گروه سیاسی: آمریکاییها یک بازی دیگر را علیه ایران آغاز کردند. آنها این بار نه به بهانه هستهای یا حقوق بشر، بلکه به بهانه مبارزه با تروریسم اموال بنیاد علوی را که یک موسسه غیرانتفاعی در آمریکا است و صرفا فعالیتهای فرهنگی انجام میدهد؛ مصادره کردند. ارزش اموال این بنیاد 5 میلیارد دلار برآورد شده است.
به گزارش «وطن امروز»، این حکم را یک دادگاه فدرال صادر کرده است. روز گذشته پرت برارا دادستان آمریکا حکم این قاضی فدرال را تایید کرد. براساس این حکم همه اموال متعلق به بنیاد علوی و شرکت آسا در آمریکا تا ارزش 5 میلیارد دلار مصادره میشود و از محل فروش آنها و به بهانه مبارزه با تروریسم، به برخی افراد که آمریکا ادعا میکند از سوی ایران متضرر شدهاند، مبالغی پرداخت میشود. این پرونده را دولت ایالات متحده 6 سال قبل یعنی در سال 2008 علیه ایران مطرح کرد. دولت آمریکا به بهانه مبارزه با اقدامات تروریستی که ادعا کردهاند ایران از آنها حمایت کرده، اقدام به طرح شکایت علیه بنیاد علوی کرده تا اموال این بنیاد فرهنگی را مصادره کند. طرح این شکایت علیه ایران در حالی است که از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون دولت آمریکا همواره به بهانه مبارزه با تروریسم دعاوی متعددی را علیه ایران مطرح کرده است. اکنون کاترین فارست، قاضی آمریکایی حکمی صادر کرده است که براساس آن اموال این موسسه غیرانتفاعی باید مصادره و فروخته شود و از محل فروش آنها به کسانی که علیه ایران اقامه دعوی کردهاند، مبالغی داده شود. نکته قابل تامل اینکه بخشی از این شاکیان از ایران به دلیل دست داشتن در حوادث 11 سپتامبر شکایت کردهاند و پیش از این توانستهاند رای قاضی جورج دانیلز را مبنی بر دستداشتن ایران در حوادث 11 سپتامبر بهدست آورند. در کنار این اتهام مضحک، اتهاماتی نظیر دستداشتن ایران در انفجار پایگاه نظامی الخبر عربستان و همچنین انفجار مقر نظامیان آمریکایی در بیروت نیز دستاویزی برای مصادره بنیاد
علوی شده است.
ارزش بنیاد علوی
اما ارزش اموال بنیاد علوی چقدر است؟ تاکنون در اینباره اظهارات متفاوتی شنیده شده است. پیش از این در سال 2012 یک بار یک قاضی فدرال آمریکا تلاش کرد با حکم خود اقدام به مصادره اموال بنیاد علوی کند که این تلاش ناموفق ماند. در حکم این قاضی آمریکایی، غرامت 6 میلیارد دلاری علیه ایران صادر شده بود. این بار گویا کاترین فارست، قاضی فدرال با توجه به چنین برآوردی از خسارت، رای به مصادره اموال بنیاد علوی داده است چراکه این قاضی حکم کرده است ارزش داراییهای بنیاد علوی تا ارزش 5 میلیارد دلار مصادره و به حراج گذاشته شود.
بنیاد علوی که از پیش از انقلاب در آمریکا دایر شده بود از سال 1392 فعالیتهای خود را تحت این نام دنبال کرد. عمده فعالیتهای این بنیاد در حوزههای فرهنگی و علمی بوده است. همه فعالیت بنیاد علوی در قالب تبلیغ فرهنگ اسلامی و زبان، ادبیات و تمدن فارسی دنبال شده است. در این راستا کمکهای خیریه بنیاد علوی در جامعه آمریکایی همواره مورد توجه بوده است. حتی در رای دادگاه ایالتی آمریکا، قاضی فارست به این فعالیتهای بنیاد علوی اشاره کرده است. یکی دیگر از فعالیتهای بنیاد علوی اعطای بورسیه در رشتههای مربوط به ادبیات فارسی و فرهنگ ایرانی بوده است. فعالیتهای دینی این بنیاد نیز در قالب ساخت برخی مساجد در برخی ایالات و برگزاری مراسم دینی محدود بوده است.
