گروه اقتصادی: دستور افزایش 24 درصدی نرخ آب و برق از بهمن 1392 خیلیها را متعجب کرد چراکه این افزایش قیمت قبل از رسیدن آغاز سال جدید رخ داد و مسؤولان برای اینکه بتوانند با استفاده از قانون بودجه 93 بار دیگر نرخها را افزایش دهند اقدام به گرانی قبل از نوروز کردند. با صدور قبضهای جدید تعجب همگان بیشتر شد چراکه در قبضهای جدید، وزارت نیرو حداقل 34 درصد قیمتها را افزایش داده بود. جالب اینکه رسانهها با صدور قبضهای نجومی و افزایش 34 درصدی متوجه اشتباه مسؤولان شدند اما مسؤولان وزارت نیرو تا هفته گذشته این اشتباه فاحش را باور نمیکردند تا اینکه اواخر هفته گذشته قبضهای نجومی برق وزارت نیرو را گرفت و اطلاعیه «اشتباه در محاسبه قبوض» توسط روابط عمومی این وزارتخانه صادر شد.
ببخشید، اشتباه کردیم
وزارت نیرو بعد از این خطای بیسابقه در محاسبه اشتباهی نرخ جدید برق، با اشاره به ابطال قبوض صادر شده مشترکان از تاریخ 20 اسفند سال گذشته تا 25 فروردین ماه سال جاری، اعلام کرد: در محاسبه قبوض جدید برخی مشترکان، اشتباههایی صورت گرفته که لازم است اصلاح شود. با اجرای چراغ خاموش فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها و افزایش 24 درصدی تعرفههای برق، صدور قبوض نجومی برق پس از پایان تعطیلات نوروز آغاز شد. از این رو با افزایش قابل توجه بار مالی قبوض برق مشترکان خانگی، وزارت نیرو با صدور اطلاعیهای تمام قبوض صادر شده پس از اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها را باطل اعلام کرد. وزارت نیرو اعلام کرد: تمام قبضهای صادر شده از تاریخ 20 اسفندماه 92 تا 25 فروردینماه سالجاری از درجه اعتبار ساقط است و قبوض اصلاح شده با عنوان اصلاحیه صورتحساب برای مشترکان ارسال خواهد شد. وزارت نیرو یادآور شده است: همانگونه که مشترکان برق استحضار دارند، در اسفندماه پارسال به وزارت نیرو اجازه داده شد تعرفه برق مصرفی تمام مشترکان را 24 درصد افزایش دهد. متاسفانه در محاسبه قبوض جدید برخی از مشترکان، اشتباههایی صورت گرفته که لازم است اصلاح شود.
در این اطلاعیه ضمن عذرخواهی ازدریافتکنندگان این قبوض، تصریح شده است: به آگاهی مشترکان میرساند تمام قبضهای صادر شده از تاریخ 20 اسفندماه 92 تا 25 فروردینماه سالجاری از درجه اعتبار ساقط است و قبوض اصلاح شده با عنوان اصلاحیه صورتحساب برای مشترکان ارسال خواهد شد. براساس اعلام وزارت نیرو، در صورتی که برخی از مشترکان قبضهای یادشده را تاکنون پرداخت کرده باشند، در قبض دوره بعد اصلاحهای لازم صورت خواهد گرفت و مبالغ اضافی پرداخت شده از صورتحساب بعدی آنان کسر خواهد شد. بر این اساس با احتساب تعرفههای جدید آن دسته از مشترکانی که به طور متوسط در هر دوره محاسبه صورتحساب حدود 200 تا 300 کیلووات ساعت برق مصرف کنند، با احتساب مالیات و آبونمان باید معادل 25 هزار تومان تا 38 هزار تومان هزینه مصرف برق پرداخت کنند. در این بین در صورتی که مصرف برق مشترکان به 310 تا 400 کیلووات ساعت افزایش یابد هزینه مصرف برق این دسته از مشترکان خانگی به 70 تا بیش از 90 هزار تومان افزایش مییابد. با محاسبات انجام گرفته یک مشترک خانگی صرفهجوی خانگی در فصل بهار بدون روشن کردن کولرهای آبی، گازی، اسپیلت، آبگرمکن گازی یا شوفاژخانه (برای گرم کردن آب ساختمان) باید هزینهای بین 45 تا 60 هزار تومان صرفا برای پرداخت قبوض گاز و برق پرداخت کند.
توصیه جدید برقی توانیر به مردم
نکتهای که در این بین قابل توجه است اینکه شرکت توانیر بعد از مطلع شدن اشتباه فاحش در صدور قبضهای جدید قبل از اطلاعیه وزارت نیرو در اطلاعیهای از مردم خواست قبض خود را به شرکت توانیر ببرند! شرکت توانیر در روز سهشنبه هفته گذشته با صدور اطلاعیهای خطاب به مشترکانی که قبوض نجومی دریافت کرده و یا با ابهام و پرسش درباره قیمتگذاری با تعرفههای جدید روبهرو بودهاند درخواست کرد: مشترکان به ادارات توزیع برق مناطق مراجعه کنند. براساس این اطلاعیه که توسط توانیر منتشر شده، از مشترکان برق خانگی درخواست شده است که در صورت پرسش یا ابهام در نحوه قیمتگذاری فروش برق به امور مشترکان ادارات توزیع برق که شماره تماس و نشانی آنها در پشت قبوض درج شده، مراجعه کنند. توانیر تاکید کرده است: با توجه به پرسشها و ابهام برخی مشترکان برق مصرفی خانگی، مبنی بر وجود اشتباه در معدودی از قبوض صادره اخیر، به آگاهی مشترکان میرساند، اینگونه موارد به دقت مورد رسیدگی قرار میگیرد و موارد اشتباه احتمالی اصلاح و مابهالتفاوت در قبوض بعدی اعمال خواهد شد. بدیهی است سرمایه اصلی صنعت برق کشور، اعتماد مشترکان بوده و توانیر با دقت و حساسیت بیشتری صدور قبوض آتی را پایش و کنترل خواهد کرد.
