حملات هوایی ارتش اشغالگر صهیونیستی به لبنان زیر سایه انفعال ناظران آتشبس از سر گرفته شد
پویا جادی: ۲ ماه از آغاز آتشبس شکننده میان لبنان و اسرائیل میگذرد اما موج نقضهای مکرر توسط اسرائیل، بویژه در مناطق مرزی جنوب و شرق لبنان، نهتنها ثبات را تهدید میکند، بلکه جان غیرنظامیان را نیز به مخاطره انداخته است. بامداد جمعه نیروی هوایی ارتش رژیم صهیونیستی در اقدامی تجاوزکارانه با حمله هوایی به شرق و جنوب لبنان بار دیگر آتشبس را نقض کرد؛ اقدامی که در سایه بیعملی ضامنان آتشبس بویژه ایالاتمتحده آمریکا بارها انجام شده است. در این تجاوز غیرقانونی رژیم صهیونیستی، جنگندههای رژیم منطقه بقاع در لبنان را هدف قرار دادند و شهر بعلبک نیز شاهد حملات صهیونیستها بود. رژیم صهیونیستی همچنین اقلیم التفاح در جنوب لبنان را هدف حملات خود قرار داد؛ حملاتی که دیگر با پهپاد یا توپخانه انجام نشد، بلکه بار دیگر شاهد حضور جنگندههای رژیم صهیونیستی در آسمان لبنان بودیم. رسانههای لبنانی همچنین از شکستن دیوار صوتی بر فراز آسمان بیروت توسط جنگندههای ارتش رژیم صهیونیستی خبر دادند؛ اقدامی تحریکآمیز که نشاندهنده علاقه ارتش اشغالگر برای نقض آتشبس و از سرگیری مجدد درگیری با حزبالله لبنان است.
* آمار نقض آتشبس از سوی رژیم اشغالگر
طی بیش از ۲ ماه گذشته، ارتش اشغالگر رژیم صهیونیستی بارها به صورت سیستماتیک آتشبس را نقض و بهانههای مختلفی را نیز برای اقدامات خود مطرح کرده است. در این بین حمله به غیرنظامیان و مناطق مسکونی نیز در کارنامه نقض آتشبسهای رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان وجود دارد. برای مثال در ۲۶ ژانویه ۲۰۲۵ حملات اسرائیل به جنوب لبنان منجر به شهادت ۲۲ غیرنظامی و زخمی شدن ۱۲۴ نفر از جمله ۹ کودک و یک امدادگر شد. در ۳۱ ژانویه نیز حمله هوایی به منطقه جانتا در دره بقاع در شرق لبنان۲ شهید و ۱۰ زخمی برجا گذاشت. اسرائیل مدعی شد این حملات علیه «پایگاههای حزبالله» انجام شده است؛ ادعایی که با توجه به شهادت غیرنظامیان و کودکان در حملات رژیم صهیونیستی دور از واقعیت به نظر میرسد. پیش از این نیز در ۲۸ دسامبر ۲۰۲۴ نیروهای رژیم اشغالگر با ورود به مناطق قنطره وطیبه - مرجعیون خانههای مسکونی روستاییان جنوب را تخریب کرده و آنها را آتش زدند؛ اقداماتی که منجر به خشم مردم جنوب لبنان و اقدام آنها علیه رژیم صهیونیستی در پایان مهلت آتشبس شد. در پایان مهلت آتشبس هزاران شهروند لبنانی که پس از آتشبس قصد بازگشت به روستاهای خود در جنوب لبنان را داشتند، با موانع نظامی اسرائیل و تیراندازی مستقیم مواجه شدند. در یک مورد، اسرائیل 24 غیرنظامی را حین بازگشت به خانههایشان به شهادت رساند. رژیم صهیونیستی حملات خود و نقض مکرر آتشبس را با ادعای «پاسخ به فعالیتهای حزب الله» توجیه میکند و مدعی است مقاومت لبنان از زیرساختهای جنوب لبنان برای قاچاق سلاح و ساخت تسلیحات استفاده میکند؛ ادعایی که توسط دولت لبنان و حزبالله رد شده است. بر اساس گزارش پارلمان لبنان، اسرائیل تاکنون بیش از ۶۰۰ بار آتشبس را نقض کرده که نشاندهنده نقض سیستماتیک آتشبس است.
* واکنشهای بینالمللی
وزارت خارجه لبنان با ارسال شکوائیهای به شورای امنیت، خواستار تحریم فوری اسرائیل و الزام این رژیم به رعایت تعهداتش شده است. در این سند به نقضهای مکرر از جمله ربودن شهروندان لبنانی و تخریب خانهها اشاره شده است؛ تحریمهایی که برای جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه نیز اعمال نشده و بعید است رژیم صهیونیستی زیر چتر حمایتی غرب طعم آن را بچشد. در این میان نقش منفعلانه آمریکا و فرانسه نیز قابل توجه است. اگرچه این ۲ کشور به عنوان میانجی اصلی آتشبس عمل کردهاند اما لبنان از سکوت نسبی آنان در قبال نقض آتشبسهای مکرر اسرائیل انتقاد کرده است، بویژه پس از اینکه کاخ سفید با تمدید آتشبس تا ۱۸ فوریه ۲۰۲۵ موافقت کرد. طبق توافق اولیه، اسرائیل موظف بود تا ۲۶ ژانویه نیروهایش را از لبنان خارج کند اما با بهانهگیری از عدم اجرای تعهدات توسط لبنان تنها بخشی از نیروهای اشغالگر خود را عقب کشید. به نظر میرسد هدف رژیم صهیونیستی باقی ماندن در نواحی مرزی جنوب لبنان است و علاوه بر آن علاقه به از سرگیری جنگ دارد و آتشبس غزه نیز نتوانسته است موتور ماشین جنگی رژیم اشغالگر را متوقف کند. مساله نقضهای مکرر آتشبس از سوی اسرائیل نهتنها آتشبس را بیاثر ساخته، بلکه زمینه را برای جنگ تمامعیار فراهم میکند؛ جنگی که در سایه سکوت و انفعال جامعه بینالملل، بویژه ناظران توافق (آمریکا و فرانسه) رخ خواهد داد و با تداوم تجاوزات رژیم صهیونیستی به خاک لبنان واکنش حزبالله نیز قطعی است. همانگونه که تاکنون در مقابل هر گونه تجاوز رژیم صهیونیستی مقابله به مثل کرده است.