درباره اموال این موسسه غیرانتفاعی نیز روایتهای مختلفی وجود دارد. برخی اموال بنیاد علوی را شامل یک آسمانخراش 36 طبقه در منهتن نیویورک، 4 مسجد در نیویورک، مریلند، کالیفرنیا و هیوستون و مراکز اسلامی در مریلند، ویرجینیا، کالیفرنیا و تگزاس روایت کردهاند. در این میان البته آنچه مشخص است اینکه معروفترین اموال این بنیاد آسمانخراش شماره ۶۵۰ در خیابان پنجم محله منهتن در نیویورک است. ارزش این آسمانخراش که در نیویورک نیز به عنوان یکی از بناهای معروف یاد میشود؛ چند میلیارد دلار برآورد شده است. برخی نیز ارزش این برج را حدود 3 میلیارد دلار دانستهاند. دولت آمریکا اعلام کرده است، براساس حکم صادره علیه بنیاد علوی به غیر از این ساختمان، اموال و داراییها و ساختمانهای ایران در کوئینز، هوستون، کارمایکل، کالیفرنیا، کاتارپین، ویرجینیا و راکویل نیز فروخته شده و در اختیار دولت آمریکا قرار خواهد گرفت که صرف هزینههای دادگاه و پرداخت خسارت شاکیان کند. در کنار این داراییها، موجودی حسابهای بنیاد علوی بسیار قابل توجه است. براساس قوانین ایالات متحده، همه درآمدهای این بنیاد باید در خاک آمریکا هزینه میشد. برخی روایتها ارزش موجودی حسابهای بنیاد علوی را حداقل 500 میلیون دلار برآورد کردهاند. این موجودی عمدتا از محل اجاره آپارتمانهای برج منهتن تامین شده است. بهگونهای که اجاره آپارتمانهای این برج مبلغی معادل دهها میلیون دلار را ماهانه نصیب این بنیاد میکند.
مصادره بهخاطر دورزدن تحریم
یکی دیگر از اتهاماتی که براساس آن رای به مصادره اموال بنیاد علوی داده شده، اتهام دورزدن تحریمها بوده است! بنا بر اظهارات دادستان برارا، ساختمان 36 طبقه منهتن به جرم انجام اقدامات تروریستی و همچنین پولشویی ایرانیان و این بنیاد از طریق بانک ملی ایران و همچنین دور زدن تحریمها، توقیف و ضبط شده و اموال آن نیز به شاکیان اختصاص خواهد یافت. دادگاه ایالات متحده پیش از این اعلام کرده بود که بنیاد علوی شرکتی پیشرو در دور زدن تحریمهای ایران بوده و از طریق بانک ملی نیز اقدامات خود را انجام میداده و به بدین ترتیب میتواند خسارتی را که دولت ایران باید به خانواده قربانیان ترور بپردازد، از اموال خود بپردازد. با اینحال این شرکت همکاری خود در دور زدن تحریمها را تکذیب کرده و از طرفی دادگاههای دیگر نیز اعلام کردهاند که بانک ملی نیز هنوز مشخص نیست که مستقیما از طرف دولت جمهوری اسلامی مسؤول حمایت از بنیادهای تروریستی باشد. با این حال قاضیهای فدرال حکم اولیه درباره توقیف اموال این بنیاد را تایید کردهاند. دادستانی آمریکا حکم دادگاه ایالتی مبنی بر مصادره بنیاد چند میلیارد دلاری علوی را صادر کرده است. بهانه برای این مصادره نیز هرچه باشد چندان مهم نیست چراکه آمریکاییها در خاک خود دست به این قبیل اقدامات که بیشتر به باجگیری و سرقت شبیه است، میزنند. در این میان این نکته قابل تامل است که اگر در رای دادگاه ایالتی، یکی از اتهامات تاثیرگذار علیه بنیاد علوی دورزدن تحریمها باشد؛ آیا این موضوع برخلاف متن صریح توافقنامه ژنو نیست؟