گروه سلامت: ماجرای سرطان در ایران آنقدر پیچیده شده است که هر روز و هر ساعت آمار تازهتری درباره میزان ابتلا به سرطان و بیماران سرطانی منتشر میشود. این در حالی است که با توجه به ارائه آمارهای گوناگون هنوز آمار دقیق ابتلا به این بیماری صعبالعلاج در کشور مشخص نیست! جالب اینجاست که بهتازگی در تازهترین آمار افزایش سالانه 85 هزار نفر به لیست سرطانیها اعلام شده است. علاوه بر آمار بالای این بیماری در کشور، باید هزینههای سرسامآور درمان آن را هم اضافه کرد.
قصه پرغصه سرطان
ماجرای سرطان در ایران همانند قصه پرغصهای میماند که هرچه از تاریخ آن سپری میشود، غصه و دردهای آن بیشتر میشود. هزینههای درمان سرطان در ایران، سرسامآور شده است. رشد نجومی این هزینهها به مرحلهای رسیده است که طبق آمار ارائه شده ۲۰درصد بیماران مبتلا به سرطان پس از دوره درمانی خود به زیر خط فقر میروند و در نقطه مقابل هرساله برآمار مبتلایان به این بیماری در ایران اضافه میشود.
بار 80 درصدی هزینه بر دوش سرطانیها
شاید اگر بیماری سرطان را پیچیدهترین و گرانترین بیماری در کشور اعلام کنیم، سخن به گزاف نگفتهایم. سرطان بیماریای است که در اثر ابتلا به آن سالانه بیش از 30 هزار نفر جان خود را از دست میدهند و طبق آخرین آمار و البته قبل از اجرای طرح تحول نظام سلامت 80 درصد هزینه های آن بر دوش بیماران بود.
ابتلای سالانه 85 هزار نفر به سرطان
در بسیاری از استانهای کشور سرطانها دومین علت مرگ و میر هستند و سالانه حدود ۸۵ هزار مورد جدید سرطان در کشور بروز میکند. سیدحسین داوودی، متخصص تغذیه در امور سرطان با بیان این مطلب به فارس گفته است: «آنچه در روند رو به رشد سرطان در کشور مهم است، افزایش تعداد بیماران مبتلا به سرطان در سالهای گذشته است بهطوری که در سنین گوناگون و در زنان و مردان ابتلا به این بیماری دیده میشود. به گفته داوری، سرطان در ایران رشد متفاوتی نسبت به کشورهای دیگر دارد چرا که در کشور ما بالا رفتن میانگین سنی و مصرف مواد غذایی خطرساز سرعت رشد این بیماری را افزایش داده است. بنابر اظهارات وی، در بسیاری از استانهای کشور سرطانها دومین علت مرگ و میر هستند و در کل کشور سومین دلیل مرگ و میر سرطان است و سالانه حدود ۸۵ هزار مورد جدید سرطان در کشور بروز میکند.
نمایندگان چه میگویند؟
«آلودگی هوا، ریزگردها، مواد سرطانزای خوراکی که از راه کشاورزی و برنجهای آلوده یا کنترل نشدن کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی وارد بدن میشود و همچنین افزایش استرس در جامعه» از مهمترین عواملی است که نعمتالله منوچهری، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در افزایش آمار سرطان دخیل میداند. منوچهری در این باره به «وطنامروز» میگوید: از مهمترین عواملی که باعث شدت یافتن ابتلا به سرطان در کشور شده انجام نشدن دورهای چکاپ پزشکی است چرا که با انجام آزمایشهای پزشکی به صورت سالانه میتوان بسیاری از سرطانها را بموقع تشخیص داد. به گفته این عضو کمیسیون بهداشت و درمان، هماکنون آمار سرطان دستگاه گوارش از بیشترین شیوع در بین جامعه آماری مردان برخوردار است در حالی که آمارسرطان سینه در زنان نیز از وضعیت مشابهی پیروی میکند. بنابر اظهارات وی، انجام سونوگرافی یا ماموگرافی برای خانمها میتواند به سادگی در مراحل ابتدایی بیماری وضعیت آن را برای پزشک روشن کند و قبل از اینکه این بیماری وارد مرحله متاستاز شود درمان ساده و کمهزینه را میسر سازد.
چکاپ رایگان شود
به باور منوچهری، هماینک که وضعیت سرطان و آمار ابتلا به این بیماری در وضعیت نامطلوبی قرار گرفته است لازم است که وزارت بهداشت و درمان انجام چکاپ پزشکی را به صورت رایگان انجام دهد تا ضمن اینکه تشخیص و زمینه پیشگیری از این بیماری فراهم میشود، هزینه سنگین شیمیدرمانی و درمانهای سنگین هم که به دنبال ابتلا به سرطان تحمیل میشود از دوش وزارت بهداشت برداشته شود.
شفافسازی اطلاعرسانی
اطلاعرسانی دقیق و صحیح و کامل دومین خواسته این نماینده مردم از وزارت بهداشت و درمان است. این عضو کمیسیون بهداشت و درمان در این باره میافزاید: هماکنون که این بیماری با چنین آماری رو به رشد مواجه است لازم است مدیران با اطلاعرسانی دقیق و شفاف وضعیت را برای آحاد جامعه تشریح کرده و با انجام برنامههای پیشگیری چارهای برای کاهش این آمار انجام دهند. اما حسن تامینی، از دیگر اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز ضمن تایید ابتلای سالانه 85هزار نفر به سرطان در کشور به «وطنامروز» میگوید: بدون آمار و با دقت بر شیوه زندگی و تغذیه جامعه میتوان متوجه شد که سرطان در کشور رو به رشد است. تامینی خاطرنشان کرد: آمارهای نگرانکننده سرطان باعث شده تا هم نمایندگان مجلس و هم به صورت ویژه و خاص کمیسیون بهداشت و درمان این موضوع را در دستور کار خود قرار داده و پیگیریهای لازم را انجام دهند. وی با تاکید بر لزوم انجام برنامههای ضربتی از سوی وزارت بهداشت و درمان، میافزاید: باید در این شرایط کنترل بیشتری روی مواد غذایی بویژه مواد وارداتی شود چراکه هماکنون بیشتر محصولات کشاورزی از خارج از کشور وارد میشود؛ از گندم تا برنج که لازم است از نظر مواد سرطانزا مورد آزمایش قرار گیرد.
نظارت بر عهده کدام سازمان است؟
به باور تامینی، وارات بیحد و حساب مواد آرایشی به صورت قاچاق و بیتوجهی مردم به مصرف چنین موادی از دیگر عوامل افزایشدهنده آمار سرطان است. این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس خاطرنشان کرد: وزارت بهداشت و درمان به عنوان متولی سلامت عمدهترین نقش را در این باره به عهده دارد و باید با کنترل بیشتر مواد غذایی ساخت داخل و همچنین محصولات کشاورزی وارداتی نقش نظارتی خود را جدیتر کند.