printlogo


کد خبر: 59070تاریخ: 1393/6/18 00:00
تقویم تاریخ

درگذشت نویسنده متعهد جلال آل‌احمد (1348ش)
جلال آل‌احمد 11 آذر در سال 1302 در تهران متولد شد. وی در سال 1322 رسماً عضو حزب توده شد و در کنار فعالیت‏های سیاسی، در رشته ادبیات فارسی، موفق به اخذ دانشنامه لیسانس شد. در سال 1326 به استخدام وزارت فرهنگ درآمد. جلال، نویسندگی را از 16 سالگی آغاز کرده بود و پس از اینکه جذب حزب توده شد با آثار کسروی آشنا شد. در مبارزه حزبی آل‌احمد جز شکست و سرخوردگی چیزی وجود ندارد اما نهضتی که عمیق‏ترین تأثیر را بر روحیه او گذارد قیام 15 خرداد 1342 است‏. جلال آل‏احمد در این هنگام به این حقیقت رسید که هر چه مکتب غیرخودی هست، جز فریب و استثمار و استعمار، چیزی ندارند. وی به این نتیجه رسید که تنها امید رهایی بسیج توده‏ها در دست روحانیت آگاه است نه روشنفکران غرب و شرق‏زده. بعد از اینکه جلال نسبت به روحانیت بویژه امام خمینی(ره) اظهار علاقه کرد، ساواک او را مورد تهدید قرار داد و سعی کرد جلال را از روحانیت جدا کند. در سال 1347، جلال تهدید به مرگ شد. ساواک می‏خواست وی را بدون سروصدا از میان بردارد. سرانجام در یک صحنه ساختگی و مشکوک در این روز، بدون هیچ‌گونه سابقه بیماری در 46 سالگی دارفانی را وداع گفت. پیکر جلال آل‌احمد در مسجد فیروزآبادی در ری به خاک سپرده شد.
تولد لوئیچی گالوانی، پزشک، فیزیکدان و ریاضیدان ایتالیایی (1737م)
لوئیچی گالوانی، فیزیکدان و ریاضیدان ایتالیایى در 9سپتامبر سال 1737 در ایتالیا به دنیا آمد. وی ابتدا در علم طب فارغ‌التحصیل شد ولی علاقه‌اش به فیزیک به قدری بود که یکسره از طب دست برداشت و به فیزیک پیوست. گالوانی به سبب تحقیقاتش در علم جراحی و کالبدشکافی، شهرت فراوان دارد و در پرتو مطالعات وسیع خود به پیشرفت‏های قابل ملاحظه‏ای در زمینه کشف علل تحریک اعصاب نائل شد. وی در تحقیقات خود در این زمینه به وجود الکتریسیته در بافت بدن موجود زنده پی برد. او این مطلب را به صورت یک اصل علمی بیان کرد و جایگاه مهمی در تحقیقات علمی یافت به طوری که امروز اصطلاحات متعددی در الکترونیک به نام گالوانی ‏است. لوئیچی گالوانی سرانجام در 4 دسامبر سال 1798 در 61 سالگی درگذشت.
تولد لئو تولستوی، نویسنده بلندآوازه روسی (1828م)
کنت لی‏یف نیکلاویچ تولستوی معروف به لئو تولستوی، نویسنده شهیر روس در 9 سپتامبر سال 1828م در روستایى در 250 کیلومتری مسکو به دنیا آمد. در کودکی پدر و مادر را از دست داد و از نوجوانی، استعداد درخشان و هوش سرشارش، معلمان را به تعجب وامی‏داشت. با این حال مدت زیادی در دانشگاه ماندگار نشد و پس از 4 سال خدمت در ارتش، به قصد پرداختن به نگارش، از نظام خارج شد. وی از آن پس به خلق آثار ادبی روی آورد و رمان‏های متعددی نگاشت. لئو تولستوی عالی‏ترین نمایشگر روح ملت روس و از بزرگ‌ترین نویسندگان جهان است. او در اواخر عمر چنان مشهور شد که تقریباً همه دنیا او را می‏شناختند. با اینکه فلسفه، مشغله تولستوی نبود اما اندیشه‏هایش در افکار فلسفی قرن نوزدهم تأثیر فراوان نهاد. تولستوی با هر مکتب فلسفی یا فرقه مذهبی که حقیقت را در انحصار خود تصور می‏کرد مخالف بود و با هر کلیسایى که معتقد بود تنها یک راه و آن هم راه کلیسا به سوی خدا وجود دارد، می‏جنگید. به اعتقاد وی، همه ادیان بزرگ، بالذات هدایتگر به سوی خداوند هستند. تولستوی مطابق تعلیمات خود، خویشتن را از قید و بند مال و دارایى‏اش رها کرد و همانند روستاییان به زندگی پرداخت. تولستوی اندیشه‏های اخلاقی، اجتماعی و مذهبی خود را در رمان‏های بزرگ، داستان‏های کوتاه و مقالات متعددی مطرح کرده که جنگ و صلح، اعترافات و رستاخیز از آن جمله‏اند. همچنین آثار دیگر او از جمله «قزاق‏ها»، «هنر چیست» و «حاجی‌مراد» همه جزو شاهکارهای ادبی روسیه است. لئو تولستوی در اواخر عمر خانه را ترک کرد تا اینکه سرانجام در 20 نوامبر سال 1910م در 82 سالگی مانند بینواترین افراد در بی‏خانمانی و سرگردانی درگذشت.


Page Generated in 0/0069 sec