printlogo


کد خبر: 298744تاریخ: 1403/11/23 00:00
نگاهی به ترکیب هیأت داوران این دوره جشنواره فجر
۶ ضلعی قضاوت

گروه فرهنگ و هنر: نام 2 کارگردان، یک فیلمبردار، یک تدوینگر، یک بازیگر، یک منتقد و یکی از مدیران سابق سینمایی در فهرست داوران چهل‌وسومین دوره جشنواره فیلم فجر دیده می‌شد. طی احکامی از سوی منوچهر شاهسواری به عنوان دبیر جشنواره، کمال تبریزی، رضا درستکار، بهرام رادان، علیرضا رئیسیان، علیرضا زرین‌دست، عزت‌الله ضرغامی و مستانه مهاجر به عنوان اعضای هیات داوران این دوره از جشنواره فیلم فجر معرفی شدند. نخستین جلسه هیات داوران بخش مسابقه سینمای ایران چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر، عصر روز سه‌شنبه ۹ بهمن همزمان با مبعث پیامبر اعظم(ص) در محل ستاد جشنواره برگزار شد. به عبارتی، برخلاف بعضی دوره‌های پیشین که هیات داوران پس از شروع جشنواره و دیده شدن فیلم‌ها در سالن‌های نمایش شروع به کار می‌کردند، در این دوره فرآیند داوری 3 روز قبل از برگزاری جشنواره آغاز شد. با توجه به بالا بودن حجم فیلم‌های راه یافته به بخش مسابقه جشنواره فجر در این دوره، طبیعی به نظر می‌رسید که مدت زمان بیشتری برای داوری آثار اختصاص یابد. 
البته چند روز بعد از شروع به کار هیات داوران اعلام شد بهرام رادان از فرآیند داوری‌ها انصراف داده است. او در خارج از کشور بود و در زمان مقتضی نتوانست به کشور برگردد و وقتی حس کرد باز هم ممکن است آمدنش به تأخیر بیفتد، انصراف خود را اعلام کرد. در ادامه شرح مختصری از بیوگرافی این چهره‌ها و سوابق سینمایی آنها را می‌خوانید. با اینکه در ادامه این متن به بیوگرافی بهرام رادان اشاره نشده است، باید در نظر گرفت که انتخاب او در کنار این جمع می‌توانست نشان بدهد دبیر جشنواره و رئیس سازمان سینمایی چه نوع ترکیبی را برای داوری این دوره مدنظر داشتند. در ترکیب فعلی هیات داوران هیچ بازیگری وجود ندارد، در حالی که این قضیه در طراحی اولیه مدیران جشنواره مدنظر قرار گرفته بود.
* کمال تبریزی
کمال مصفای‌تبریزی، متولد ۱۳۳۸، فارغ‌التحصیل رشته سینما و تلویزیون از دانشگاه هنر است. او تا به حال در رشته‌های تدوین، تهیه و تولید، صحنه و لباس، فیلمبرداری، فیلمنامه و کارگردانی فعالیت کرده ‌است و شروع فعالیت حرفه‌ای او مربوط به سینمای آزاد تهران در سال ۱۳۵۸ می‌شود. تبریزی که پیش از این به کرات در فجر حضور داشته و جوایزی هم گرفته، جزو دانشجویان تسخیرکننده سفارت آمریکا بود و نکته جالب اینجاست که عزت‌الله ضرغامی هم به عنوان یکی دیگر از اعضای آن گروه، امسال در ترکیب هیات داوران قرار دارد.
* علیرضا رئیسیان
علیرضا رئیسیان متولد ۱۳۳۴، کارگردان، فیلمنامه‌نویس و تهیه‌کننده سینمای ایران، دانش‌آموخته کارگردانی از دانشکده صداوسیما و دارای نشان درجه یک هنری معادل دکترای افتخاری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. رئیسیان را به خاطر ساخت فیلم ریحانه در سال ۶۸ به عنوان کارگردان نخستین عاشقانه سینمایی در دوره پس از انقلاب می‌شناسند اما او کارگردان کم‌کاری است و از آن روز تا به حال تنها ۵ فیلم ساخته است. رئیسیان یک بار در بخش فیلم‌های اول و دوم سیزدهمین جشنواره فجر دیپلم افتخار بهترین اثر را دریافت کرد و در شانزدهمین دوره برای «بانوی اردیبهشت» جایزه ویژه هیات داوران را برنده شد. او برای فیلم‌های «ریحانه» و «دوران عاشقی» هم نامزد عناوین بهترین فیلم اول، بهترین کارگردانی و بهترین فیلم شده بود.
