گروه اقتصادی: مجمع عمومی فوقالعاده شرکت ایرانخودرو پس از ۹ ساعت تاخیر در برگزاری و در حالی که خبرها حکایت از این داشت که مجمع عمومی در تاریخ دیگری برگزار میشود، با حضور حداقل سهامداران در جلسه، با تصمیم سهامداران عمده به عضویت چند شرکت خصوصی در هیاتمدیره و واگذاری مدیریت این خودروسازی به بخش خصوصی پایان یافت. این مجمع با حضور 51.79 درصد سهامداران با چالشها و حاشیههای فراوانی همراه بود که تا زمان اعلام نتایج همچنان تصور بر این بود که مجمع دوباره در تاریخ دیگری برگزار خواهد شد. نکته عجیب این بود که در آخرین ساعات قبل از برگزاری مجمع، شورای رقابت مصوبهای از هیات نظارت خود منتشر کرد که با اکثریت آرا به عدم صلاحیت کروز رای داده بودند.
اما حاشیههای مجمع فوقالعاده ایرانخودرو از کجا شروع شد؟ این جلسه با حضور حداقل سهامداران دولتی و خصوصی در سالن جلسات ساپکو آغاز شد. پیش از برگزاری جلسه، تصاویر و فیلمهایی در فضای مجازی منتشر شد که از برخی شیطنتها در توزیع برگههای رای بین سهامداران حکایت داشت و اعتراض سهامداران حقیقی درباره مدیریت شرکت ایرانخودرو و زیانهای انباشته آن دست به دست میشد.
با گذشت چند ساعت از شروع جلسه و عدم رسمیت آن، صاحبان سهام که اغلب سهامداران حقیقی بودند، خواستار دخالت سازمان بورس شدند. در نهایت ولیالله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس اعلام کرد هیاتمدیره شرکت باید تکلیف مجمع را مشخص کند و تلاش و پیگیری نماینده سازمان بورس برای شروع سریعتر جلسه در جریان بود و گویا کارساز شد!
این در حالی بود که فشارهای سیاسی برای برگزار نشدن جلسه مجمع عمومی از شب قبل آغاز شده بود. نامهای با امضای فرشاد مقیمی، رئیس ایدرو و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت خطاب به سهامداران حقوقی ایران خودرو منتشر شد که آنان را به رعایت موازین مورد نظر دادستانی کشور فرا خوانده بود. معاون دادستان کل کشور نیز با ارسال نامهای به وزیر صمت اعلام کرده بود تا زمان قطعیت اجرای رای هیات تجدید نظر شورای رقابت، از واگذاری سهام ایرانخودرو خودداری شود.
با این حال، جلسه با همه این چالشها و مشکلات پیش رفت و حدود ساعت ۱۵ روز چهارشنبه اعلام شد برگزاری مجمع ایرانخودرو بلامانع است و جلسه با حضور 50.11درصد سهامداران رسمیت یافت. البته در همان زمان برخی سهامداران ادعا میکردند که تعداد حاضران کمتر از 50درصد است. با این حال رایگیری برای انتخاب رئیس مجمع و اعضای هیاتمدیره انجام شد و حامد نائیجی به عنوان رئیس مجمع، یوسف الهیشکیب و علی حبیبی به عنوان ناظران اول و دوم و جمشید ایمانی به عنوان دبیر مجمع انتخاب شدند.
در همین حال ایرانخودرو در سامانه کدال اعلام کرد مجمع به حد نصاب نرسیده و پخش زنده نیز قطع شد. دقایقی بعد سیستمها و میکروفنهای جلسه نیز قطع شد اما با تذکر ناظر مجمع، دستاندرکاران سیستمها را مجدد فعال کردند. برخی سهامداران حقیقی نیز اقدام به پخش زنده جلسه از شبکه اجتماعی اینستاگرام کردند.
در نهایت با توزیع برگههای رایگیری بین سهامداران دارای حق رای، مجمع به لحظات نهایی و حساس خود نزدیک شد و شرکتهای خدمات گستر صبا انرژی، سرمایه گنجینه ایرانیان، بهینهسازان بهمن، اعتبارآفرین و مدیریت سرمایهگذاری ملی ایران به عضویت هیاتمدیره درآمدند.
حامد نائیجی، رئیس مجمع عمومی، در سخنرانی خود با اشاره به تاخیر چند ساعته در برگزاری مجمع اظهار داشت: «نامههایی در فضای مجازی منتشر شده بود که برگزاری مجمع را به تعویق میانداختند. برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده طبق قانون تجارت و حاکمیت شرکتی انجام میشود و استناد به نامههای مختلف وجاهت قانونی ندارد. همچنین استناد به رای هیات تجدیدنظر شورای رقابت نادرست است و هیچ رایی تاکنون توسط این شورا صادر نشده است». نائیجی در ادامه تصریح کرد: «متاسفانه با اعمال نظر شخصی و همراهی ریاست هیات مدیره ایرانخودرو، قصد داشتند مجمع برگزار نشود و به تعویق بیفتد. با وجود این مشکلات، مجمع با حضور بیش از ۵۰ درصد سهامداران برگزار شد و اعضای هیاتمدیره جدید معرفی شدند». رئیس مجمع عمومی در ادامه با اشاره به نامهای که با 2 امضا و به صورت دستی در سامانه کدال بارگذاری شده بود، یادآور شد: «در ایرانخودرو تصمیمگیری با اکثریت آرا صورت میگیرد. این شرکت با 4 نفر هیاتمدیره اداره میشود و به دلیل کوتاهی مجموعه دولتی و استعفای عضو دولتی و عدم حضور وی در چند جلسه متوالی، جلسه هیات مدیره با 4 نفر رسمیت دارد». وی همچنین بیان کرد بارگذاری تصمیمات 2 نفر در سامانه کدال فاقد وجاهت قانونی است و این اقدام را مصداق نشر اکاذیب دانست و خواستار ورود نهاد ناظر بورس به موضوع شد. نائیجی گفت بارگذاری این مدرک در کدال خلاف قانون تجارت است. نماینده صندوق بازنشستگی به عنوان دیگر سهامدار حقوقی عمومی نیز بیانیهای را به نمایندگی از این صندوق قرائت و اعلام کرد با توجه به دستور قضایی، مانعی برای حضور در مجمع نداشته و حاضر شدهاند از حق سهامداران دفاع کنند.
به گزارش ایرنا، در لحظات پایانی برگزاری مجمع پس از شمارش آرا، رئیس مجمع ساعت ۱۸:۳۰ اعلام کرد 5 شخصیت حقوقی به عضویت هیاتمدیره شرکت ایرانخودرو درآمدند و به این ترتیب بزرگترین خصوصیسازی در مدیریت بزرگترین خودروسازی کشور پس از 2 دهه تحقق یافت.