پس از اینکه دیوان کیفری بینالمللی با صدور دستور پیگرد قضایی علیه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر سابق جنگ رژیم صهیونیستی به دلیل نسلکشی فلسطینیان، خشم مقامات آمریکایی را برانگیخت، اکنون دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در راستای حمایت از صهیونیستها، به این نهاد بینالمللی حمله کرده است. بر این اساس، پس از آنکه تحریم دیوان کیفری بینالمللی در مجلس سنای آمریکا رأی لازم را کسب نکرد، دونالد ترامپ با صدور یک فرمان اجرایی، این نهاد بینالمللی را در لیست تحریمهای واشنگتن قرار داد. رئیسجمهوری آمریکا شامگاه پنجشنبه به وقت محلی برابر با ۶ فوریه ۲۰۲۵ فرمان اجرایی اعمال تحریمها علیه دیوان کیفری بینالمللی در لاهه هلند را در حمایت از اسرائیل صادر کرد. کاخ سفید شامگاه پنجشنبه به وقت محلی در بیانیهای به نقل از دونالد ترامپ اعلام کرد: من، دونالد ج. ترامپ، رئیسجمهور ایالاتمتحده آمریکا، اعلام میکنم دیوان کیفری بینالمللی (ICC) که بر اساس اساسنامه رم تأسیس شده است، اقداماتی غیرقانونی و بیاساس علیه آمریکا و متحد نزدیک ما، اسرائیل، انجام داده است.
ترامپ در این باره گفت: اقدامات دیوان کیفری بینالمللی یک رفتار بدخواهانه است که حاکمیت آمریکا را تهدید و امنیت ملی و سیاست خارجی ما را تضعیف میکند. وی افزود: دیوان کیفری بینالمللی هیچ صلاحیتی بر آمریکا یا اسرائیل ندارد. کشور ما (آمریکا) صریحاً با هرگونه اقدام دیوان کیفری بینالمللی علیه اسرائیل مخالف است. ما از متحدانمان انتظار داریم با هر اقدامی که دادگاه کیفری بینالمللی علیه اسرائیل انجام میدهد، مخالفت کنند. رئیسجمهور آمریکا مدعی شد: ما عواقب ملموس و قابل توجهی را بر مسؤولان تخلفات دیوان کیفری بینالمللی تحمیل خواهیم کرد. اقدامات ما علیه دیوان کیفری بینالمللی ممکن است شامل مسدود کردن اموال و داراییها و تعلیق ورود مقامات آن به کشورمان باشد. ترامپ تصریح کرد: تلاشهای دیوان بینالمللی کیفری برای دستگیری، بازداشت یا محاکمه مقامات صهیونیست تهدیدی فوقالعاده برای امنیت ملی آمریکاست. برای مقابله با تهدید ناشی از تلاشهای دیوان بینالمللی کیفری، وضعیت اضطراری ملی اعلام میکنم. پیش از این نیز دیوان کیفری بینالمللی در سال ۲۰۲۰ و همزمان با دوره نخست ریاستجمهوری ترامپ، با تحریمهای ایالات متحده مواجه شده بود. این تحریمها شامل ممنوعیت سفر و مسدود کردن داراییهای دادستان سابق «فاتو بنسودا» و یکی از مقامات ارشد وی بود. دیوان کیفری بینالمللی ماه نوامبر ۲۰۲۴ حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر سابق جنگ این رژیم را به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در نوار غزه صادر کرده بود و سفر اخیر نخستوزیر رژیم صهیونیستی به آمریکا نیز مورد اعتراض نهادهای حقوق بشری مانند عفو بینالملل و این دیوان قرار گرفته بود. دونالد ترامپ نیز به همین دلیل با اجرای تحریمها علیه دیوان کیفری بینالمللی دادگستری این نهاد را به دلیل اجرای عدالت تحریم کرد.
* واکنش سازمان ملل
فرحان حق، معاون سخنگوی سازمان ملل پنجشنبه گذشته به وقت محلی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دبیرکل سازمان ملل درباره گزارشی که میگوید رئیسجمهور [دونالد] ترامپ دستور اجرایی برای تحمیل تحریمها بر دیوان بینالمللی کیفری (ICC) را صادر میکند، چه نظری دارد؟ گفت: ما همواره این موضوع را به طور واضح بیان کردهایم که باید از کار دیوان بینالمللی کیفری حمایت کرد. معاون سخنگوی سازمان ملل تصریح کرد: بدیهی است دیوان کیفری بینالمللی از دبیرکل و از دبیرخانه سازمان ملل مستقل است اما دیوان یک رکن حیاتی از سیستم قضایی بینالمللی است. فرحان حق در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا دبیرکل سازمان ملل برای حمایت از مردم غزه به این منطقه سفر نکرده است؟ گفت: دبیرکل سازمان ملل معتقد است باید زمانی به غزه برود که حضور او در منطقه موثر باشد. معاون سخنگوی سازمان ملل افزود: سایر مقامات سازمان ملل به این منطقه سفر کردهاند. ما این سفر را برنامهریزی خواهیم کرد اما میخواهیم این سفر زمانی انجام شود که به عملیاتهای امداد و نجات و همچنین بشردوستانه در منطقه کمک کند. فرحان حق همچنین بار دیگر درباره بازسازی غزه گفت: هیچ رویکردی نباید شامل هرگونه پاکسازی قومی است. اقدامات دولت آمریکا و شخص ترامپ علیه دیوان بینالمللی دادگستری (ICC) سند دیگری بر استانداردهای دوگانه غرب بر سر مساله حقوق بشر و نحوه مواجهه آنها با جنایات متحدانشان است؛ متحدانی که برای پیشبرد اهداف خود دست به هر گونه جنایتی خواهند زد و از سوی دیگر به دلیل حمایت حداکثری آمریکا و سایر کشورهای اروپایی با هیچ گونه تبعات و تنبیهی در سطح جهانی روبهور نمیشوند و هر گونه تلاش برای توقف ماشین جنگی دولت جعلی صهیونیست در مجامع بینالمللی و با استفاده از حقوق بینالملل با وتو یا تحریم و برخورد قهری دولت آمریکا مواجه خواهد شد.