* رضا درستکار
رضا درستکار متولد ۱۳۴۳ در تهران، دانش‌آموخته رشته کتابداری است. درستکار از سال ۱۳۶۸ به شکل رسمی و حرفه‌ای کارش را در مطبوعات به عنوان نویسنده و منتقد سینمایی آغاز کرد و در مقاطعی با نشریات تخصصی از جمله ماهنامه‌های فیلم، ادبستان، فیلم ویدئو، فصلنامه فارابی و نشریه فصلی سینما تک موزه هنرهای معاصر همکاری کرده است و از بدو تاسیس ماهنامه دنیای تصویر (از سال ۱۳۷۲ تا کنون) نویسنده و عضو ثابت شورای نویسندگان این نشریه بوده است. از درستکار مقاله‌های متعددی در حوزه سینما منتشر شده‌ و کتاب او درباره فریدون گله هم یکی از مراجع قابل توجه برای علاقه‌مندان به تاریخ سینماست. او تاکنون چند فیلم مستند را هم کارگردانی کرده است.
* علیرضا زرین‌دست
علیرضا زرین‌دست، فیلمبردار بسیار پرکار و پرسابقه سینمای ایران که در آخرین روزهای سال ۱۳۲۴ متولد شد و فعالیتش را به عنوان دستیار فیلمبردار از سال ۴۶ آغاز کرد، تا به حال در ۷۳ فیلم سینمایی مدیر فیلمبرداری بوده و در ۳۸ فیلم به عنوان فیلمبردار و در 2 فیلم به عنوان دستیار فیلمبردار فعالیت کرده است. او حتی سابقه تدوین 2 فیلم، طراحی صحنه و لباس یک فیلم و انجام جلوه‌های ویژه در فیلمی دیگر را هم در کارنامه دارد. زرین‌دست در فجر سیزدهم سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری را برای فیلم «پری» دریافت کرد و در جشنواره سی‌وششم مجدداً این جایزه را برای «سرو زیر آب» گرفت. او در فجر چهل‌ویکم برای بار سوم این جایزه را با فیلم «سینما متروپل» به دست آورد.
* عزت‌الله ضرغامی
سیدعزت‌الله ضرغامی متولد آخرین روزهای سال ۱۳۳۸، یکی از سیاستمداران ایرانی است که در حوزه مدیریت فرهنگی سوابق متعددی دارد. ضرغامی از ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۲ معاون وزیر فرهنگ و ارشاد در امور مجلس بود و از ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۶ معاونت امور سینمایی وزیر فرهنگ را بر عهده داشت. او سال ۱۳۷۹ در دوره ریاست علی لاریجانی بر سازمان صدا و سیما، به معاونت امور مجلس و استان‌های سازمان صداوسیما منصوب شد و تا سال ۱۳۸۳ در این جایگاه فعالیت کرد و پس از آن به مدت ۱۰ سال، در فاصله سال‌های ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۳ ریاست سازمان صداوسیما را برعهده داشت. او تا سال ۱۴۰۰ عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بود و پس از آن تا سال 1۴۰۳  وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شد. ضرغامی هم‌اکنون از اعضای شورای عالی فضای مجازی است.
* مستانه مهاجر
مستانه مهاجر متولد سال ۱۳۵۳، دانش‌آموخته رشته تدوین از دانشگاه سوره است. او فعالیت حرفه‌ای خود در سینما را سال ۷۶ با حضور در تیم امور فنی صدا در فیلم «بانوی اردیبهشت» آغاز کرد و پس از آن چند کار دیگر مثل سینک صدا و میکس را در سال‌های ۷۸ و ۷۹ انجام داد.  مستانه مهاجر نخستین تدوین حرفه‌ای خود را سال ۸۱ در فیلم آبادان به کارگردانی مانی حقیقی انجام داد و از آن روز تا به حال در ۴۲ فیلم به عنوان تدوینگر فعالیت داشته است. او تهیه‌کننده 3 فیلم سینمایی هم بوده که کارگردانی یکی از آنها را  به نام «جوجه‌تیغی» خودش بر عهده داشته است. تمام این فعالیت‌ها اما تا به حال منجر به جایزه گرفتن او از جشنواره فجر نشده است.

Page Generated in 0/0070 sec