printlogo


کد خبر: 776تاریخ: 1392/12/5 00:00
رئیس دومای اوکراین و نمایندگان طرفدار دولت تهدید به مرگ شده بودند
کودتا در پارلمان اوکراین

حتی 24 ساعت  پس از کودتا علیه رئیس‌جمهور و اکثریت پارلمان و بازگشت رهبر معنوی غربگرایان اوکراینی، یولیا تیموشنکو از زندان، آنها هنوز میدان را ترک نکرده‌اند؛ میدانی که مخالفان اصرار دارند تا آن را به شکل اروپایی‌‌اش یعنی «میدان یورو» صدا بزنند نه با عنوان میدان استقلال که از زمان آزادی کی‌یف از دست ارتش هیتلر به یادگار مانده بود. آنان می‌گویند منتظر آزادی تعداد انگشت‌شماری از زندانیان سیاسی باقی‌مانده پشت میله‌ها هستند و کماکان سنگرهای خود را حفظ کرده و چادرهایشان را درمیدان برپا نگاه می‌دارند. شورشیان‌نازیست حاکم بر کی‌یف نفرات کشته شده در درگیری‌های هفته اخیر را «صد بهشتی» لقب داده‌اند(!)
یولیا تیموشنکو الیگارش بزرگ و رهبر اصلی کودتاچیان غربگرای اوکراین  شنبه شب با یک آمبولانس از بیمارستانی در شهر خارکیف که در آنجا زندانی بود،  به میدان آورده شد و برای حامیانش نطق پیروزی کرد و بلافاصله به کی‌یف رفت تا به حامیان خود که در میدان استقلال در حال عزاداری برای معترضان کشته شده بودند، بپیوندد.(تصویر شماره یک) او که تا شنبه به جرم اختلاس در زندان به‌سر می‌برد، گفت اطمینان دارد این کشور بزودی به عضویت اتحادیه اروپایی درخواهد آمد. تیموشنکو همچنین گفت در انتخابات ریاست‌جمهوری ماه مه ‌نامزد می‌شود. از سوی دیگر، الکساندر تورچینوف رئیس جدید پارلمان اوکراین گفت  ویکتور یانوکوویچ، رئیس‌جمهور مخلوع این کشور قصد داشت با هواپیمایی به روسیه برود اما از این کار جلوگیری شد و وی اکنون در شهر دونتسک حضور دارد. فرماندار خارکیف همراه با شهردار این شهر از طریق مرز روسیه، اوکراین را ترک کردند. آنها از متحدان نزدیک یانوکوویچ بودند. اما وزیر خارجه روسیه تحولات اخیر در اوکراین را محکوم کرد و گفت: «مخالفان به تعهدات خود براساس پیمانی که روز جمعه با یانوکوویچ امضا کردند، عمل نکردند.» سرگئی لاوروف رهبران کودتاچیان را «قاتلان و تندروهای مسلح» نام داد که اقدامات آنها تهدیدی برای حاکمیت و نظم  در اوکراین است.  او در حالی که بشدت عصبانی بود، گفت: «مخالفان با پیروی از تندروها و قاتلان که تهدیدی مستقیم برای حاکمیت و نظم و قانون اساسی در اوکراین محسوب می‌شوند، نه‌تنها به تعهدات خود عمل نکردند بلکه همواره مطالبات جدید دارند. اکنون زمان آن رسیده است که گمراه‌کردن افکار عمومی در جهان و وانمود‌کردن به اینکه حاضران در میدان استقلال نماینده منافع ملت اوکراین هستند، متوقف شود.» لاوروف از آلمان، لهستان و فرانسه خواست مخالفان را برای رعایت پیمان صلح اخیر با دولت اوکراین تحت فشار قرار دهند. ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در گفت‌و‌گوی تلفنی با باراک اوباما به اوضاع بحرانی اوکراین پرداخت و بر ضرورت تدابیر فوری در مورد مخالفان رادیکال و برقراری ثبات در این کشور تاکید کرد. او گفت: «رویارویی و جبهه‌گیری کودتاچیان وضعیت را به مرز فوق‌العاده خطرناک رسانده است.» وزیر خارجه آلمان خواستار تشکیل دولت جدید در اوکراین توسط کودتاچیان و پیش از بازگشت یانوکوویچ به کی‌یف شد. وزیر خارجه انگلیس نیز همان‌گونه که انتظار می‌رفت از آزادی یولیا تیموشنکو استقبال کرد. ویلیام هیگ گفت: لندن با متحدان خود در اتحادیه اروپایی جهت حمایت از دولت جدید در اوکراین همکاری می‌کند. در همین حال هزاران اوکراینی روز شنبه برای نخستین بار از اقامتگاه خالی ویکتور یانوکوویچ، رئیس‌جمهوری برکنارشده دیدار کردند. این ویلا که در خارج از کی‌یف قرار گرفته پیش از این توسط گارد ویژه‌ای محافظت می‌شد.