تغییر در تعرفهها
معاون وزیر نیرو گفت: براساس مصوبه ابلاغیه دولت اینچنین برنامهریزی شد که دریافتی وزارت نیرو در صنعت برق به طور میانگین 2/503 ریال به ازای هر کیلووات ساعت در سال جاری باشد که برای دستیابی به آن بهدلیل اینکه تعرفهها در بخشهای کشاورزی، خدمات عمومی و تولیدات صنعتی کمتر بوده طبیعتا سایر تعرفهها ازجمله تعرفه بخش خانگی بیش از 24 درصد با افزایش روبهرو شد. هوشنگ فلاحتیان در گفتوگو با تسنیم اظهار داشت: برهمین اساس قبوض جدید در سال جاری صادر شد و در اختیار مصرفکنندگان بخش خانگی قرار گرفت اما پس از آن نظر ریاستجمهوری اخذ شد و نظر ایشان این بود که در جهت رضایتمندی مردم تمام سطوح مصرفی برق بهطور یکنواخت افزایش 24 درصدی داشته باشند.
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی با بیان اینکه به این صورت دریافتی وزارت نیرو از 2/503 ریال به 507 ریال کاهش مییابد، گفت: مقرر شد با اصلاح تعرفههای بخش خانگی بهطوری که 7 پله مصرفی به صورت یکسان افزایش 24 درصدی نسبت به تعرفههای سال گذشته داشته باشند، قبوض جدید صادر شود که در این راستا بعدازظهر امروز تعرفههای جدید به شرکتهای برق منطقهای و توزیع در سراسر کشور ابلاغ شده و در اواخر هفته آینده قبوض اصلاح شده به دست مردم خواهد رسید. وی ادامه داد: چنانچه مشترکانی باشند که مبالغ قبوض صادر شده فعلی را پرداخت کردهاند بهصورت دقیق مبالغ اضافه دریافت شده در قبوض بعدی آنها بهصورت بستانکار محاسبه میشود. فلاحتیان در پاسخ به اینکه آیا کاهش درآمد وزارت نیرو به معنای افزایش دوباره تعرفه برق مصرفی در سال جاری است، تصریح کرد: تا امروز هیچ تصمیمی مبنی بر افزایش مجدد قیمت برق در دولت گرفته نشده است.
برق گرانتر میشود؟
چیتچیان، وزیر نیرو با توجه به افزایش 24 درصدی نرخ برق به مردم قول داد که قیمت آب و برق تا پایان سال 93 گران نخواهد شد اما معاون اقتصادی وی گفت حداقل تا پایان شش ماه نخست امسال آب و برق گران نمیشود و شاید در نیمه دوم سال باز هم قبضها تغییر کند. علیرضا دائمی، معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو هفته گذشته درباره احتمال افزایش قیمت آب و برق همزمان با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها گفت: وزارت نیرو درجلسات برنامهریزی اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها مشارکت کامل داشته و جلسات و مذاکرات فشردهای از چند ماه پیش در این باره انجام شده اما با توجه به افزایش قیمت آب و برق در روزهای پایانی سال 92 با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها تغییری در قیمت آب و برق صورت نخواهد گرفت و پایداری این سیاست بهگونهای است که با اطمینان میگوییم حداقل در 6 ماهه نخست سال 93 شاهد تغییر مجدد در قیمت آب و برق نخواهیم بود.
اشتباه وزارت نیرو چه بود؟
در حالی وزارت نیرو متوسط افزایش قیمت برق از اول بهمن ۹۲ را ۲۴ درصد اعلام کرده بود که با صدور اولین قبض برق در سال جدید مشخص شد قیمت هرکیلووات ساعت برق در ۷ پله مصرفی از ۳۴ تا ۹۰ درصد گران شده است. به گزارش تسنیم، بهرغم اینکه دولت براساس قانون بودجه سال 92 مجوز افزایش 38درصدی نرخ مصرف برق و دیگر حاملهای انرژی را داشت اما بنا به صلاحدید و با درنظر گرفتن مسائل مختلف اجتماعی و اقتصادی کشور، تصمیم گرفته شد متوسط قیمت برق از اول بهمن ماه سال گذشته 24درصد افزایش یابد. با انتشار اولین قبوض برق در سال 1393 جدول پلههای مصرف بخش خانگی نشان داد که رشد قیمت برق در پلههای مصرفی بسیار بیشتر از متوسط 24 درصدی است، بهطوری که افزایش در پله اول با 34 درصد شروع میشود و در پله آخر این افزایش نرخ به بیش از 90 درصد میرسد. اگر چه وزیر نیرو وعده داد که قیمت برق در سال 1393 دیگر افزایش نخواهد یافت اما امروز دائمی، معاون وزیر نیرو از احتمال افزایش دوباره قیمت برق در نیمه دوم سال خبر داد.