در نزدیک تالار سنای ساختمان کنگره رفت و اسناد مربوط به تصدی دولت خود را امضا کرد. بعد برای وداع رسمی با بایدن و معاونش کاملا هریس، زیر گنبد کنگره سوگند یاد کرد و به معرفی اعضای کابینه خود به نمایندگان پرداخت و در نهایت در ضیافت ناهار کمیته مشترک کنگره شرکت کرد. برخلاف ترامپ که 4 سال پیش در اعتراض به تقلب در انتخابات ریاستجمهوری، در مراسم تحلیف سلف خود جو بایدن شرکت نکرده بود، دیروز بایدن و 3 رئیسجمهور قبلی دیگر یعنی اوباما، بوش پسر و کلینتون در مراسم تحلیف مجدد ترامپ حضور داشتند. از رهبران خارجی نیز خاویر میلئی رئیسجمهور آرژانتین، نجیب بقیله از السالوادور، جورجیا ملونی نخستوزیر ایتالیا و معاون شیجینپینگ رئیسجمهور چین در مراسم تحلیف حضور داشتند. مراسم تحلیف ترامپ اما جولانگاه بیسابقه میلیاردرهای سرشناس آمریکایی نظیر ایلان ماسک، مارک زاکربرگ، جف بزوس و سم آلتمن هم بود. با این حال اجتماعیترین بخش مراسم یعنی رژه مشهور پس از مراسم تحلیف نیز که در آن رئیسجمهور جدید همراه اعضای خانوادهاش سوار بر خودروی تشریفات یا پیاده از میان جمعیت استقبالکننده خیابان پنسیلوانیا به کاخ سفید عزیمت میکند برگزار نشد. این رژه به شکلی محدود به فضای سرپوشیده ورزشگاه کپیتال وان آرنا در مرکز واشنگتن که حدود ۲ کیلومتر از ساختمان کنگره فاصله دارد، منتقل شد تا مشخص شود سرویس امنیتی ایالاتمتحده تا چه حد نگران جان ترامپ است. مراسم تحلیف تا 3 روز دیگر هم ادامه مییابد، از جمله در ویلای شخصی او در فلوریدا.
مراسم دیروز انتقال قدرت در آمریکا اما در فضای بهشدت امنیتی واشنگتن دیسی برگزار شد. جدا از بیم احتمال وقوع یک ترور دیگر علیه ترامپ در فاصله 7 ماه، تجمعات بزرگ اعتراضی نیز علیه او و سیاستهای اعلانیاش بر این وضع تاثیر گذاشته بودند. از شنبه گذشته، تجمعات و راهپیماییهایی در اعتراض به روی کار آمدن ترامپ و از جمله سیاستهای او درباره طیف گستردهای از موضوعات از مهاجرت و دموکراسی تا تغییرات آبوهوایی در پایتخت آمریکا آغاز شد. دیروز نیز هزاران نفر در واشنگتن بر ضدسیاستهای ترامپ تجمع کردند.
فعالان حقوق زنان، عدالت نژادی و حامیان مهاجران طیفهای اصلی شرکتکننده در این تظاهرات را تشکیل میدادند. همچنین بیش از 300 راهپیمایی دیگر در سراسر ایالات متحده برگزار شد.
* امضای 200 فرمان اجرایی در روز اول
این در حالی است که ترامپ اعلام کرده به محض اینکه پایش به اتاق بیضی کاخ سفید برسد، نخستین فرمانهای اجرایی را در رابطه با اخراج وسیع مهاجران و برچیدن بخشهایی از دولت فدرال صادر خواهد کرد.
ترامپ پیش از آنکه پایش دوباره به کاخ سفید برسد، وعده داد به محض آغاز به کار دولت جدیدش، جزئیات پرونده ترور شماری از چهرههای سیاسی در آمریکا را منتشر خواهد کرد. او مشخصا از پروندههای ترور جانافکندی رئیسجمهور پیشین آمریکا، سناتور رابرت کندی برادر او و همچنین مارتین لوترکینگ جونیور، رهبر سیاهان آمریکا نام برده که پای سازمان سیا و افبیآی در هر 3 مورد وسط است. او یکشنبه گذشته نیز در جریان یک گردهمایی در واشنگتن درباره برنامهاش در روز اول کاری در کاخ سفید خط و نشان کشید.
او بار دیگر وعده سرکوب گسترده مهاجرت غیرقانونی به آمریکا، توقف جنگ در اوکراین و جلوگیری از جنگ سوم جهانی را مطرح کرد و سپس در اظهاراتی انتقادی علیه بایدن گفت: «تمام فرمانهای اجرایی افراطی و احمقانه دولت بایدن ظرف چند ساعت پس از ادای سوگند ریاستجمهوری من لغو خواهد شد». او در بخش دیگری از سخنرانی خود اعلام کرد: «اقدامات مرتبط با امنیت مرزی که من در جریان خطابه مراسم تحلیفم به آنها اشاره خواهم کرد، در زمره تهاجمیترین اقدامات و سیاستها جهت بازگرداندن امنیت به مرزهای مان است که در جهان بیسابقه خواهد بود». برخی منابع آگاه به رویترز عنوان کردهاند او در نخستین روز آغاز به کار خود بیش از 200 فرمان اجرایی امضا میکند.
***
نماینده دموکرات: ترامپ متجاوز و فاشیست استژ
روز گذشته ساعاتی قبل از مراسم تحلیف ترامپ، یکی از شاخصترین قانونگذاران حزب دموکرات، او را متجاوز و فاشیست خواند.
خانم الکساندریا اوکازیو کورتز، عضو خانه نمایندگان کنگره از حوزه انتخابیه نیویورک در ویدئویی اینستاگرامی به طور مستقیم به اتهامات جنسی مطرح شده علیه ترامپ اشاره کرد. او با اعلام اینکه در مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید شرکت نمیکند، گفت: «همه خبرنگاران میگویند خانم نماینده کنگره آیا در تحلیف شرکت میکنی؟ خانم نماینده کنگره آیا در تحلیف شرکت میکنی؟ آیا در تحلیف حاضر میشوی؟ بگذارید رُک بگویم که من برای متجاوزان جشن نمیگیرم، در نتیجه به تحلیف نمیروم».
این قانونگذار سیاستمدار دموکرات همشهری ترامپ همچنین اعلام کرد: «ما در آستانه یک دولت استبدادی هستیم. این [دولت] به فاشیسم قرن بیستویکم شباهت دارد».