یک کودتای پارلمانی
ولادیمیر ریباک، رئیس دومای اوکراین فاش کرد: مخالفان با  تهدید او و معاونش به مرگ، آنها را وادار به استعفا و ترک پارلمان کرده‌اند. تصاویر گرفته شده از درگیری روزهای جمعه و شنبه پارلمان نشان می‌دهد این تهدیدها علنی بوده و شامل بسیاری دیگر از نمایندگان طیف اکثریت حامی رئیس‌جمهور قانونی، ویکتور یانوکوویچ نیز بوده است.(تصاویر شماره 4.3.2) در نتیجه این ارعاب‌ها حدود 120 نماینده جناح حاکم مجبور به استعفای اجباری و فرار از کی‌یف می‌شوند و بعضی از 60نماینده باقیمانده حزب حاکم نیز در فضای کودتا ناچار به سازش با مخالفان می‌شوند. بدین ترتیب مجلس 450 نفری اوکراین تنها با 333 نماینده شامل 102 نماینده حزب یولیا تیموشنکو (سرزمین پدری) و 40 نماینده حزب شبه‌نازی ویتالی کلیچکو (اودار) به رای‌گیری درباره رئیس جدید دوما، برکناری رئیس‌جمهور، آزادی تیموشنکو و واگذاری مسؤولیت‌های دولت به پارلمان کودتازده پرداخت. گفته می‌شود بلافاصله پس از استعفای ولادیمیر ریباک و هم‌حزبی‌هایش، نمایندگان مخالف در مجلس، «آلکساندر تورچینوف» نایب‌رئیس فراکسیون حزب باتکیوشینا (سرزمین پدری) را به ریاست پارلمان اوکراین انتخاب می‌کنند به طوری که 288 نفر از 333 نماینده حاضر در نشست پارلمان اوکراین به آلکساندر تورچینوف رای می‌دهند. به همین شکل  اعضای حاضر در دوما پیشنهاد درباره آزادی یولیا تیموشنکو نخست‌وزیر سابق و الیگارش اوکراینی (متهم به هفت سال زندان به خاطر سوءاستفاده از قدرت در مذاکره روی مساله قرارداد گاز روسیه) را تصویب کردند. همزمان با آن، گروه‌های نازی پس از تصرف یک انبار ذخیره سلاح ارتش به ساختمان‌های عمده حاکمیت حمله کردند. توچینوف در سخنرانی خود پس از انتخاب گفت: «مرکز حکومت در اوکراین در اینجا قرار دارد. ما باید هم شرق، هم غرب، هم شمال و هم جنوب را تحت دفاع خود قرار دهیم. ما باید امروز دولت ائتلافی تشکیل دهیم». سپس   احزاب مخالف اودار و باتکیوشینا  پیشنهاد کردند، پارلمان اوکراین برکناری ویکتور یانوکوویچ، رئیس‌جمهور کشور را به تصویب برساند.
اعلام موجودیت نیروهای تجزیه‌گر
در حالی که گفته می‌شود ویکتور یانوکوویچ رئیس‌جمهور مخلوع اوکراین به خارکیف پناه برده است، خبرگزاری ریا نووستی روسیه گزارش داد: ساختارهای خودگردان جنوب شرقی اوکراین و شبه‌جزیره کریمه که احتمالا در تضاد با ارتش و پلیس و گروه‌های همچنان وفادار به یانوکوویچ تشکیل شده‌اند، مسؤولیت تامین نظم قانونی در این نواحی را تا احیای شرایط کار عادی پارلمان اوکراین برعهده گرفتند. در قطعنامه‌ای که در کنگره نمایندگان مردم استان‌های جنوب شرقی اوکراین در خارکیف قرائت شد، آمده است: «ما نهادهای خودگردان محلی در تمام سطوح، شورایعالی جمهوری خودمختار کریمه و شورای شهر سواستوپل تصمیم گرفتیم تا زمان احیای نظم قانونی و تامین کار عادی نمایندگان مردم بدون ارعاب و تهدید آنها و اعضای خانواده آنها مسؤولیت تامین نظم قانونی، حقوق شهروندان و امنیت آنها در سرزمین‌های خود را بر عهده بگیریم». اعلام موجودیت این نیروها می‌تواند به معنای آغاز جنگ داخلی در جنوب شرقی اوکراین و شبه‌جزیره کریمه به قصد تجزیه کشور باشد، جایی که اکثریت جمعیت را روس‌ها تشکیل می‌دهند و ارتش اوکراین بر آن تسلط دارد.


Page Generated in 0/0053 sec