printlogo


کد خبر: 6272تاریخ: 1393/3/25 00:00
بازگشت شاخص کل بازار سرمایه به کانال ۷۳ هزار واحد
فشار بورس باز هم افتاد!

اسدالله خسروی: شاخص بورس درحالی سیرنزولی را می‌پیماید که مسؤولان بازار سرمایه همواره از رونق بازار سرمایه در آینده نزدیک خبر می‌دهند. به عقیده کارشناسان بازار سرمایه به دلیل قدرت جذب نقدینگی و قدرت نقدشوندگی بالا می‌تواند بهترین مکان جهت سرمایه‌گذاری به منظور جلوگیری از تورم باشد همچنین در شکوفایی رشد اقتصادی و صنایع مختلف، نقش بسزایی را ایفا کند. بنابراین انتظار می‌رود در حداقل زمان ممکن، تصمیمی به منظور جلوگیری از صدمه بیشتر به سهامداران و خروج نقدینگی از بازار از سوی مسؤولان اندیشیده شود. روند نزولی شاخص کل که از ۱۶ دی‌ماه سال ۹۲ شروع شده است، همچنان ادامه دارد به‌طوری که همین امر باعث شده سهامداران به دلیل ریسک بالای بازار سرمایه و بازار ناکارآمد آن، نقدینگی خود را از بازار خارج کنند که تاحدی باعث بی‌اعتمادی و دلسردی سهامداران شده است. این درحالی است که در پایان معاملات دیروز بورس اوراق بهادار تهران، شاخص کل با 983 واحد کاهش به رقم 73 هزار و 516 واحد و ارزش بازار به 351 هزار میلیارد تومان رسید. تعداد معاملات دیروز در بورس اوراق بهادار 36 هزار و 263 واحد و ارزش معاملات 197 میلیارد تومان بوده است. بنابراین گزارش، اکثر نمادهای بورسی دیروز با افت شاخص روبه‌رو شدند و بیشترین تأثیر منفی بر شاخص کل بورس را نمادهای تاپیکو، همراه، پارسان، شبندر، اخابر و غدیر و نماد وبملت داشته‌اند. همچنین در فرابورس ایران نیز شاخص کل فرابورس دیروز با 16 واحد افت به 738 واحد و ارزش بازار اول و دوم فرابورس به 58 هزار میلیارد تومان رسید. تعداد معاملات فرابورس ایران 17 هزار و 66 واحد و ارزش معاملات 73 میلیارد تومان گزارش شده است. بنابراین گزارش، در فرابورس نیز شاخص‌های جم، میدکو، زاگرس، ذوب، شاوان، خراسان و بمپنا بیشترین اثر منفی را بر شاخص کل فرابورس داشته‌اند.
رشد شاخص‌ها در گذشته هیجانی بود
البته کارشناسان بورس درگفت‌وگو با «وطن امروز»، افق بازار سرمایه را کم‌فروغ عنوان کرده و اذعان دارند که ورود حجم فوق‌العاده بالای سرمایه‌ها به بورس از نیمه دوم سال گذشته برای ایجاد تحول در اقتصاد کشور همچنین روابط دیپلماتیک با دنیا و احتمال هجوم سرمایه‌گذاران به ایران باعث شد شاخص بورس حدود 90 هزار واحدی را تجربه کند اما پس از گذشت چند ماه از مذاکرات و تداوم آن که نتیجه غیرقابل انتظار را دربر داشت سرمایه‌گذاران نسبت به سرمایه‌گذاری در این بازار کم‌انگیزه شدند تاکنون اقدام به خروج سرمایه‌های خود کنند. دکتر حسن اعتضادی به رونق بازار سرمایه در سال گذشته اشاره کرد و گفت: صعود شاخص‌ها و کسب رکوردهای پی در پی آن هیجانی و جنبه روحی- روانی داشت اما در این فرصت لازم خیلی از کارگزاران که نبض معاملات بازار را در دست داشتند در این موقعیت به سودهای آنچنانی دست یافتند. وی ضمن انتقاد شدید از مدیران و مسؤولان دولتی نسبت به ضعف درونی در اداره بازار سرمایه و نحوه معاملات، خاطرنشان کرد: متاسفانه وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس سازمان بورس با دید علمی به قضیه می‌نگرند و از بطن بازار کم‌خبرند چرا که بورس به عنوان یک بازار مهم اقتصادی اکنون در دست کارگزارانی قرار دارد که فقط منافع خود را در نظر دارند. این کارشناس بازار سرمایه افزود: یک کارگزار نباید در بورس معامله کند بلکه باید به دنبال بازاریابی باشد. اعتضادی اضافه کرد: چنانچه نرم‌افزار قوی در بازار سرمایه وجود داشته باشد همزمان با عرضه اولیه سهام مشخص می‌شود که چه کسانی دستور خرید را داده‌اند و معاملات عادلانه چگونه انجام می‌شود. اعتضادی بازار بورس 90 هزار واحدی سال گذشته را حبابی عنوان کرد و افزود: از کل رشد بازار سرمایه در سال گذشته فقط 10 درصد رشد شاخص‌ها واقعی بود. او گفت: بی‌شک روند نزولی شاخص بورس تا مرز 70 هزار واحد دور از انتظار نیست چراکه بیشتر سرمایه‌گذاران برای سودآوری سایر بازارهای موازی چون دلار و... را در پیش می‌گیرند.
افت شاخص بورس ناشی از مسائل سیاسی است
مدیرعامل سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی، افت دیروز شاخص بورس را ناشی از مسائل سیاسی دانست و گفت: علاوه بر کمبود نقدینگی، مسائل سیاسی هم در روند نزولی بازار دخیل است. با تشکیل صف‌های فروش سنگین در بازار سهام، شاخص حدود 1000 واحد دیگر کاهش یافت و به نیمه 73 هزار واحد برخورد کرد. کارشناسان افت شدید دیروز شاخص را بدون دلیل خاصی عنوان می‌کنند و معتقدند که بیش از نیمی از سهام موجود در بازار به سطوح بسیار ارزنده‌ای رسیده و قیمت‌های فعلی اکثرا در شاخص 36 تا 46 هزار واحدی در گردش بود. بر اساس این گزارش،‌ علیرضا عسگری مارانی، مدیرعامل سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی درباره افت دیروز شاخص، تأکید کرد: این افت تنها به دلیل کمبود نقدینگی در بازار نیست. وی ادامه داد: برخی مسائل سیاسی روز در روند بازار اثرگذار بوده است. مارانی در پاسخ به این سؤال که چرا حقوقی‌ها از بازار حمایت نمی‌کنند، گفت: بزودی شرکت‌های حقوقی‌ درباره وضعیت بازار جلسه‌ای خواهند داشت. بنا به این گزارش، پیش از این نیز نشست‌هایی توسط شرکت‌های حقوقی برگزار شده بود که نتیجه‌ای در برنداشت. همچنین بسیاری از این شرکت‌های حقوقی‌ با وزیر امور اقتصادی و دارایی در ابتدای سال نشستی داشتند که پس از آن بسیاری از حقوقی‌ها اعلام کردند که قطعا از بازار حمایت خواهند که این اتفاق نیز رخ نداد. به نظر می‌رسد بازار پس از وعده مدیران سازمان بورس، شرکت‌های حقوقی و مسؤولان دولتی به نوعی بی‌اعتماد شده و منتظر اقدامات عملی مؤثر از سوی آنان است.


Page Generated in 0/0152 sec