سیدمحمدسادات ابراهیمی *: از موضوعاتی که به عنوان یک فاجعه زیستمحیطی میتوان از آن نام برد، خشک شدن دریاچه ارومیه است، در سایه نگاه غیرکارشناسی و بیتوجهیهای صورتگرفته بزرگترین دریاچه شمالغرب کشور به یک شورهزار تبدیل شده است.
این فاجعه در حالی اتفاق افتاد که همگان هم از اهمیت محیطزیست و حفظ گونههای جانوری و گیاهی طبیعت آگاهند و هم برای حفظ آن شعارها و طرحهای بسیاری را عنوان میکنند اما با وجود همه این تاکیدات شاهد خبر تلخ تبخیر 93درصد آب این دریاچه و باقی ماندن تنها سهم 7درصدی آب این دریاچه به عنوان یکی از مهمترین ارکان اکوسیستم طبیعی در کشور بودیم. اما آنچه در این زمان و در واکاوی وقوع این حادثه مهم به نظر میرسد نقش دولت و بویژه سازمان محیطزیست کشور به عنوان متولی صیانت و حفاظت از محیطزیست است چرا که براساس قانون برای این سازمان وظایفی تعریف شده که باید به آن پایبند باشد.
از سوی دیگر در تمام دنیا محیطزیست از اهمیت بالایی برخوردار است به نحوی که در تصمیمگیریهای کلان همیشه از حضور کارشناسان خبره محیطزیست دعوت میشود تا از جنبههای گوناگون تاثیر تصمیمات تازه بر محیطزیست در نظر گرفته شود تا به این روش راه آسیب رسانی و تخریب چنین مواهبی بسته شود.
اما آنچه در کشور ما و درباره دریاچه ارومیه اتفاق افتاد متاسفانه حاصل چند سال بیتوجهی و انجام کارهای غیرکارشناسی در شمالغرب کشور بود که حال و روز این دریاچه را به وضعیت فعلی درآورد و توانست این دریاچه را به شورهزاری تبدیل کند که نهتنها جانوران بلکه گیاهان منطقه را هم تحت تاثیر قرار داده است.
بر این اساس ایجاد بادهای نمکی و گسترش آن در غرب کشور و تاثیر سوء آن بر فعالیتهای کشاورزی میتواند از جمله عواقب شوم تخریب این اکوسیستم آبی در کشور باشد که در سایه کمتوجهیهای صورت گرفته اتفاق افتاد.
اما در این برهه از زمان که به قول معروف کار از کار گذشته است از دولت انتظار نداریم که
یک روزه این دریاچه را احیا کند اما حداقل این توقع وجود دارد که درباره طرحها و برنامههایی که به طور مرتب برای بازگرداندن حیات به این دریاچه مطرح میکنند، شفافسازی شود.
از سوی دیگر دستگاههای تحت نظارت دولت مانند سازمان محیطزیست گامی برای اجرایی شدن این طرحها بردارند و به نحوه عملکرد خود
در این باره تسریع بخشند و به قول و قرارهایی که درباره احیای این دریاچه دادهاند، جامه عمل بپوشانند. به نظر میرسد زمان آن فرارسیده که دولت فقط به ارائه طرح بسنده نکند و جزئیات طرحهایی را که تاکنون مطرح کرده است با مردم در میان بگذارد ضمن آنکه مردم هم باید در این زمینه همکاری کرده و از حفر چاههای عمیق در مناطق جانبی دریاچه ارومیه خودداری کنند.
*عضو فراکسیون محیطزیست مجلس