printlogo


کد خبر: 736تاریخ: 1392/12/4 00:00
دسترنج شالیکاران به هدر می‌رود
ضایعات 500 میلیارد تومانی برنج گیلانی ها!

با توجه به افزایش جمعیت در ایران مدیریت بر کاهش ضایعات برنج و افزایش راندمان پس از برداشت و پروسه تبدیل آن، به تامین برنج مورد نیاز کشور کمک می‌کند. به گزارش مهر، کاهش ضایعات محصول در حد استاندارد از راهکارهای مهم دستیابی به خودکفایی برنج در کشور به شمار می‌رود که مسؤولان باید به این مهم توجهی ویژه داشته باشند. احداث کارخانه‌های شالیکوبی مدرن با داشتن دستگاه‌های جدید و روز دنیا در تولید برنج با بهترین کیفیت و عرضه آن در بازار بسیار حائز اهمیت است چون برنج در رژیم غذایی مردم کشور از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و در ردیف کالاهای راهبردی جای گرفته و دومین ماده غذایی اکثر مردم کشور پس از گندم است از این رو بحث فرآیند تبدیل شالی به برنج از اهمیت بسیاری برخوردار است بنابراین یکهزار و 850 کارخانه برنجکوبی به لحاظ اسمی و پروانه‌ای در گیلان وجود دارد که از این تعداد هم‌اکنون یکهزار و 500 واحد با ظرفیت اسمی یک‌میلیون تن برنج سفید در استان فعال است. یک کشاورز گیلانی در این باره گفت: کارخانجات شالیکوبی استان وضعیت خوبی ندارند و اغلب کارخانه‌های شالیکوبی قدیمی و ضایعات تولیدی این واحدها خیلی زیاد است. محرمعلی حسینی افزود: صنعت برنج گیلان نیاز به اصلاح و نوسازی دارد و به عبارتی باید به فناوری روز مجهز شود. وی تاکید کرد: کشاورزان با زحمات فراوان محصول برنج را برداشت می‌کنند اما به دلیل فرسودگی دستگاه‌های برنجکوبی حجم زیادی از این محصول راهبردی به صورت ضایعات هدر می‌رود. کشاورز دیگری می‌گوید: ضایعات برنج در دنیا 10 درصد ولی در ایران بویژه گیلان 30 درصد است به عبارتی یک‌سوم محصول شالیکار در مرحله فرآوری هدر می‌رود. رستم قاسمی در ادامه نوسازی و تجهیز کارخانجات برنجکوبی به فناوری‌های جدید را امری ضروری دانست و افزود: برنج محصول شاخص گیلان است. یک فعال بخش کشاورزی گفت: نظارت بر کارخانه‌های شالیکوبی یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است چرا که با تقویت نظارت فنی بر سیستم کارخانه‌های برنج می‌تواند از هدرروی حجم زیاد این محصول راهبردی در جامعه جلوگیری کرد. محمدرضا تقی‌زاده افزود: برنج مانند هر محصول زراعی دیگر در طول عملیات تولید تا مصرف دچار افت کمیت یا کیفیت می‌شود. وی ادامه داد: ضایعات برنج در طول عملیات کاشت تا برداشت برنج و در مرحله تبدیل شلتوک به برنج سفید به وجود می‌آید که ممکن است به‌طور مستقیم ناشی از عملیات تبدیل بوده یا به طور غیرمستقیم از عملیات مزرعه‌ای ناشی شده باشد. مدیر صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی گیلان در این باره گفت: قدمت کارخانه‌های برنجکوبی در استان بیش از 120 سال است. محمدعلی قنبری‌نژاد افزود: گیلان با داشتن سطح زیر کشت 238 هزار هکتار شالیزار سالانه یک‌میلیون و 100 هزار تن شلتوک تولید می‌کند. وی ضایعات کیفی واحدهای شالیکوبی استان را 22 تا 23 درصد اعلام کرد و اظهارداشت: بر این اساس طرحی با عنوان « اصلاح و نوسازی» تدوین و به وزارت جهاد کشاورزی ارسال شد.
مدیرعامل اتحادیه کارخانجات شالیکوبی گیلان گفت: ضایعات سالانه برنج در استان 500 میلیارد تومان است. حمید غریبی بر لزوم کاهش ضایعات برنج با تغییر ساختار واحدهای شالیکوبی در استان تاکید کرد و افزود: برنج از محصولات شاخص گیلان است. وی همچنین از وجود 18 تعاونی با بیش از 900 عضو در سطح شهرستان‌های استان خبر داد و اظهار داشت: از سال 1385 تا 1391 میزان تسهیلات پرداختی سرمایه در گردش در سطح استان برای هزار و 850 واحد شالیکوبی دو میلیارد و 700 میلیون تومان بوده است.


Page Generated in 0/0059 sec