printlogo


کد خبر: 6539تاریخ: 1393/3/29 00:00
تقویم تاریخ

خلع‌ید غارتگران انگلیسی
از صنعت نفت ایران (‌1330‌ش)

پس از تصویب قانون ملی شدن صنعت نفت ایران در 29 اسفند 1329، هیاتی متشکل از کارشناسان ایرانی، اداره امور اجرایی شرکت ملی نفت ایران را برعهده گرفت. با تشکیل این هیات، بنا به پیشنهاد آیت‏الله کاشانی و دکتر مصدق و تصویب مجالس شورای ملی و سنای ایران از شرکت نفت انگلیس خلع‌ید شد. بدین ترتیب در 29 خرداد ماه 1330، این روز، روز خلع ید از شرکت نفت انگلیس نام گرفت. در این روز، مردم مسلمان ایران پس از مبارزه و فداکاری بسیار به یک پیروزی درخشان دست یافتند و استعمار خارجی و استبداد داخلی را وادار به عقب‌نشینی کردند. در پی خلع ید از شرکت نفت انگلیس، کارکنان خارجی این شرکت که بیش از 4500 نفر بودند، به طور دسته‌جمعی از ایران خارج شدند. در پی آن، دولت انگلیس، دست به اقدامات سیاسی وسیعی زد و ایران را تهدید نظامی کرد.

درگذشت اندیشمند مسلمان دکتر علی شریعتی(1356 ش)

دکتر علی شریعتی در سال 1312 شمسی در شهرستان مزینان در استان خراسان متولد شد. وی پس از اتمام تحصیلات ابتدایی و متوسطه، راهی پاریس شد و در آنجا موفق به اخذ دکترای جامعه‏شناسی شد. او ضمن تحصیل در فرانسه، جهت آزادی کشور مسلمان‏نشین الجزایر نیز کوشش‏های چشمگیری داشت. دکتر در سال 1343 به ایران بازگشت و بلافاصله به خاطر مبارزاتی که علیه رژیم ستمشاهی انجام داده بود، دستگیر و روانه زندان شد. پس از آزادی از زندان ضمن اشتغال به تدریس به سخنرانی‏های روشنگرانه همت گماشت. در این زمان، شریعتی مبارزات خود را با برگزاری جلسات سخنرانی و بحث در حسینیه ارشاد تهران ادامه داد. او در کنار استادان و متفکرانی نظیر استاد شهید مرتضی مطهری و باهنر، حسینیه ارشاد را به پایگاهی جهت تغذیه فکری نسل جوان تبدیل کردند. دکتر شریعتی به امام خمینی(ره) علاقه‌مند بود و محققی فعال به شمار می‏رفت، طوری که در طول زندگی کوتاه خود، بیش از 200 اثر به صورت کتاب، جزوه و مجموعه نوار سخنرانی از خود به جای گذاشت. سخنرانی‌های دکتر علی شریعتی در سالیان پیش از انقلاب نقش چشمگیری در ایجاد شور انقلابی در میان نسل جوان و بویژه دانشگاهیان داشت. وی معتقد به دموکراسی متعهد به اصول و ارزش‌های اسلامی بود و بی‌محابا به ارزش‌ها و اصول حاکم بر تمدن غربی می‌تاخت. فعالیت‏های فرهنگی دکتر شریعتی، سبب دستگیری مجدد او شد و پس از آزادی، در تاریخ 16 اردیبهشت 1356 به لندن مسافرت کرد و در 29 خرداد همان سال در آن شهر به طرز مشکوکی درگذشت. بدنش را پس از چند روز به سوریه منتقل کرده و در زینبیه به خاک سپردند. برخی سخنان و نوشته‏های وی در عین داشتن نکات بدیع و احساس‌برانگیز، درخور تأمل و نقد است.

کشف سرزمین پاناما در آمریکا‌ی مرکزی (1501م)

در 19 ژوئن 1501م، سرزمین پاناما در مرکز قاره آمریکا، توسط باستیداس، دریانورد و کاشف اسپانیایى کشف شد و به دنبال آن، دیگر کاشفان نیز برای شناسایى این منطقه، به آن سرزمین اعزام شدند. سرزمین پاناما به سرعت ارزش استراتژیکی مهمی پیدا کرد و به مرکز تجاری عمده‏ای تبدیل شد. پاناما که از دیرباز، تمدن کهن چیبچا را در خود داشت، تا سال 1717م بخشی از نایب‌السلطنه پرو بود و در آن سال، تحت نظارت اداری نایب‌السلطنه گرانادا که آن هم از مستعمرات اسپانیا بود، قرار گرفت. پس از آنکه کلمبیا در سال 1821م از اسپانیا استقلال یافت، پاناما نیز به آن ملحق شد و 10 سال بعد، در سال 1831م به خودمختاری رسید.

آزمایش پرواز اولین بالگرد جهان (1877م)

اولین وسیله پرنده که قادر بود بدون نیاز به باند پرواز، به طور عمودی از زمین پرواز کند و فرود آید یا در هوا ثابت بماند، بالگرد نام گرفت. این وسیله برای اولین بار توسط انریکو فورلانینی مهندس ایتالیایی در نوزدهم ژوئن 1877م در بندر اسکندریه مصر آزمایش شد. این بالگرد ابتدایی مدتی بعد توسط سیکورسکی، کارشناس آمریکایی لهستانی‌الاصل تکمیل و این اختراع به نام وی ثبت شد.


Page Generated in 0/0063 sec