printlogo


کد خبر: 3378تاریخ: 1393/2/3 00:00
غرب و مسأله تسلیحات شیمیایی سوریه

سیروس محمودیان: اظهارات اخیر سیگرید کاگ هماهنگ‌کننده‌ ویژه‌ عملیات مشترک سازمان منع استفاده از تسلیحات شیمیایی و سازمان ملل درباره امحای بیش از 90 درصد تسلیحات و فرآورده‌های شیمیایی سوریه و تهدید ضمنی سوریه توسط وی تحت عنوان نزدیک شدن به زمان ضرب‌الاجل ۲۷ آوریل (7 اردیبهشت) درباره تحویل تمام محتویات زرادخانه‌ شیمیایی اعلام شده‌ سوریه موید آن است که غرب بشدت پیگیر موضوع خلع‌سلاح نرم‌افزارهای راهبردی سوریه است. براساس توافقات زمینه‌ای مبهم ۱۴ سپتامبر ۲۰۱۳ روسیه و آمریکا بخش عمده‌ای از این تجهیزات که اتفاقا کاربرد دوگانه صنعتی– جنگی داشته و عملا از منابع زیرساختی توسعه پایدار اقتصادی در حوزه صنایع شیمیایی– کشاورزی به‌شمار می‌روند باید بدون نظارت‌های بین‌المللی در یک کشتی مجهز آمریکایی نابود شود. البته بخش دیگری از این مواد نیز باید به همان ترتیب و با هزینه ملت سوریه به مراکز زباله‌های تجاری در برخی کشورهای غربی از جمله فنلاند، انگلیس و آلمان ارسال شود.
1- با وجود موافقت اجباری دمشق برای خلع سلاح غیرقانونی‌اش، مسؤولان آن کشور همچنان مدعی هستند که ادعای استفاده سوریه از تجهیزات شیمیایی علیه تروریست‌ها پرچم دروغینی است که غرب به دلایل خاصی آن را بر دوش سازمان ملل گذاشته است. نامستند و غیرحقوقی بودن مبانی این ادعا و ملاحظه سازوکارهای بین‌المللی به کار گرفته شده از سوی آمریکایی‌ها برای تحریک جامعه جهانی علیه دولت و ملت سوریه، توطئه‌آمیز بودن این ادعای دروغ را به روشنی به اثبات می‌رساند. علاوه بر آن مجموعه اسناد ارائه شده به ناظران بین‌المللی توسط دولت سوریه واهی بودن ادعاهای غربی‌ها علیه ملل مستقل را به روشنی اثبات می‌کند. به هرحال وجاهت بین‌المللی بخشیدن به ادعای دروغ تلاش جامع ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای یا موشک‌های قاره‌پیمای بالستیک روی دیگری از این سناریوی متقلبانه است.
2- براساس اسناد منتشره و مبتنی بر نتایج حاصله از تحقیقات میدانی ناظران و کارشناسان سازمان ملل تاکنون هیچ مدرکی درباره استفاده ارتش سوریه از سلاح‌های شیمیایی در مناطق مختلف سوریه به دست نیامده با این حال موضوع خلع سلاح سوریه همچنان در دستور کار غربی‌ها قرار دارد. آنالیز مواد به‌دست آمده از مناطق آلوده و بررسی تجهیزات کشف‌شده از مقر تروریست‌های النصره و داعش نشان می‌دهد انتشار گازهای سمی در مناطق مسکونی سوریه یک اقدام سازمان‌یافته تروریستی بوده است. بازبینی زوایای اصلی حادثه استفاده از تسلیحات شیمیایی نشان می‌دهد این اقدام اساسا یک رفتار غیرانسانی و تروریستی بوده است که ماهیتا با هدف غوغاسالاری و ایجاد یک فضای احساسی- سیاسی گسترده بین‌المللی علیه دولت قانونی بشار اسد توسط النصره و داعش صورت گرفته است. انتشار اسناد نقش کشورهای آمریکا، ترکیه و عربستان‌سعودی درتسلیح تروریست‌ها به تجهیزات شیمیایی توسط برخی نشریات و محافل غربی از جمله کهنه‌سربازان آمریکایی مبین اهداف اختصاصی این سناریوی سیاه علیه ملت سوریه است.
3- اسناد موجود نشان می‌دهد متهم کردن دولت سوریه به استفاده از تسلیحات شیمیایی علیه ملت خویش فقط یک بهانه‌جویی استراتژیک بوده است تا به شکل معنادار و جامع امنیت اسرائیل تامین و تضمین شود. استراتژیست‌های آمریکایی به خوبی درک کردند که در شرایط جنگی سوریه، طرح چنین ادعای غیرواقعی عملا می‌تواند جامعه بین‌الملل تحت مدیریت آمریکا را علیه ملت سوریه بسیج کرده و در ادامه کار با تصویب قطعنامه‌های فرمایشی در صحن مجمع عمومی سازمان ملل زمینه برچیده شدن زیرساخت‌های تسلیحاتی آن کشور را فراهم کند. لذا در شرایط فعلی که سران عرب به شکلی زننده دست یاری به سوی غرب و مشخصا اسرائیل دراز کرده‌اند، فراهم کردن یک زمینه حقوقی مثلا قانونی برای اعمال نظارت مستمر بر مراکز تحقیقاتی کشورهای متخاصم رژیم‌صهیونیستی و نهایتا تهی‌سازی یک کشور مخالف این ‌رژیم از تسلیحات دفاعی استراتژیک یک اصل راهبردی در جنگ داخلی سوریه به‌شمار می‌آید. مبدل کردن سوریه قدرتمند به یک سوریه بی‌خطر و بی‌خاصیت و قطع نفوذ ایران در منطقه ماهیت آرمان این جنگ داخلی نیابتی طراحی شده از سوی غربی‌ها را تشکیل می‌دهد. در واقع بخشی از تلاش‌های غربی‌ها برای برچیدن زیرساخت‌های فناوری هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران نیز در همین راستا قابل تفسیر است.
