گروه سیاسی: دومین نشست خبری حسن روحانی، رئیسجمهور دیروز با حضور جمعی از خبرنگاران داخلی و خارجی در سالن شهید بهشتی نهاد ریاستجمهوری برگزار شد. به گزارش «وطنامروز»، همانطور که پیشبینی میشد، عمده مباحث مطرحشده در این نشست درباره موضوعات مرتبط با سیاست خارجی دولت بود. مذاکرات ایران با 1+5 و تحولات کشور عراق از جمله این موضوعات بود. اشاره به وضعیت اقتصاد کشور و اقدامات دولت طی 10 ماه گذشته نیز بخشی از سوالات خبرنگاران را به خود اختصاص داد. رئیسجمهور در این نشست تروریسم را خطری جدی عنوان کرد و ضمن انتقاد از حمایت برخی کشورهای منطقه و غربی از تروریستها، تاکید کرد: این موضع روزی بلای جان حامیان تروریسم خواهد شد. روحانی همچنین به انتقاد از یکی از مسؤولان آمریکایی مبنی بر حمایت از تروریستها و ارسال سلاح برای آنها پرداخت و از این موضوع ابراز تاسف کرد و گفت: این حمایتها از زمان فعالیت آنها در سوریه شروع شده است. به گزارش فارس، رئیسجمهور در بخشی از این نشست خبری در پاسخ به سؤال خبرنگار نیویورک تایمز درباره اینکه شما از اهمیت تعاملات با دنیا و نیز مبارزه با تروریسم سخن گفتهاید، اگر از شما خواسته شود که در مبارزه با تروریسم با آمریکا همکاری کنید، آیا میپذیرید؟ گفت: همه کشورها باید در مبارزه با تروریسم دست به دست هم دهند؛ در عراق امروز آنهایی که در صحنه مبارزه با تروریسم هستند دولت و ملت عراق هستند و هنوز کسی دیگر وارد صحنه نشده است. از آمریکا هم که شما میپرسید ما چیزی ندیدهایم که تصمیمی گرفته شود یا کاری انجام داده باشد. وی ادامه داد: هر وقت که آمریکاییها علیه گروههای تروریستی وارد عمل شدند و ما دیدیم آن وقت میشود درباره آن فکر کرد اما هنوز زود است چرا که ما اثری ندیدهایم و این نکته را میخواهم تاکید کنم، از آنجا که شما اسم آمریکا را بردید واقعیت این است که این گروه تروریستی از کجا آمده است؟ از سوریه آمد و وارد عراق شد. در سوریه اینها از کجا آمدند؟ روحانی با اشاره به اینکه این همان حرفی است که این دولت در طول این یک سال همواره آن را میگوید، ادامه داد: این تروریستها را اگر تقویت کردید، اینها بلای جان خود شما و منطقه میشوند.
وی گفت: اشکال و ایراد سؤال ما این است که چرا کشورهای بزرگ و به طور خاص آمریکاییها که ما یک سال پیش به آنها گفتیم اینها خطرناکند، متاسفانه بهگونهای عمل کردند که به نفع تروریستها شد؛ همکارانشان یا خودشان سلاح فرستادند. رئیسجمهور با یادآوری سخن یکی از مقامات آمریکایی پس از انتخابات سوریه که ما برای تروریستهای سوریه سلاح مرگبار ارسال خواهیم کرد، اظهار کرد: اگر چنین توهمات و سخنانی در آمریکا باشد جای تاسف بسیار است؛ ما همه باید در مقام قول و عمل تلاش کنیم که با تروریسم مقابله کنیم زیرا این پدیده به نفع کسی نخواهد بود.
