printlogo


کد خبر: 298227تاریخ: 1403/11/4 00:00
رسانه‌های عبری از استعفای احتمالی سایر مسؤولان امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی خبر دادند
پس‌لرزه‌های باخت

گروه بین‌الملل: پس از امضای توافق آتش‌بس و عقب‌نشینی رژیم صهیونیستی از اهداف اعلام شده در آغاز جنگ غزه و قبول شکست در مقابل جنبش حماس در نوار غزه، تبعات سیاسی بسیاری برای مقامات رژیم صهیونیستی محتمل بود. نخستین گروه در رژیم صهیونیستی که باید هزینه شکست خود در 7 اکتبر را قبول می‌کردند نیز فرماندهان نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی بودند که در پیش‌بینی و مقابله با عملیات تاریخی توفان الاقصی شکست خوردند؛ عملیاتی که دستگاه‌های اطلاعاتی و جاسوسی رژیم صهیونیستی و ارتش آن در شناسایی آن ناتوان بودند و منجر به ضربه‌ای تاریخی به صهیونیست‌ها شد؛ ضربه‌ای که مهلک‌تر از اقدام نظامی چند دولت منطقه در جنگ یوم کیپور به حساب می‌آید و چهره رژیم صهیونیستی را در منطقه و جهان نابود کرد. این عملیات چه از نظر نظامی و چه از نظر مشروعیت، رژیم صهیونیستی را دچار بحران موجودیتی کرد و سرانجام ارتش رژیم صهیونیستی به دستور کابینه امنیتی این رژیم مجبور به پذیرش توافق آتش‌بس به همان شکلی شد که حماس تعیین کرده بود. پس از آتش‌بس، نخستین شخصیتی که هزینه سیاسی این توافق را متحمل شد ایتمار بن‌گویر، وزیر افراطی کابینه رژیم صهیونیستی بود که مخالف آتش‌بس و تبادل اسرا با زندانیان فلسطینی بود اما کار به همین جا متوقف نشد. پس از بن‌گویر، نوبت هرتزی هالوی، رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی بود که با پذیرش شکست خود در 7 اکتبر و استعفا از سمتش، بحران سیاسی پساآتش‌بس را در رژیم صهیونیستی عمیق‌تر کند. از هالوی به عنوان یکی از شکست‌خورده‌ترین فرماندهان ارتش رژیم صهیونیستی نام برده می‌شود و تحولات دوره وی به این زودی‌ها از ذهن صهیونیست‌ها پاک نخواهد شد. در بین این تحولات مهم‌ترین واقعه که دلیل اصلی استعفای وی نیز نامیده می‌شود، عملیات توفان الاقصی در 7 اکتبر 2023 بود؛ روزی که رژیم صهیونیستی دیگر توان بازگشت به قبل از آن را ندارد. بسیاری معتقدند استعفای وی باید بسیار زودتر از این رخ می‌داد اما وی پس از بن‌گویر استعفای خود را اعلام کرد. به نظر می‌رسد وی پس از توافق آتش‌بس و کناره‌گیری بن‌گویر فرصت را برای کناره‌گیری مناسب دید و این اقدام را بدون معطلی انجام داد. 
* بحران عمیق 7 اکتبر برای رژیم صهیونیستی
با اینکه طبق گزارش رسانه‌های عبری، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی تلاش دارد از تشکیل کمیته بررسی و تحقیقات رسمی برای انجام تحقیقات مستقل درباره عوامل شکست در 7 اکتبر 2023 جلوگیری کند، انتظار می‌رود روند استعفاها در میان فرماندهان امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی همچنان ادامه داشته باشد. در این میان بسیاری از رسانه‌های عبری از احتمال استعفای رونن بار، رئیس شاباک پس از هالوی خبر می‌دهند. البته رژیم صهیونیستی برای منحرف کردن توجهات از دولت و مقامات امنیتی و نظامی، عملیاتی را در کرانه باختری به موازات آتش‌بس غزه آغاز کرده است که شرایط را در این ناحیه از فلسطین به نقطه بحرانی رسانده است و احتمال وقوع یک جنگ گسترده‌تر برای ادامه نزاع‌ها وجود دارد اما تمام این مسائل منجر به جلوگیری از بحران سیاسی عمیقی که 7 اکتبر در رژیم صهیونیستی ایجاد کرده است نخواهد شد. از سوی دیگر برخی معتقدند اقدام رژیم صهیونیستی در کرانه باختری باج نتانیاهو به اسموتریچ برای جلوگیری از فروپاشی کابینه‌اش است؛ اقدامی که منجر به افزایش فشارها بر هالوی می‌شد. هرتزی هالوی در برهه‌های مختلفی مخالف اعضای دست راستی و افراطی کابینه نتانیاهو بود و اوج درگیری وی نیز با بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی بود. موارد متعددی نیز درباره اختلاف نظر وی با بن‌گویر درباره نحوه برخورد با شهرک‌نشینان کرانه باختری و فلسطینیان وجود داشت که منجر به درگیری سیاسی ارتش با پلیس رژیم صهیونیستی شده بود. درگیری‌هایی که پس از کنار گذاشتن وزیر دفاع سابق رژیم صهیونیستی، یوآو گالانت و جایگزین