printlogo


کد خبر: 4856تاریخ: 1393/2/29 00:00
تقویم امروز

دستگیری گسترده اعضای خانواده «آیت‏‌الله حکیم» توسط رژیم بعث عراق (1362 ش)
در راستای سرکوب هرگونه مقاومت علیه نظام دیکتاتوری بغداد، رژیم بعث عراق 90 تن از اعضای خاندان آیت‏الله سیدمحسن حکیم را دستگیر و چند روز بعد 6 تن از آنها را اعدام کرد. مدتی پس از آن نیز 10 تن دیگر از اعضای این خانواده، اعدام شدند. آیت‏الله‌العظمی حکیم از مراجع بزرگ تقلید در عراق بود که در سال 1348 ش وفات یافت. فرزندان و بسیاری دیگر از اعضای خانواده وی اهل علم و دانش هستند. به همین دلیل، رژیم عراق که از نفوذ خاندان حکیم در میان مردم این کشور بیمناک بود، در راه مبارزه با دین، روحانیت و حوزه‏های علمی دینی، تعداد زیادی از اعضای این خانواده را از بین برد یا زندانی کرد.
درگذشت «شاه اسماعیل صفوی» و جلوس «شاه طهماسب» (930 ق)
شاه اسماعیل صفوی در رجب سال 930 ق هنگامی که عازم قفقاز بود بیمار شد و در نوزدهم این ماه در نزدیکی سراب جان سپرد. در آن زمان او 38 ساله بود و 24 سال از پادشاهی وی می‏گذشت. جسد اسماعیل اول را به اردبیل آورده و در آرامگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی به خاک سپردند. او محبوب مردم ایران بود. شاه اسماعیل به محض آنکه بر تخت سلطنت نشست، مذهب تشیع را در کشور، کیشِ رسمی قرار داد و دولتی نیرومند به وجود آورد. پس از مرگ شاه اسماعیل، پسرش طهماسب اول که یازده سال داشت بر اریکه‏ قدرت تکیه زد.
تولد «مالکوم ایکس» رهبر نهضت سیاهان آمریکا (1925م)
مالک شباز معروف به مالکوم ایکس، رهبر نهضت سیاهان آمریکا در 19 مه 1925م در خانواده‌ای فقیر در آمریکا به دنیا آمد. هنگامی که مالکوم 4 ساله بود، خانه و کاشانه والدینش توسط فرقه نژادپرست کوکلوکس کلان به آتش کشیده شد و دو سال بعد پدرش را نیز از دست داد. وی پس از آن در یک مدرسه شبانه‏روزی به تحصیل پرداخت ولی در 15 سالگی به دلیل فقر، مدرسه را نیمه‌تمام رها کرد. مالکوم پس از آن به کار در یک هتل روی آورد و تحت تاثیر محیط به اعتیاد و دزدی کشیده شد تا اینکه در 21سالگی به جرم سرقت به 5 سال زندان محکوم گردید. وی در زندان با بسیاری از زندانیان که غالباً سیاهپوست و از خانواده‏های مسلمان بودند آشنا شد و با عالیجاه محمد، رهبر جنبش مخفی سیاهان آمریکا نیز ارتباط برقرار کرد. این ارتباط، پس از زندان نیز ادامه یافت. سال‏های عضویت و همکاری مالکوم ایکس با این جنبش اسلامی همچون سال‏های زندان تاثیر بسزایى در تغییر شخصیت وی نهاد و او را به کلی متحول نمود. مالکوم ایکس از آن پس فراگیری علوم دینی و مطالعه کتاب‏های اسلامی را آغاز کرد و با کمک‏های مردم توانست دو مسجد در دیترویت و فیلادلفیای آمریکا برای مسلمانان بنا نماید. او در مارس 1964م با هدف تشکیل سازمان وحدت سیاهان آفریقایى و آمریکایى، از جنبش عالیجاه محمد جدا شد. مالکوم با تشکیل این سازمان و انجام سخنرانی‏های متعدد در مساجد و اماکن عمومی سیاهان توانست تشکیلات نسبتاً منسجمی از سیاهپوستان مقیم آمریکا به وجود آورد. مالکوم ایکس در برابر حرکت مسالمت‏آمیز مارتین لوترکینگ، کشیش سیاهپوست آمریکایى برای کسب حقوقِ برابر اجتماعی برای سیاهان، اعتقاد به مبارزه گسترده سیاسی و لزوماً قهرآمیز داشت تا به وسیله آن بتوان نظام سرمایه‏داری آمریکایى را که در تاریخ آن فقط قتل و غارت سرخپوستان و سیاهان و مردمان آمریکای لاتین، آسیا و آفریقا وجود داشت، مجبور به پذیرش حقوق سیاهان نمود. مالکوم درسال 1964م به قاره آفریقا و آسیا سفر کرد و با جهان اسلام از نزدیک آشنا شد، اما سه ماه پس از بازگشت به آمریکا در 21 فوریه 1965م در شهر نیویورک مورد سوء‌قصد قرار گرفت و در 40 سالگی به شهادت رسید. ماجرای شهادت او مانند تمام ترورهای سیاسی آمریکا، همچنان در پرده‏ای از ابهام فرو رفت اما شواهد بسیاری حکایت از دخالت سازمان امنیت داخلی آمریکا یعنی اف‌بی‌آی و سازمان ضدجاسوسی آن کشور موسوم به سی‌آی‌ای در این امر دارد.
 


Page Generated in 0/0053 sec