گروه بینالملل:
حمله گروه تروریستی داعش به مناطقی در شمال عراق در حالی وارد دهمین روز خود میشود که سران سیاسی این کشور در نشستی که در دفتر ابراهیم جعفری برگزار شد، بر لزوم وحدت ملی برای مقابله با تهدید تروریسم تأکید کردند. این رهبران سنی و شیعه از جمله نوری مالکی، نخستوزیر شیعه عراق و اسامه النجیفی، رئیس سنی پارلمان که این ماه منحل شد در این نشست حضور داشتند. ابراهیم جعفری، نخست وزیر سابق عراق در این نشست دفاع از کشور و محافظت از حق حاکمیت و شأن آن را خواستار شد.
برکناری شماری از فرماندهان ارتش
نخستوزیر عراق با برکناری چند تن از فرماندهان ارشد ارتش، اعلام کرد مردم این کشور را از واقعیتها درباره موصل مطلع میکند. نوری مالکی شامگاه سهشنبه در بیانیهای تأکید کرد افسرانی را که کوتاهی کرده و به وظایفشان عمل نکردند، بازخواست میکنیم. فرماندهکل نیروهای مسلح عراق در این بیانیه خاطرنشان کرد، بزودی دستوراتی برای برکناری شماری از فرماندهان نظامی و ارجاع آنان به دادگاه و یا بازنشسته کردن آنان صادر میکند. مالکی همچنین به نیروی زمینی ارتش عراق دستور داد کمیتههایی را برای تحقیق درباره افسرانی که بدون فرمان دست به عقبنشینی زدهاند، تشکیل دهد. مالکی در این بیاینه سپهبد مهدی الغراوی و معاونش سرلشکر عبدالرحمن حنظل و رئیس ستاد او سرهنگ حسن عبدالرزاق را برکنار کرد. وی همچنین سرتیپ ستاد هدایه عبدلکریم، فرمانده تیپ پیاده نظام سوم را برکنار کرد و به دادگاه نظامی ارجاع داد. مالکی خاطرنشان کرد بزودی چند تن دیگر از فرماندهان نظامی را برکنار و آنان را به دادگاه نظامی معرفی یا بازنشسته میکند. مالکی تأکید کرد مردم کشورش را از واقعیتها و دلایلی که باعث شکست موصل شد، مطلع میکند.
پیشرویهای ارتش
پس از پیوستن شمار زیادی از مردم به ارتش، اکنون خبرها حاکی از پیشرویهای ارتش و تلفات سنگین تروریستها در استانهای مختلف عراق است. تلویزیون رسمی عراق اعلام کرد نیروهای این کشور منطقه الصقلاویه در استان الانبار را تحت کنترل خود درآوردند. در این عملیات 250 تروریست تکفیری به هلاکت رسیدند. منابع عراقی همچنین تأکید کردند نیروهای امنیتی با کمک عشایر، کنترل تلعفر را در دست گرفتند. تلویزیون رسمی عراق خاطرنشان کرد: عناصر داعش از مرکز پلیس تلعفر گریختند و سلاح و تجهیزات خود را به جا گذاشتند. پس از پاکسازی مناطقی از شهر تلعفر در استان نینوا، ارتش عراق به منظور تقویت توانمندی نیروهای امنیتی و پاکسازی کامل این منطقه، تجهیزات و مهمات نظامی بیشتری را ارسال کرد. در تصاویر منتشر شده از شبکههای عراقی صدها نظامی به همراه تجهیزات و مهمات در حال پیادهشدن در فرودگاه تلعفر هستند. در همین حال، سرلشکر محمد ابوالولید، فرمانده لشکر حمایت از تلعفر تاکید کرد این شهر نقطه آغازی برای پاکسازی استان نینوا و مناطق اطراف آن از گروهک وهابی داعش خواهد بود. براساس این گزارش، نیروهای عراقی با همکاری عشایر تاکنون توانستهاند تروریستها را از مناطق قلعه تعفر، الکفاح جنوبی، معارض، سیلو و شهرک المعلمین بیرون برانند و خسارتهای سنگینی را به آنها وارد کنند. نیروهای عراقی پس از به هلاکت رساندن شمار بسیاری از عناصر مسلح، توانستند ورودی اصلی شهرت تکریت را تحت کنترل خود درآورند. نیروهای عراقی همچنین شهرهای الضلوعیه، الاسحاقی و المعتصم در استان صلاحالدین