printlogo


کد خبر: 4361تاریخ: 1393/2/20 00:00
قدرت‌نمایی از میدان سرخ مسکو تا سواستوپول کریمه
پوتین وارد می‌شود
رئیس‌جمهور روسیه: ما اروپا را از بردگی نازی‌ها نجات دادیم

گروه بین‌الملل: در یک جمعه فراموش‌نشدنی پوتین با ایراد خطابه به نام  «ملت شوروی» و ترسیم ماموریت جهانی ارتش روسیه، از بزرگ‌ترین رژه «روز پیروزی» در میدان سرخ مسکو پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سان دید. او همچنین برخلاف میل غرب از رژه مشابه در شبه‌جزیره کریمه دیدن کرد. با این نمایش قدرت رهبر کرملین بر آغاز دوباره جنگ سردی در برابر غرب صحه گذاشت.
رژه میدان سرخ مسکو با حضور هزاران نیروی روس، همزمان با تشدید تنش با غرب درباره اوکراین برگزار شد و  تجهیزات و قدرت نظامی خود را به نمایش گذاشت.
در رژه روز پیروزی ۶۹ فروند هواپیما و بالگرد مدرن به نشانه 69مین سالگرد پیروزی بر نازی‌ها بر فراز میدان سرخ مسکو به پرواز درآمدند و حتی  موشک‌های بالستیک بین‌قاره‌‌ای «توپول» نیز در مقابل تعدادی از سران کشورهای اروپایی به نمایش درآمدند.
سخنرانی رئیس‌جمهوری روسیه در مراسم سالگرد «روز پیروزی» - که یادآور فائق آمدن ارتش سرخ شوروی بر ارتش آلمان هیتلری در روزهای پایانی جنگ جهانی دوم است - یک قدرتنمایی حقیقی در عرصه بین‌المللی بود. بی‌بی‌سی دیروز جمعه گزارش داد در بحبوحه بحران اوکراین، رژه «روز پیروزی» روسیه در میدان سرخ مسکو برگزار شد و خبر از برپایی رویداد مشابهی نیز در شبه‌جزیره کریمه داد.
ولادیمیر پوتین روز نهم ماه مه را نماد پیروزی مردم روسیه خواند و تاکید کرد کشورش همواره مراسم سالگرد این جنگ را برگزار خواهد کرد: «ما همواره این حقیقت مقدس را حفظ خواهیم کرد و اجازه خیانت یا فراموش‌کردن قهرمانانی را نخواهیم داد که جان خود را فدا کردند تا صلح را حفظ کنند.»
اما بازتاب نمایش قدرت کرملین در مقابل رقبای غربی‌‌اش زمانی بود که پوتین گفت: «نیروهای مسلح روسیه هما‌ن‌طور که در جنگ بزرگ میهنی نازی‌ها را تا لانه‌شان عقب راند، امروز هم تامین‌کننده صلح در جهان هستند». او همچنین به سبک رهبران شوروی سابق از واژه‌ای ستفاده کرد که در تمام سال‌های پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 هیچ رئیس‌جمهور روس به کار نبرده بود؛ ملت شوروی!
پوتین گفت: «اراده آهنین ملت شوروی سابق و شجاعت و پایداری آنها اروپا را از بردگی نجات داد» و ادامه داد: «9 مه مهم‌ترین روز است و برای ما مهم‌ترین روز باقی خواهد ماند. روز 9 مه روز پیروزی ملی و عزت است. روز پیروزی، روز دوست داشتن کشور است و ما می‌بینیم که مهرورزی نسبت به وطن به چه معناست و چقدر برای حفظ منافع کشور مهم است».
در این رژه سرگئی شویگو، وزیر دفاع و معاون رئیس ستاد مشترک ارتش روسیه نیز حضور داشتند. بیش از 10 هزار تن در این رژه شرکت کردند که از همه بخش‌های نیروهای مسلح بودند. این رژه با پرواز 69 فروند هواپیما و هلی‌کوپترهای جنگی پایان یافت.
این در حالی است که مقام‌های دولت موقت اوکراین هرگونه گردهمایی عمومی را در بحبوحه نگرانی‌ها نسبت به اقدامات فعالان حامی روسیه ممنوع کرده بودند. الکساندر تورچینف، رئیس‌جمهوری موقت اوکراین گفت: «موانع و ایست‌های بسیاری در اطراف کی‌یف تعبیه شده چرا که ما انتظار اقدامات تحریک‌آمیز در روز 9 مه را داریم.»
آزمایش موشک قاره‌پیما
همزمان با تشدید بحران در اوکراین، روسیه پنجشبه چندین موشک بالستیک را در جریان مانورهای برنامه‌ریزی شده‌اش تحت نظارت پوتین به‌صورت آزمایشی پرتاب کرد. ارتش روسیه یک موشک بالستیک بین قاره‌ای «توپول» را از سایت‌ شمالی‌اش در پلستسک و همچنین چندین موشک کوتاه برد را از زیر دریایی‌هایش در یگان‌های شمال و اقیانوس آرام پرتاب کرد. دیگر مانورهای نظامی شامل پرتاب راکت‌های هوا به سطح توسط بمب‌افکن‌های  Tu-95از یک مکان نامشخص است.
پوتین در کریمه
