همایش ملی هوای پاک دیروز در حالی برگزار شد که ساکنان تهران و اغلب کلانشهرها به دلیل آلودگی مستمر هوا شرایط سختی را سپری میکنند. با آلودگی هوا ناشی از دود متصاعد خودروها بویژه خودروهای فرسوده (تردد ۲۴ میلیون خودروی فرسوده در کشور) همراه با مازوتسوزی اغلب نیروگاهها هر سال همراه با وارونگی هوا شاهد هوای آلوده هستیم. در همین باره رئیس جمهور در همایش ملی روز هوای پاک گفت: امسال قرار بود، مازوت نسوزانیم و این را اعلام هم کردیم اما در تنگنا افتادیم؛ برای اینکه اگر نمیسوزاندیم باید گاز خانهها را قطع میکردیم. مسعود پزشکیان افزود: شعار ما در دولت این است که قانون را اجرا میکنیم و وقتی میشنوم قوانین اجرا نمیشود به ما بر میخورد. هرچند که ما آن را اجرا نکردیم و یک سری قانونها تعادل بین منابع و مصارف ندارد. وی بیان کرد: هر روز زمین تهران در حال نشست است و نه یک و ۲ و حتی ۱۰ سانتیمتر، بلکه خیلی بیشتر دارای فرونشست است. در حالی است که در خارج اگر ۳ تا ۴ سانتیمتر زمین نشست کند جلسه اضطراری ایجاد میکنند که جلوی آن را بگیرند، هماکنون فرونشستهای ما به نیم متر و یک متر رسیده است و خیلی راحت از کنار آن میگذریم و توسعه را در این منطقه ادامه میدهیم. وی در ادامه افزود: امسال قرار بود، مازوت نسوزانیم و این را اعلام هم کردیم اما در تنگنا افتادیم [و مجبور شدیم مازوت بسوزانیم]، برای اینکه اگر نمیسوزاندیم باید گاز خانهها را قطع میکردیم. این هم به دلیل آن است که مصرف ما چندین برابر مصرفی است که در خارج وجود دارد. از سویی برای اینکه این مشکل را برای سال بعد پیدا نکنیم برنامههایی را طراحی کردیم که از جمله تولید ۴۰۰۰ مگاوات برق خورشیدی است که گفتند هرچند حداقل آن باید ۳۰ هزار مگاوات باشد و حتی شاید بتوانیم میزان تولید برق خورشیدی را به ۵۰ هزار مگاوات برسانیم. همچنین بحث حملونقل عمومی است که باید به هر شکل ممکن، مشکل آن را حل کنیم چون روند حملونقل عمومی در دسترس نیست و هرکس مجبور است با ماشینهای تکسرنشین به شهر بیاید و ترافیک، سوخت و آلودگی از مشکلات آن است. رئیسجمهور بیان کرد: محیطزیست و هوای پاک و آب و خاک و زمین، محل زندگی ما است و اگر نتوانیم آنها را حفظ کنیم، زمین سوخته به نسلهای آینده تحویل میدهیم.
* آلودگی هوا عامل ۱۵ درصد مرگ کودکان زیر ۵ سال
همچنین وزیر بهداشت با بیان اینکه آلودگی هوا عامل ۱۵ درصد مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال در ایران است، گفت: مقابله با آلودگی هوا نیازمند عزم ملی است. محمدرضا ظفرقندی نیز در این همایش افزود: هزینههای عمده آلودگی هوا، مرگ و میر و مسائل اقتصادی است به طوری که دومین عامل بار بیماری منجر به مرگ و میر، آلودگی هوا است. وی با عنوان این مطلب که ۷۰۰ هزار کودک زیر ۵ سال در یک سال به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند، ادامه داد: ۱۵ درصد مرگ و میر کودکان زیر 5 سال در ایران به دلیل آلودگی هواست. ظفرقندی گفت: باید در نظر داشت که معیار جهانی آلودگی هوا با ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون، ۵ میکروگرم بر مترمکعب و در ایران ۱۲ میکروگرم در متر مکعب در نظر گرفته میشود. اگر با معیار جهانی محاسبه کنیم طی سال ۱۴۰۲ به طور میانگین هوای کل کشور ۲۴۷ روز در سال آلوده و هوای شهر تهران ۳۵۳ روز آلوده بوده است. وی افزود: بر اساس آمار 12.56 درصد از مرگهای طبیعی سال ۱۴۰۲ یعنی حدود ۵۰ درصد مرگ و میرها به دلیل آلودگی هوا بوده است.
* تردد ۲۴ میلیون خودروی فرسوده در کشور
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این باره گفت: علاوه بر تهران، 7 کلانشهر دیگر کشور درگیر معضل آلودگی هوا هستند. شینا انصاری نیز در این مراسم با اشاره به روز هوای پاک اظهار کرد: سال ۱۳۷۹ برنامه جامع ملی آلودگی هوا در 7 محور به تصویب رسید تا شاهد روزهای کمتری با هوای ناسالم باشیم اما در ادامه نهتنها تهران که 7 کلانشهر دیگر نیز با مشکل آلودگی هوا مواجه هستند. پس از تصویب قانون هوای پاک به رغم 7 سال تلاش، بخش اندکی از ۲۲۸ حکم لازم اجرایی شد. او با ذکر چند مثال گفت: در حال حاضر ۲۴ میلیون خودروی فرسوده در سطح کشور در حال تردد است و تعداد خودروهای اسقاطشده از سال ۹۶ تا ۱۴۰۲ ناچیز بوده است. با این حال باید گفت ۲۷۳ هزار خودرو از ابتدای امسال اسقاط شده است. معاون رئیسجمهور افزود: با تکالیف انباشتشده در حوزه هوای پاک مواجه هستیم. در 5 ماه دولت چهاردهم کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا را فعال کردیم و با این محوریت به آلودگی هوای شهرهای اراک، اهواز، اصفهان و مشهد پرداخته شد و در این زمینه برنامهریزی کردهایم.