printlogo


کد خبر: 775تاریخ: 1392/12/5 00:00
جزئیات تازه از پرونده تروریست شرق از زبان مسؤول پرونده وی در وزارت اطلاعات
ریگی بارها در تیررس

 گروه سیاسی: چهارم اسفندماه سال 1388 یکی از بزرگ‌ترین و پیچیده‌ترین عملیات اطلاعاتی و امنیتی کشور برای دستگیری عبدالمالک ریگی رئیس گروهک جندالشیطان و از اشرار منطقه شرق کشور با موفقیت انجام شد. اکنون که 4 سال از تاریخ انجام این عملیات گسترده می‌گذرد، هنوز افکارعمومی مشتاق است تا از زوایای پنهان و پیچیده انجام این عملیات اطلاعاتی و امنیتی آگاهی یابد. بر این اساس و با توجه به پیگیری‌های لازم، تسنیم با مسؤول پرونده عبدالمالک ریگی در وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران مصاحبه تفصیلی انجام داده است تا وی ابعاد جدیدی از این عملیات را تشریح کند. این مقام مسؤول در وزارت اطلاعات با اشاره به تشکیل بسیج اطلاعاتی برای دستگیری عبدالمالک ریگی اظهار داشت: یک مقدار از بحث‌های اطلاعاتی این پرونده نه با یک تاخیر بلکه با یک گیر و گرفتار‌ی‌هایی روبه‌رو می‌شد که این گرفتاری‌ها به بحث‌های شرعی و اخلاقی مرتبط بود.
به‌خاطر خانواده‌اش او را نکشتیم
وی با اشاره به اینکه این گرفتاری‌ها در پاکستان صورت گرفت، افزود: پیش از این عملیات پیچیده اطلاعاتی، عبدالمالک ریگی یکی، دو مرحله در عملیات ویژه در تیررس ما قرار گرفت، اما به جهت اینکه خانواده همراهش بود یا در محیطی بود که افراد و مردم بی‌گناه حضور داشتند ممکن بود به این افراد بی‌گناه صدمه بخورد. این مقام مسؤول خاطرنشان کرد: حال نگاه‌ها بسیج شد به اینکه تلاش کنیم عبدالمالک ریگی را به دست بیاوریم و زیر ضرب ببریم و دوم اینکه در نوع اقدام نیز کمترین آسیب به بی‌گناهان و حتی زن و بچه عبدالمالک ریگی نرسد که لطف خداوند شامل حال ما شد. وی با اشاره به زمان رصد ریگی تصریح کرد: این موضوع از زمانی انجام شد که وی 2 دیدار با سرویس اطلاعاتی اسرائیل و آمریکا انجام داد و این اقدامات وی در راهبرد اطلاعاتی ما قرار گرفت که در همین ملاقات‌ها یا رفتن برای ملاقات‌ها و زمانی که از محیط خود و نیروهایش دور می‌شد زیر ضرب ما می‌رفت، چون هم برد اطلاعاتی داشت و هم ضربه اساسی را می‌شد به شاکله و فرماندهی این گروه زد.مسؤول پرونده عبدالمالک ریگی افزود: اطلاع ما از رفتن ریگی به قرقیزستان با توجه به ملاقاتی که با آمریکایی‌ها برنامه‌ریزی کرده بود از قبل وجود داشت. منتها نقطه دقیق و روز سفر را خود عبدالمالک ریگی و سرویس اطلاعاتی مقابلش می‌دانست، اما لطف الهی شامل حال ما شد و روزی که ریگی قصد داشت برود و در جایی که مراجعه کرد(آن موقع فیلم‌ها و عکس‌هایش در رسانه‌ها منتشر شد) از آنجا تقریبا روی موضوع سوار شدیم. اگرچه از قبل نیز آگاهی داشتیم اما از آنجا به بعد به صورت لحظه‌ای موضوع دنبال شد. نکته قابل توجه این است که ریگی با هویت کاملا جعلی هر دو سفر را انجام داد. یعنی هم از کابل به امارات و هم از امارات به قرقیزستان با هویت جعلی سفر می‌کرد.
300 تیر اخطار شلیک شد
این مقام مسؤول با اشاره به نقش هواپیمای جنگنده نیروی هوایی ارتش در این عملیات، اظهار داشت: گفته می‌شود جنگنده نیروی هوایی ارتش تا 300 تیر اخطار هم شلیک کرد و هواپیمای مسافربری را با تهدید بازگرداند. اگر این هواپیما از مرز هوایی کشورمان عبور می‌کرد دیگر نقض کامل هوایی می‌شد.وی با اشاره به تلاش برای زنده دستگیر‌کردن ریگی خاطرنشان کرد: در بحث اینکه چرا تلاش شد تا ریگی زنده دستگیر شود، علت‌هایی وجود داشت، از جمله اینکه وی حاوی اطلاعات زیادی بود. اما شاید اصل اول بر زنده شکار‌کردن ریگی نبود. اصل این بود که ما تقاص خون شهدای کشورمان را از وی بگیریم. ریگی تا آن موقع 1024 انسان بی‌گناه را شهید و زخمی کرده بود.وقتی سطح اشراف اطلاعاتی و فضای کار اطلاعاتی این دید را به ما داد که می‌توان ریگی را زنده شکار کرد، برنامه‌ریزی‌ها انجام گرفت که بحمدالله به ثمر هم نشست و در واقع این عملیات یک ریسک بزرگ اطلاعاتی بود.