را از وجود تروریستهای تکفیری بعثی پاکسازی کردند. در همین حال یک منبع در وزارت دفاع عراق خاطرنشان کرد ارتش این کشور در طول مسیر میان بغداد و سامرا یگانهای نظامی مستقر ساخته و ایستهای بازرسی ایجاد کرده است. منابع امنیتی و نظامی همچنین اعلام کردند پس از اینکه ارتش و پلیس عراق از اطراف گذرگاه مرزی القائم در مرز عراق و سوریه عقبنشینی کردند گروهی از افراد مسلح این گذرگاه مرزی را که در استان الانبار در غرب عراق قرار دارد تحت تصرف خود درآوردند. منابع اعلام کردند افراد مسلح نزدیک به ارتش آزاد سوریه و جبهه تروریستی النصره این گذرگاه را تحت تصرف خود درآوردهاند. از سوی دیگر، برخی رسانهها صبح چهارشنبه ادعا کردند پالایشگاه بیجی در شمال بغداد تحت تصرف تروریستها در آمده است. اما سرویس مبارزه با تروریسم عراق، خبر منتشر شده مبنی بر اشغال پالایشگاه «بیجی» در شمال بغداد از سوی تروریستهای داعش را تکذیب و اعلام کرد این پالایشگاه که به دلایل امنیتی تخلیه شده، تحت کنترل کامل نیروهای امنیتی عراق است. براساس این گزارش، تروریستهای عضو گروه تکفیری و تروریستی داعش از کشورهای مختلف مانند عربستان، لیبی، اردن، کشورهای مغرب عربی جمعآوری شده و با حمایت برخی کشورها برای کشتار آموزش دیده و تسلیح شدهاند. سران و اعضای باقیمانده حزب منحله بعث عراق نیز با این گروه تکفیری همکاری میکنند.
«انقلابی« به سبک سعودیها
رسانههای منطقهای و بینالمللی از همان آغاز بحران عراق تلاش کردهاند جنگ جاری در این کشور را جنگی مذهبی میان شیعه و سنی معرفی کنند. برای این منظور در همه گزارشها از عناوینی چون «گروه شبهنظامی سنی داعش»، «انقلابیون سنی» و «خیزش استانهای سنی» استفاده و سعی کردند نبرد حاضر را انقلاب سنیهای عراق علیه دولت شیعه القا کنند. این خط خبری در جریان نبردها در «تلعفر» در شمال غرب موصل بیشتر نمود یافت، بهطوری که عنوان اکثر رسانهها به این معطوف شد که «داعش اولین شهر شیعه عراق را اشغال کرده است.» این درحالی است که پیش از ورود داعش به شهر ترکمنهای شیعی موصل، اعضای این گروه تروریستی علاوه بر شیعیان، کردها، نظامیان و نیز مسیحیان و دیگر پیروان مذاهب و مسلکها، تعداد زیادی از شهروندان سنی را نیز در این استان به قتل رساندند و در میان صدها هزار آواره از موصل، خیلیها از شهروندان، اهل سنت هستند. به هر صورت در راستای همین جنگافروزی علیه عراق، سعود الفیصل، وزیر خارجه سعودی در سخنرانی افتتاحیه نشست وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی که دیروز در جده برگزار شد، ادعا کرد تحولات عراق نشاندهنده امکان ایجاد جنگی داخلی در این کشور است. در این میان، دولت عراق با صدور بیانیهای دولت عربستان را مسؤول حمایت از گروههای تروریستی دانست و اعلام کرد: موضع ریاض در قبال حوادث اخیر نوعی مصالحه با تروریسم است. دولت عراق در بیانیه خود افزود: رسانههای وابسته به دولت عربستان در تلاشند به گروههای تروریستی صفت انقلابی بدهند تا جنایاتی را که این گروهها مرتکب میشوند مشروع جلوه دهند. دولت عراق دولت عربستان را به لزوم متمرکز شدن بر اوضاع داخلی خودش دعوت کرد و افزود: دولت عربستان به پند و نصیحت سزاوارتر از عراق است چرا که در عراق دموکراسی و انتخابات آزاد وجود دارد که جهانیان شاهد برگزاری انتخاباتی سالم در این کشور بودند.