 4- ایجاد یک فضای رسانه‌ای مخرب علیه محور مقاومت و تضعیف وجاهت مردمی آن، تقویت خط سازش، مخدوش کردن مشروعیت انقلابی– مردمی محور مقاومت و نهایتا کاستن تدریجی از میزان مقبولیت جهانی این محور کارآمد مستقر در همسایگی فلسطین‌اشغالی می‌تواند از دیگر اهداف این سناریو باشد.
بی‌شک امنیت اسرائیل یکی از خطوط قرمز و الزامات عینی کشورهای غربی در مسائل راهبردی خاورمیانه است. فارغ از حرام بودن استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی در اسلام و عدم امکان شرعی در جهت استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی باید پذیرفت در چارچوب منطق امنیت دفاعی غرب برخورداری دولت سوریه به عنوان بخشی از محور مقاومت از انواع جنگ‌افزارهای کاربردی که متضمن برقراری موازنه قوا در منطقه سوق‌الجیشی مذکور است به‌طور دائمی امنیت اسرائیل را با خطرات جدی مواجه می‌کند. عدم محکومیت اسرائیل از سوی مجامع بین‌المللی و بی‌توجهی غربی‌ها به انبار انواع تسلیحات شیمیایی– هسته‌ای توسط اسرائیلی‌ها روح این تحلیل را شکل می‌دهد.
5- اگر در واقع امر برچیده شدن مجموع تسلیحات کشتار جمعی منطقه خاورمیانه یکی از اهداف برنامه‌ای سازمان ملل باشد باید گفت از این منظر و البته به شکلی ساختاری برخورد بین‌المللی با دولت نامشروع اسرائیل از اولویت راهبردی برخوردار است. استمرار یکجانبه‌گرایی سازمان ملل در برخورد با حقوق بین‌المللی و بی‌توجهی تعمدی به اقدامات غیرقانونی اسرائیل، این سازمان را رأسا در مظان اتهام بی‌پایانی قرار می‌دهد. باید توجه داشت در عین حال که دولت نامشروع اسرائیل برخلاف موازین بین‌المللی انبوهی از تسلیحات کشتار جمعی بیولوژیکی– هسته‌ای را در اختیار دارد و عملا به کمک دولت‌های غربی از آخرین تکنولوژی‌های متنوع شیمیایی انتفاع تروریستی می‌برد، بهانه‌جویی درباره تسلیحات شیمیایی سوریه یک تجربه تلخ دروغ‌محور است. به هر حال کارآمدی و نتیجه‌بخش بودن اینگونه جنجال‌آفرینی‌های دروغین بین‌المللی در عرصه مدیریت افکار عمومی یک دهه پیش در ماجرای حمله نظامی آمریکا و متحدان اروپایی‌اش به عراق و افغانستان و اشغال غیرقانونی آن کشورها، همچنین تحریم ظالمانه ایران مورد آزمون غربی‌ها قرار گرفته است.
6- در خاتمه لازم به یادآوری است افشای مستند نقش مستقیم آمریکا، ترکیه، عربستان و قطر در حملات شیمیایی مرگبار صورت گرفته در حومه‌ دمشق در ۲۱ آگوست توسط تروریست‌ها و بازبینی تحلیلی پیش‌فرض‌های اولیه در موضوع ضرورت نابودسازی تسلیحات شیمیایی سوریه و متعاقبا افشای نقش راهبردی آمریکا در این ماجرا اثبات می‌کند آمریکا کمترین اعتنایی به اصول حقوق بشر، موازین حقوق بین‌الملل و معاهدات منعقده با دیگر کشورها ندارد. با چشمپوشی از نقش بنیادین تحقیقات شیمیایی– هسته‌ای در توسعه پایدار یک کشور می‌توان مدعی شد آمریکا فقط به دنبال تضعیف محور مقاومت در منطقه و گسترش استیلای خویش بر ملت‌های منطقه و غارت منابع زمینی و زیرزمینی آنهاست. شرارت‌های سازمان یافته آمریکا در پوشش مصوبات مجمع عمومی سازمان ملل یا شورای امنیت سناریوی نخ‌نمایی است که تاریخ مصرف آن عملا می‌تواند در سایه مقاومت شجاعانه ملل ایران و سوریه در مقابل افزون‌طلبی‌های استکباری این کشور دفعتا و ناگهانی به پایان برسد.

 


Page Generated in 0/0062 sec