حدود 2 ماه پس از آنکه کریمه به روسیه بازگشت، ولادیمیر پوتین نیز طبق قولی که داده بود به کریمه رفت؛ البته این بار در ردای رئیس‌جمهور روسیه. در 23 سالی که از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی می‌گذرد این نخستین بار بود که یک رهبر کرملین به تنهایی و بدون همراهی مقامی از اوکراین در سواستوپول، مرکز این شبه‌جزیره استراتژیک مورد بالاترین سطح استقبال قرار می‌گرفت چرا که کریمه دیگر بخشی از روسیه است. شبکه راشا‌تودی ساعت 5 عصر دیروز به وقت تهران با نوار خبری سبز رنگی با عنوان «سواستوپول- روسیه: پوتین در کریمه» به پخش مستقیم مراسم استقبال رسمی از رئیس‌جمهور روسیه در پایگاه دریایی روسیه در سواستوپول پرداخت. پوتین تنها ساعاتی پس از سخنرانی تاریخی‌اش در رژه «روز پیروزی» در میدان سرخ مسکو از رژه‌ای دیگر در کریمه سان دید. پس از پیوستن شبه‌جزیره کریمه به روسیه، این اولین بار است که چنین مراسمی در این شهر برگزار می‌شود. در هنگام ورود پوتین جنگنده‌های سوخو به نمایش هوایی پرداختند. او نطق کوتاهی کرد و مقاومت 225 روزه مردم کریمه در مقابل نازی‌ها در جریان جنگ دوم جهانی را ستود. سپس به  دیدار حاضران، فرماندهان و ملوانان سپیدپوش پایگاه سواستوپول و همچنین پیشکسوتان ارتش سرخ در جریان جنگ دوم جهانی رفت. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان پیش از این رژه گفته بود اگر پوتین از این مراسم برای سفر به کریمه استفاده کند، واقعا مایه تاسف است.
یک اوکراینی سابق
 وزیر امور داخلی جدید کریمه
در همین حال رئیس‌جمهوری روسیه با صدور فرمانی،‌ رئیس سابق اداره مرکزی وزارت کشور اوکراین در کریمه را که از سوی مقامات کی‌یف برکنار و تحت تعقیب قرار گرفته بود، به عنوان وزیر امور داخلی جدید این منطقه منصوب کرد. همچنین طبق حکم پوتین، سرهنگ «دمیتری نیکولودف» به معاونت سرهنگ «سرگئی آبیسوف» وزیر امور داخلی شبه‌جزیره کریمه منصوب می‌شود. آبسیوف که متولد شهر سیمفروپول (مرکز شبه‌جزیره کریمه) است، پیش‌تر رئیس اداره مرکزی وزارت کشور اوکراین در کریمه بود‌ اما پس از برکناری یانوکوویچ رئیس‌جمهوری سابق این کشور،‌ دولت موقت کی‌یف وی را از مقام خود خلع کرده و حکم بازداشت وی را صادر کرد.
حمله ارتش اوکراین به ماریوپل
همزمان با سفر پوتین به کریمه، در درگیری‌های شدید شهر ماریوپل، مرکز استان بحران زده دونتسک اوکراین ده‌ها نفر کشته و زخمی شدند. خبرگزاری اینترفاکس اعلام کرد: حدود 15 هزار نیروی اوکراینی و مخالفان دولت غربگرای اوکراین روزجمعه مقابل ساختمان پلیس و ساختمان وزارت کشور در شهر ماریوپل اوکراین درگیر شدند که بر اثر آن 8 نفر کشته و تعدادی نیز زخمی شدند. شهر بندری ماریوپل، شهری بندری و مهم و مرکز استان بحران‌زده دونتسک در جنوب شرق اوکراین است.
جنگ لفظی ناتو و کرملین
جنگ لفظی میان دبیرکل ناتو و سران کرملین به اظهارنظرهای مضحکی انجامیده است. در آخرین اظهارنظر راسموسن، دبیرکل ناتو در پاسخ به انتقاد روسیه از حرف‌های او مبنی بر حضور ارتش مسکو پشت مرزهای اوکراین در صفحه توئیتر خود نوشته است چشم‌هایش ضعیف نشده است و می‌تواند شواهد مربوط به حضور نظامیان روس در منطقه مربوطه را به وضوح ببیند.
ژنرال آندرس فوگ راسموسن همچنین در صفحه توئیتر خود ادعا کرد هیچ نشانه‌ای از خروج نظامیان روسیه از مرزهای این کشور با اوکراین مشاهده نکرده است. این اظهارات او کاملا در پاسخ به سخنان ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه است که گفته بود، نظامیان این کشور مناطق مرزی با اوکراین را ترک کرده‌اند. پوتین گفت: «همیشه گفته می‌شد حضور نیروهای ما در مرز اوکراین موجب نگرانی است. ما نیروهای خود را از منطقه خارج کرده‌ایم.»
روسیه پیش از این تاکید کرده بود، اعزام نیروهای نظامی در پشت مرزهای اوکراین برای دفاع از روس‌زبان‌های شرق این کشور حق مسکو است.حال از زمان آغاز جنگ سرد بر سر اوکراین، روابط روسیه و غرب در پایین‌ترین سطح خود قرار دارد و راسموسن در اظهارنظری رسمی از طرف ناتو، کرملین را به برخورد نظامی تهدید کرده است.


Page Generated in 0/0098 sec