گروه ورزشی: سرانجام به ساعت صفر رسیدیم؛ پایان شمارش معکوس برای آغاز جامجهانی. مهمترین تورنمنت ورزشی جهان که مشتاقانش میگویند جاذبهاش از المپیک هم بیشتر است. جام بیستم در شرایطی از امشب در برزیل آغاز میشود که پیش از این پیشبینی شده بود این جامجهانی میتواند از جذابترین دورههای آن در همه ادوار تاریخ باشد. علت هم میزبانی برزیل است؛ فوتبال در کشور فوتبال. البته با توجه به حضور تیم ملی کشورمان در این دوره از بازیها بر خلاف دوره قبل مردم عطش بیشتری را برای دیدن بازیها دارند. در چنین وضعیتی امشب افتتاحیه جامجهانی کلید خواهد خورد و نه فقط 32 ملت بلکه چشم همه دنیا به برزیل خواهد بود؛ جایی که آن را مهد فوتبال دنیا میدانند و خیلیها بعد از انتخاب برزیل به عنوان میزبان جامجهانی بیستم در سال 2007 تعبیرشان این بود که فوتبال به خانهاش بازگشت. در این اوضاع و احوال و بازگشت جامجهانی به آمریکایلاتین بعد از 36 سال، تیم ملی ایران هم توانسته دوباره به ویترین برترینهای فوتبال دنیا اضافه شود. شاید مهمترین تفاوت حضور ایران در این مسابقات نسبت به دورههای قبل جدی شدن امیدها برای صعود از مرحله گروهی است؛ مسالهای که هر چند در سال 2006 هم مطرح شده بود اما بخش عمده امیدواران به صعود ایران را در آن زمان کسانی تشکیل میدادند که شناخت آنچنانی از قدرت حریفان ایران نداشتند و حرفهایشان بیشتر از سر احساس بود تا منطق. حتی در آن زمان برانکو ایوانکوویچ، سرمربی محافظهکار تیم ملی هم در هیچ یک از مصاحبههایش حرفی از صعود به میان نمیآورد و سعی میکرد با حرفهایش، سطح توقعات را پایین بیاورد اما در این دوره وضعیت متفاوت است. کارلوس کیروش بر خلاف برانکو، اولین نفری بود که صعود به مرحله دوم جامجهانی را بر سر زبانها انداخت و این خودش بود که گفت میشود در سال 2014، تاریخ جدیدی برای فوتبال ایران نوشت. هر چند به شکل غیرقابل باوری، تب فوتبال و پیگیری اخبار فوتبال داخلی در بین مردم کم شده اما در همین اوضاع و احوال کمرمق هم میتوان رگههای پررنگی از امیدواری مردم را به نخستین صعود ایران در جامجهانی مشاهده کرد. اگر در سال 2006 و پیش از آغاز تورنمنت، مردم، امیدواران به صعود را «غیرمنطقی و کم اطلاع» از فوتبال میدانستند اما در فاصله 48 ساعت تا شروع جامجهانی، نه تنها مردم خوشباور، بلکه خود بازیکنان تیم ملی ایران هم از احتمال صعود به مرحله دوم میگویند و «امید» به تاریخسازی تیم کمستاره ایران به یک باور تبدیل شده است. شاید بزرگترین امید را هم نیمکت تیم ملی به وجود آورده و این خود کیروش بوده که با حرفهایش و البته کاریزمای مربیگریاش این رویا را به یک خواست تبدیل کرده است. برای اینکه معلوم شود این رویا محققشدنی است یا نه نیاز نیست خیلی منتظر بمانیم. بازی با نیجریه، معلوم میکند تیم ایران در جام بیستم تاریخساز میشود یا خیر.
