علی دارابی: در بازی ذوبآهن - پرسپولیس، داور بازی (وحید زمانی) به رغم مراجعه به «وار» اشتباه تاثیرگذاری را مرتکب شد و از اعلام خطای پنالتی مدافع پرسپولیس روی مهاجم ذوبآهن خودداری کرد! پس از بازی هم رئیس دپارتمان داوری با اذعان به تصمیم نادرست وحید زمانی، از محرومیت وی تا اطلاع ثانوی خبر داد. این اشتباه موثر داوری در سرنوشت بازی، برای چندمین بار در این فصل فوتبال ایران رخ داده و باز نیز رخ میدهد.
بیشتر اهالی فوتبال توقع داشتند با ورود «وار» به فوتبال ما، تصمیمات اشتباه داوران به پایینترین حد برسد اما با گذشت ۱۶ هفته از لیگ برتر و نیز بازیهایی از جام حذفی، معلوم شد تا مشکل اصلی برطرف نشود این سیستم ویدئویی نیز نخواهد توانست کمک قابل توجهی به داوری فوتبال ما کند.
اشکال اساسی اما در سطح سواد و آگاهی و میزان توانایی تشخیص و اعمال قانون توسط داوران است؛ مشکلی ریشهای که به عدم یا وجود «وار» ربطی ندارد و بیشتر ناشی از مشکلات پایهای داوران فوتبال ما است. بدون تعارف باید اعتراف کرد سطح سواد و فهم درست قوانین و اعمال آن، نزد جامعه داوری ما مطلوب نیست و برآیند آن نیز همین اشتباهات فاحش داوران به رغم وجود سیستم کمک داور ویدئویی است. وقتی مسؤول عالیرتبه داوری کشور از بین توانمندترین و لایقترینهای این عرصه انتخاب نشود و تابعی از بده بستانهای کاندیدای این پست با اعضای مجمع عمومی فدراسیون فوتبال باشد و انتخاب داوران نیز پیرو همان ماجرا باشد، نزول کیفیت فنی داوری نیز امری ناگزیر است. در فصل جاری چندین بار شاهد بودیم که داوران با استفاده از «وار» نیز تشخیص و تصمیم نادرستی داشتهاند و این خود موید وجود همان اشکال مذکور است.
مادامی که انتخاب رئیس و اعضای کمیته داوران از بین باسوادترین و مجربترین افراد جامعه داوری نباشد (البته فاکتور سلامت نفس و صلاحیت کاری، مقدم و بدیهی است، لیکن بحث از وجه فنی آن است) و استفاده از داوران نیز بر اساس شایستگی، آگاهی و بهرهمندی کافی از دانش داوری و آمادگیهای مربوط انجام نشود، با «وار» و بی«وار» داوری ما چندان تفاوت چشمگیری نمیکند. روزگاری فوتبال ما برای قضاوت دیدار مهمی چون داربی، همزمان چندین کاندیدای مجرب نظیر مرحوم محمد صالحی، برادران خوشخوان، هادی دزفولی، منوچهر نظری و مهدی ابرنیرویی را داشت اما اینک برای انتخاب داور چنین دیداری تا ۲۴ ساعت قبل از بازی، مشغول سبک و سنگین کردن گزینهها هستیم!
اگر داوران ما با استفاده از کمکداور ویدئویی هم در تشخیص ناتوانند، باید ابتدا علت را در اشکالات مطرحشده جستوجو کرد.