موضع معنادار آمریکا در برابر داعش
اینکه آمریکا بحران سوریه و عراق را از طریق همپیمان خود «داعش» شکل داده، تخیلات سیاسی نیست، بلکه ایدهای مبتنی بر درک عمیق از واقعیتهای منطقهای و شناخت مثلت تروریسم در منطقه است. این یک واقعیت است که آمریکا نه به داعش اجازه میدهد در عراق دولت تشکیل دهد و نه اجازه حذف آن حتی در سوریه را میدهد، بلکه میخواهد داعش عاملی حیاتی و مستمر برای تحقق راهبردهای خارجی این کشور باشد. باراک اوباما یک روز پس از درخواست کمک عراق از این کشور برای مبارزه با داعش، با وجود اینکه به نوعی داعش را محکوم کرد، اعلام کرد هیچ کمک نظامی به این کشور فایدهای نخواهد داشت مگر اینکه همراه با طرحی سیاسی باشد که عراقیها ارائه میدهند. اما با نگاه به تحولات سوریه به این یقین میرسیم که آمریکا در نهان با این گروه تروریستی وابسته به القاعده احساس نزدیکی میکند و با کمک آن تلاش میکند مانع از تبدیل شدن خاورمیانه به منطقهای قدرتمند و در عین حال ضدصهیونیسم و ضداستعمار در جهان شود. منابع آگاه اردنی از اقدام آمریکا در آموزش دادن تروریستهای داعش در یکی از پایگاههای نظامی اردن خبر دادند. براساس این گزارش، منابع اردنی تأکید کردند دهها تن از اعضای گروه تروریستی داعش در یکی از پایگاههای نظامی این کشور آموزش دیدهاند و این اقدام بخشی از کمکهای پنهانی آمریکا به گروههای مسلح مخالف سوریه است. سایت خبری ایلاف به نقل از برخی مسؤولان اردنی آگاه اعلام کرد، مربیان و نظامیان آمریکایی سال 2012 اعضای داعش را در یکی از پایگاههای مخفی در اردن آموزش دادهاند. به گفته این مسؤولان، اعضای داعش در این دورههای آموزشی حضور داشتند. البته آنها مدعی شدند آمریکاییها این تروریستها را قبل از آموزش ارزیابی کرده بودند تا هیچگونه ارتباطی با گروههای تندرو مانند القاعده نداشته باشند. در فوریه 2012 خبرگزاری «ورلد نت دیلی» آمریکا اعلام کرد این کشور، ترکیه و اردن در منطقه الصفاری در اردن واقع در منطقه صحرایی در شمال این کشور پایگاه آموزشی را برای آموزش مخالفان مسلح سوری اداره میکنند. نشریه دیر اشپیگل آلمان نیز مارس گذشته نوشت آمریکا در اردن در حال آموزشدادن به عناصر مسلح سوری است.
سوریه سلاحهای عراقی داعش را منهدم کرد
جنگندههای ارتش سوریه موفق شدند سلاحهایی را که داعش از ارتش عراق دزدیده بود، منهدم کنند. به گزارش تسنیم به نقل از پایگاه خبری الحدث نیوز، جنگندههای ارتش سوریه چندین کاروان از سلاحهای به سرقت رفته ارتش عراق به دست تروریستهای داعش را مورد هدف قرار داده و از بین برده است. این کاروانها شامل خودروهای زرهی هاموی، مهمات و توپهای ضدهوایی به سرقت رفته از عراق بوده که در حال عبور از جنوب شهر حسکه و حرکت به سوی دیر الزور بودند. داعش با خیانت فرماندهان ارتش در استان نینوا توانست بر پادگانهای ارتش عراق سیطره یافته، آنها را غارت کند.