دولتها باید این ظرفیت را برای خود ایجاد کنند که خود نقاد خود باشند. نقد دیگران را میتوان با هزاران روش و با کلمات پاسخ گفت اما نقدی که از درون به خود دولت وارد شود امکان فرار از آن نیست، به شرط آنکه دولت منصف باشد. نگاه از بیرون به خود، این امکان را به دولت میدهد که هم در داشتهها و اهدافش عمیقتر شود و هماینکه اهدافش را تعالی بخشد و از کارهای روزمره و تکراری دوری گزیند. وقتی دولت اهدافش به نقطه تعالی رسید آنگاه مردم به آن اهداف ایمان میآورند و هرگاه مردم در مرکز صحنه باشند دولت گرفتاریهای کمتری خواهد داشت.در این یادداشت برای دستیابی دولت یازدهم به نظام رفاهی چند پیشنهاد کوتاه مطرح میشود.
شادکامی: به راستی دولت یازدهم چه برنامه و اهدافی برای شادکامی ملت ایران در کارهای خود دیده است؟ شادکامی یک حالت عمومی است، شادکامی قابل کاهش به سرخوشی یا نشاط نیست، بلکه حالتی است که از آن بهعنوان خرسندی یا رضایت اجتماعی تعبیر میشود.
تامین بودن: شخصی که از امنیت درآمد، اشتغال و مسکن برخوردار است به روشنی مشخص است که در وضعیتی رفاهی بهتر از شخصی که در ناامنی قرار دارد، به زندگی میپردازد. تامین به معنی پیشآگاهی از این امر است که اوضاع و احوال یک فرد در آینده نزدیک دستخوش نابسامانی نخواهد شد.
ترجیحات: هر شخصی در زندگیاش ترجیحاتی دارد، شخصی که ترجیحات زندگیاش تحقق یافته باشد یا آرزوهایش برآورده شده باشد، نسبت به شخصی که ترجیحاتش یا آرزوهایش برآورده نشده است، در رفاه بیشتری قرار دارد. مسلم است که یک شخص نمیتواند تمام ترجیحات و آرزوهای خود را برآورده سازد، چون بیش از نیمی از امکانات و ابزارهای برآوردهشدن ترجیحات و آرزوهای افراد در اختیار دولت است.
نیازها: برآوردهشدن نیازهای اجتماعی افراد به منزله رفاه اجتماعی است. کسی در این ادعا شک و تردیدی ندارد، چرا که نیاز مفهومی عمومی است و به کل جامعه مربوط میشود. دولت باید بتواند نیازهای اجتماعی افراد را برآورده سازد. دارو مصداق آن است. شاید گرانی و نایابشدن دارو برای برخی بیمعنی باشد اما برای برخی دیگر مسألهای بسیار حیاتی است. دارو یک نیاز عمومی است که تنها از عهده دولت برمیآید که این نیاز را برآورده کند. دستیاببودن دارو برای مردم نشان دقیق و بارز رفاه اجتماعی است.بهطور حتم به این فهرست میتوان موارد دیگری نیز افزود اما به نظر میآید این 4 مورد اصلی و اساسی هستند و موارد دیگر به نوعی وابسته به این موارد است یا از دل این موارد استخراج میشود. امید است دولت یازدهم این 4 مورد را فارغ از هرگونه جناحبندی با دقت و تعمق بیشتر مورد ملاحظه قرار دهد.