در طول عملیات ریگی تحت کنترل بود
این مقام مسؤول با اشاره به نحوه تعقیب ریگی در حین عملیات بیان داشت: کنترل وی هم در کابل و هم در امارات وجود داشت، اما در محیط بین‌المللی یک مقدار کار سخت‌تر است چون محیط ما نیست. شما در کشور دیگری هستید و مشغول چک سوژه هستید و خب مسلما کار سخت می‌شود.مسؤول پرونده عبدالمالک ریگی با اشاره به اهمیت دستگیری فردی که مورد حمایت دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا، اسرائیل و انگلیس بود، تاکید کرد: این عملیات فوق‌العاده‌ای بود که در جهان صورت گرفت. همیشه در تمام دوران‌ها وقتی کشورها می‌خواستند با یک تروریست مقابله کنند وی را می‌کشتند. وی افزود: ما توانستیم وی را زیر ذره‌بین قرار دهیم و بدون اینکه کسی کشته شود یا آسیبی ببیند زنده دستگیر کنیم، واقعا در نوع خود بی‌نظیر است.این مقام مسؤول با اشاره به تاخیر مسافران پرواز قرقیزستان خاطرنشان کرد: البته وقتی هواپیمای حامل ریگی به زمین نشست از مسافران پرواز قرقیزستان عذرخواهی شد و به همه آنها هدیه‌ای اعطا شد تا این موضوع تاخیر در رسیدن‌شان به مقصد از دلشان درآورده شود و تلاش کردیم به بازسازی روحی مسافران دست بزنیم.وی با اشاره به شوی تبلیغاتی اوباما در جریان بن‌لادن اظهار داشت: اوباما اینگونه ادعا می‌کرد که کار بزرگی انجام داده‌اند. این در حالی است که سرویس اطلاعاتی آمریکا بالای سر جنازه بن‌لادن رسید، اما دیدیم که برای یک جنازه مرده چه کارهای تبلیغاتی انجام دادند که انگار آنها بن‌لادن را کشته‌اند. این در حالی است که به اذعان همه سرویس‌های اطلاعاتی و حتی پاکستانی‌ها بن‌لادن قبل از عملیات آمریکایی‌ها به دلیل بیماری کلیه مرده بود.
هیچ‌کشوری برای دستگیری ریگی کمک نکرد
وی تاکید کرد: هیچ کشور و هیچ سرویس اطلاعاتی در عملیات دستگیری ریگی به ما کمک نکرد. هیچ سرویس اطلاعاتی اعم از پاکستان و افغانستان در این عملیات ما را کمک نکردند و حتی بعضا تلاش می‌کردند تا اطلاعات ریگی را مکتوم کنند.وی افزود: نمی‌خواهم بگویم پاکستان هیچ کمکی نکرد. عبدالحمید برادر عبدالمالک ریگی را که آن موقع رسانه‌ای هم شد، سرویس اطلاعاتی پاکستان با تلاش‌هایی که داشت تحویل ما داد. مسؤول پرونده عبدالمالک ریگی با اشاره به برخی محدودیت‌ها در دستگیری این تروریست تصریح کرد: ریگی در برخی عملیات‌ها خودش حضور نداشت و گروه‌های حاشیه‌ای عملیات انجام می‌دادند. ریگی عموما در مکان‌هایی حضور داشت که مردم بودند و به این وسیله برای خود حصار امنیتی ایجاد کرده بود و سعی می‌کرد بیشترین حفاظت را از خود داشته باشد، چون می‌دانست غیر از خودش کس دیگری مراقبش نیست و حتی سطح ملاقات‌هایش را پایین آورده بود و ارتباط‌های حضوری و سیستمی خود را محدود کرده بود.
ماجرای ریگی و کتاب‌های شهید مطهری
این مقام مسؤول با اشاره به علاقه عبدالمالک ریگی به فلسفه، خاطرنشان کرد: ریگی می‌گفت در دو، سه ماه قبل از دستگیری‌ام علاقه‌مند به کتاب‌های شهید مطهری شدم. ریگی اینگونه تعریف می‌کرد که در این اواخر یکی از کتاب‌های شهید مطهری را خواندم که این کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم بود. ناگهان در اواسط کتاب احساس کردم دارم شیعه می‌شوم و کتاب را زدم به دیوار و گفتم «مطهری دیگر داری من را شیعه می‌کنی». وی افزود:حالا این حرف‌ها را ریگی در زندان می‌زد. اگر وی واقعا پشیمان شده بود باید بر می‌گشت و خود را تسلیم می‌کرد و جنایت‌هایش را کم می‌کرد، اما وی داشت می‌رفت که با آمریکایی‌ها برای عملیات‌ها و ناامنی‌های بعدی ببندد. ریگی اصلا در این فضا نبود که از راهی که رفته بازگردد. اینکه وی از راهی که رفته بود بازگشته و سپس ما وی را دستگیر کردیم، درست نیست.
 


Page Generated in 0/0063 sec