آغاز جام با نبرد برزیل و کرواسی
برزیل پرافتخارترین تیم جهان با 19 حضور در تاریخ جامهای جهانی توانسته 5 عنوان قهرمانی را به خود اختصاص دهد. آنها با هدایت لوئیز فیلیپه اسکولاری در اندیشه کسب ششمین قهرمانی در جامجهانی هستند. فیل بزرگ در سال 2002 موفق شد قهرمانی در جامجهانی را به برزیلیها هدیه کند و از آن زمان تاکنون این تیم در حسرت رسیدن به قهرمانی در جامجهانی مانده است. برزیل در رقابتهای مقدماتی جامجهانی حضور نداشت و به واسطه میزبانی، صعودی مستقیم به جامجهانی 2014 برزیل داشت. آنها سال گذشته در جام کنفدراسیونها موفق شدند پرقدرت ظاهر شوند و با برتری 3 بر صفر برابر اسپانیا در دیدار نهایی، قهرمانی در این رقابتها را تجربه کنند. البته یک نکته نگرانکننده در این قهرمانی نهفته است و آن این است که هر تیمی که قهرمان جام کنفدراسیونها شده، سال بعد نتوانسته در جامجهانی به قهرمانی برسد. برزیل با هدایت لوئیز فیلیپه اسکولاری در بازیهای اخیر دوستانه خود نمایش خوبی ارائه داده است و توانسته فوتبال هجومی یا همان ژوگوبونیتو را به نمایش بگذارد. آنها در بازی با پاناما که 2 هفته قبل برگزار شد موفق شدند به برتری 4 بر صفر برسند و سپس صربستان را با یک گل از پیش رو برداشتند. برزیل در حالی پا به جامجهانی 2014 میگذارد که ستارههای بزرگی را در تیم خود ندارد. کاکا، رونالدینیو، روبینیو، آلساندرو پاتو و لوکاس مورا از جمله بازیکنان بزرگ برزیلی هستند که اسکولاری روی نام آنها خط قرمز کشید. اکنون تیم جوان شده برزیل بیش از دورههای گذشته امید به قهرمانی در جامجهانی دارد. کرواسی که از فروپاشی کشور یوگسلاوی سابق به وجود آمد تاکنون تنها 3 دوره حضور در جامجهانی را تجربه کرده است. آنها در جامجهانی 1998 فرانسه با هدایت میروسلاو بلاژویچ اولین حضورشان را در تاریخ جامجهانی تجربه کردند که موفق شدند با حضور بازیکنان بزرگی چون داوور شوکر، روبرت یارنی و روبرت پروسینسکی به مقام جالب توجه سوم دست یابند. کرواسی در جامجهانی 2002 در همان دور نخست از گردونه رقابتها حذف شد. آنها در جامجهانی 2006 آلمان نیز حضور داشتند و این بار نیز این تیم در همان دور گروهی از این رقابتها حذف شد. کرواسی در جامجهانی آفریقایجنوبی غایب بود و اکنون با هدایت یک مربی جوان به نام نیکو کواچ 33 ساله در اندیشه خلق شگفتی در جامجهانی قرار دارد. کرواسی در انتخابی جامجهانی در گروه یک قرار داشت اما نتوانست از سد بلژیک بگذرد و به دیدار پلیآف رسید. این تیم در پلیآف مقدماتی جامجهانی در قاره اروپا موفق شد ایسلند را با نتیجه 2 بر صفر در مجموع 2 دیدار شکست دهد و به جامجهانی راه یابد تا آنها چهارمین حضورشان را در جامجهانی تجربه کنند. کرواسی در انتخابی جامجهانی با ایگور استیماک حضور داشت اما پس از عدم راهیابی کرواسی به صورت مستقیم به جامجهانی مسؤولان فدراسیون فوتبال این کشور استیماک را از کار برکنار کردند و نیکو کواچ را به عنوان سرمربی جدید این تیم انتخاب کردند. برزیل و کرواسی تاکنون دو بار برابر هم به میدان رفتهاند که حاصل آن یک پیروزی برای برزیل و یک تساوی بوده است. این دو تیم در جامجهانی 2006 آلمان نیز با هم همگروه بودند که برزیل موفق شد با تک گل کاکا، به برتری یک بر صفر برسد که اتفاقا آن دیدار نیز بازی نخست دو تیم در این رقابتها بود.
علیرضا فغانی داور چهارم بازی افتتاحیه
علیرضا فغانی، داور چهارم دیدار افتتاحیه جامجهانی ۲۰۱۴ در شهر سائوپائولو شد. طبق تصمیم فدراسیون جهانی فوتبال علیرضا فغانی در کنار تیم داوری ژاپنی در بازی افتتاحیه جامجهانی 2014 میان برزیل و کرواسی خواهد بود. وی قرار است به عنوان داور چهارم در این مصاف حضور داشته باشد. یونیچی نیشیمورا 42 ساله از ژاپن به عنوان داور وسط به همراه «تورو ساگارا»و «تویشیو ناگی»، قضاوت این دیدار را بر عهده خواهند داشت. همچنین حسن کامرانیفر از کشورمان نیز در این دیدار به عنوان داور پنجم یا وقتنگهدار حضور خواهد داشت.