کردن وی با یسرائیل کاتس بیشتر از قبل شده بود و پس از آتش‌بس و کناره‌گیری بن‌گویر فضا در کابینه رژیم صهیونیستی بشدت علیه هرتزی هالوی بود. همین مساله نیز منجر به استعفای وی شد. بحران سیاسی ایجاد شده برای ارتش و حتی کابینه رژیم صهیونیستی پس از آتش‌بس یکی از نشانه‌های شکست رژیم اشغالگر در عملیات توفان الاقصی است که پس از گذشت بیش از 15 ماه نمایان شده است و این روند همچنان ادامه خواهد داشت و بسیاری منتظر استعفای دیگران همچون رونن بار، رئیس شعبه عملیات، فرمانده منطقه جنوبی، رئیس منطقه جنوبی در شاباک، افسر اطلاعاتی فرماندهی ارتش و... در ارتش و دستگاه‌های امنیتی رژیم صهیونیستی هستند.
* عملکرد هالوی
بسیاری معتقدند این استعفا باید بسیار زودتر از این رخ می‌داد و تاکنون نیز با تاخیر زیادی مواجه بوده است. ناکامی در نابودی حماس، رهایی اسرا، مقابله با آتش حزب‌الله در جبهه شمال و 2 عملیات توفان الاقصی در دوره وی اتفاق افتاد که صدها کشته و هزاران زخمی در ارتش رژیم اشغالگر را به ثبت رساند. ارتش رژیم صهیونیستی در دوره وی به رغم تمام ترورها، جنایات و خشونت‌ها نتوانست اعتماد صهیونیست‌ها را به فرماندهی ارتش رژیم صهیونیستی مجددا احیا کند و همین مساله به چالشی جدی برای او تبدیل شد. هرتزی هالوی در نامه استعفای خود با اشاره به شکست مفتضحانه ۷ اکتبر نوشت: در صبح روز ۷ اکتبر، ارتش اسرائیل در مأموریت خود برای محافظت از شهروندان اسرائیل شکست سختی خورد و بهای سنگین و دردناکی را پرداخت. او پیش از این نیز به شکست در این موضوع اعتراف کرده بود. او پیش‌تر در سخنان خود گفته بود: «من مسؤولیت شکست ارتش اسرائیل در ۷ اکتبر را بر عهده می‌گیرم و معنی آن را هم بخوبی درک می‌کنم». 
پس از 7 اکتبر نیز ارتش رژیم صهیونیستی نتوانست از نظر نظامی حماس را نابود کند و حتی ساختار سیاسی و امنیتی این گروه در غزه نیز پس از آتش‌بس به میدان آمد و نشانه دیگری از شکست ارتش در دوره وی را نمایان کرد. از سوی دیگر ناتوانی ارتش رژیم صهیونیستی در پیشروی در جنوب لبنان نیز به یکی دیگر از شکست‌های تبدیل شد، به نحوی که نظامیان رژیم با وجود تسلیحات، تجهیزات و برتری هوایی نتوانستند در جنوب لبنان منطقه حائل ایجاد کنند و مقاومت لبنان نیز حجم آتش بیشتری بر سر صهیونیست‌های ساکن سرزمین‌های اشغالی شمالی اعمال و آنها را مجبور به فرار از شهرک‌های شمالی کرد. از سوی دیگر عملیات‌های یمن و مقاومت عراق تلفات، هزینه و ناامنی بی‌سابقه‌ای را به رژیم صهیونیستی تحمیل کرد که به شکست دیگری برای ارتش رژیم صهیونیستی تبدیل شد. همچنین ارتش این رژیم به دلیل مشکلات ساختاری که تحلیلگران و کارشناسان صهیونیست بارها به آن اشاره کردند، طی ۱۶ ماه جنگ خود در غزه و جنوب لبنان، متحمل خسارات و تلفات گسترده‌ای شد که بنا بر ارزیابی‌های تخصصی، جبران و ترمیم آنها به سال‌ها زمان نیاز خواهد داشت. 
* چالش‌های بی‌پایان
کناره‌گیری هالوی و به احتمال بسیار بالا کنار رفتن رونن بار نشان‌دهنده چالش‌های بی‌پایان برای نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی است که تمام تلاش خود را برای بقا به کار گرفته است. تجاوزات اخیر رژیم به کرانه باختری و فعال نگه داشتن جنگ برای صهیونیست‌ها حداکثر کاری است که وی در این روزها انجام می‌دهد اما نتیجه آنها همچنان مشخص نیست. خطر استعفای اسموتریچ و کناره‌گیری سایر متحدان وی در کابینه برای او به معنای مواجه شدن با پرونده‌های قضایی متعددی است که وی پیش از 7 اکتبر نیز با آنها درگیر بود و پس از توفان الاقصی بر حجم آنها افزوده شده است. در کنار مسائل داخلی، رژیم صهیونیستی با چالش‌های فراوانی در عرصه بین‌المللی نیز مواجه است و روابط دولت جدید آمریکا با رژیم صهیونیستی و نابودی چهره دموکراتیک این رژیم در عرصه بین‌الملل نیز از دیگر تحولاتی است که دولت اشغالگر با آن مواجه است و افزایش فشارها در این روزها بر کرانه باختری بر روابط آنها با اروپا نیز تاثیرگذار است. در نهایت مجموع این تحولات نشان‌دهنده افزایش چالش‌های بی‌پایان سیاسی رژیم صهیونیستی پس از آتش‌بس است؛ آتش‌بسی که شکست رژیم صهیونیستی در 7 اکتبر را تکمیل کرد.

Page Generated in 0/0058 sec