تروریسم در مقابل صندوق رأی
اشاره مجدد به اقدامات تروریستی گروهک داعش و نحوه برخورد ایران با آنها سوال خبرنگار بیبیسی از رئیس قوهمجریه بود. رئیسجمهور با تاکید بر اینکه داعش به خاطر همکاری برخی توانست اقداماتی را انجام دهد، تاکید کرد: تروریسم همواره به رای مردم اهمیت نمیدهد. این خبرنگار خطاب به رئیسجمهور گفت: شما در اظهارات پنجشنبه فرمودید ایران خشونت را تحمل نمیکند و آماده است با تروریسم در منطقه با جدیت برخورد کند، مشخصا ایران چه برنامهای برای برخورد با گروه داعش و مسائلی که در شمال عراق است، دارد و حتی اگر برنامه مشترکی با آمریکا باشد، همکاری خواهد کرد؟ به گزارش تسنیم، رئیسجمهور در پاسخ، موضوع تروریسم در منطقه را بسیار مهم عنوان کرد و گفت: این مساله سالهاست شروع شده و ابتدای آن هم در کشورهای همسایه شرقی بود. وی به حضور گروههای تروریستی در سوریه در ماههای اخیر پرداخت و خاطرنشان کرد: در عراق نیز گروههای تروریستی از قبل وجود داشتند ولی نتیجه انتخابات، آنها را عصبانی کرد. اینکه تروریسم دموکراسی را تحمل نمیکند، یک موضوع اساسی است و در واقع دموکراسی میگوید صندوق رای و تروریسم میگوید صندوق مهمات و دعوای اصلی بین این دو جعبه است. رئیسجمهور به برگزاری انتخاباتی موفق در عراق اشاره کرد و اظهار داشت: اینکه پس از انتخابات عدهای بیایند شکست در انتخابات را با تروریسم جبران کنند، پذیرفتنی نیست و اگر میبینید شهر موصل سقوط میکند به معنای حرکت موفق یک گروهک تروریستی نیست و مساله دیگری وجود دارد و هماهنگیهایی صورت گرفته است. روحانی تصریح کرد: شکستخوردگان در انتخابات عراق متوسل به سلاح شدهاند و این یک اشتباه بزرگ است، نمیشود شکست در انتخابات را با کشتار مردم جبران کرد و جمهوری اسلامی ایران اصولا از حرکت تروریسم در منطقه نگران است. روحانی به فتوای جهاد آیتالله العظمی سیستانی اشاره کرد و با بسیار مهم عنوان کردن این فتوا اضافه کرد: اگر ملت و دولت عراق کمکی از ما بخواهد، آمادگی داریم در چارچوب قوانین بینالمللی به دولت عراق کمک کنیم. روحانی با بیان اینکه متاسفانه برخی کشورهای منطقه به گروهکهای تروریستی از لحاظ مالی کمک و برخی دیگر کمک تسلیحاتی میکنند، افزود: کشورهای قدرتمند دیگری بویژه غربیها هم هستند که آنها نیز از نظر سیاسی، تبلیغاتی، مالی و تسلیحاتی به گروهکهای تروریستی کمک میکنند. روحانی با تاکید بر اینکه اگر یک گروه تروریستی به مرزهای ما نزدیک شود، حتما برخورد خواهیم کرد، اظهار داشت: اگر احساس تهدید کنیم، قطعا برخورد میکنیم. با همه وسایلی که نیاز است. این امنیت ملی خودمان است اما در کشور دیگر کمک کردن یک مقوله است، ورود مقوله دیگر و اگر دولت عراق درخواست کند، ممکن است هر کمکی که ملتشان بخواهد، انجام دهیم اما ورود نیروهای ایرانی تاکنون مطرح نبوده است.
داعش قادر نیست موصل را بگیرد
خبرنگار الاتجاه عراق یکی دیگر از خبرنگاران خارجی بود که سوال خود را به تحولات اخیر عراق و درگیری با گروهک تروریستی داعش اختصاص داد. رئیسجمهور در پاسخ به وی، بار دیگر تاکید کرد گروهک داعش با همکاری کسانی که در انتخابات شکست خوردند برخی پیشرویها را کسب کرد اگر نه قادر نیست موصل را اشغال کند. روحانی در اینباره گفت: در عراق انتخاباتی واقع شد که باید بعد از این انتخابات شاهد آرامش بیشتر در کشور میبودیم اما آنهایی که شکست خوردند، زمینه را برای ورود گروههای مسلح آماده کردند. روحانی با اشاره به اینکه داعش قادر نیست موصل را بگیرد، اظهار داشت: داعش چیزی نیست که بتواند موصل را بگیرد در صورتی که نیروهای موصل به خوبی دفاع میکردند. پس معلوم است مشکلات دیگر روحی و روانی در جمعهایی به وجود آمده و آنها زمینهسازی کردهاند تا شرایطی برای استفاده از این فرصت فراهم آید.
منتظر نتایج مذاکرات نیستیم
مذاکرات ایران و 1+5 نیز از جمله موضوعات مورد اشاره در این نشست خبری بود. روحانی در این نشست تاکید کرد: دولت همه امور خود را به مذاکرات گره نزده و منتظر ننشسته تا نتایج آن مشخص شود. رئیسجمهور گفت: برخی فکر میکنند ما صبح تا شب با 1+5 مذاکره میکنیم اما اینطور نیست. روحانی تاکید کرد: یک وقتی کسی در مخیلهاش نیاید که ما نشستیم تا 1+5 چه میشود و حال میخواهد بشود یا نشود. ما آنقدر کار داریم انجام میدهیم البته 1+5 تعهدش را عمل کرده و دروغ است که پول ندادند، پول را به حساب ریختند البته این به معنای تشکر نیست، توافقی است که دوطرف به آن عمل میکنند. وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار الای تایمز مبنی بر اینکه شایع شده از اصحاب کلیساداران آمریکا کسی برای شما از طرف اوباما پیام آورده است، گفت: همه بدانند، اگر بنا باشد بین من و اوباما پیامی رد و بدل شود، پیچیدگی اینطور ندارد. او نامه مینویسد و من هم مینویسم. روحانی گفت: از ابتدای ریاستجمهوری، اوباما و من نامهها و پیامهایی رد و بدل کردیم و ما اصلا مشکلی نداریم و راههای فراوانی- البته نه به عدد خلایق- رسمی و غیررسمی هست بهعلاوه اینکه معاونان وزارت امور خارجه در حال مذاکره هستند و اگر پیامی باشد، میدهند.