printlogo


کد خبر: 778تاریخ: 1392/12/5 00:00
شرمن در سرزمین‌های اشغالی با اشاره به مذاکرات هسته‌ای با ایران:
اسرائیل باید در جریان باشد

گروه سیاسی: «ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای ایران باید به نحوی پاسخ داده شود.» این جمله را نه نتانیاهو گفته است و نه سایت صهیونیستی دبکا که به آدرس انحرافی دولت در پاسخ به انتقادات هسته‌ای تبدیل شده است، این عبارت از سوی رئیس تیم مذاکره‌کننده آمریکا در گروه 1+5 یعنی وندی شرمن در جمع خبرنگاران اسرائیلی در بیت‌المقدس عنوان شد. این اظهارات بلافاصله پس از اتمام مذاکرات وین صورت گرفته است. شرمن بعد از مذاکرات وین به سرزمین‌های اشغالی سفر کرد تا برای سران رژیم صهیونیستی گزارش مذاکرات را ارائه کند. البته او در این میان به نتانیاهو نیز ابراز علاقه کرد. وی در نشست خبری خود در جمع خبرنگاران اسرائیلی گفت: من احترام خاصی برای نتانیاهو قائلم. اظهارات شرمن در سرزمین‌های اشغالی و سفرهای متعدد آمریکایی‌ها برای هماهنگی با دوستان صهیونیست خود نشان می‌دهد نقش محوری اسرائیل در مذاکرات هسته‌ای 1+5 با ایران هر روز قوت بیشتری پیدا می‌کند.  به گزارش فارس، وندی شرمن، رئیس تیم‌ مذاکره‌کننده آمریکایی در جمع خبرنگاران اسرائیلی در بیت‌المقدس گفت: یک اقدام درباره موفقیت گفت‌وگوها با ایران وجود دارد و آن این است که ایران موفق به دستیابی به سلاح هسته‌ای نخواهد بود. حق غنی‌سازی از جمله موضوعات مورد بحث در توافق ایران و 1+5 است. تیم مذاکره‌کننده ایرانی بارها به این مساله اشاره کرده‌ است که حق غنی‌سازی ایران با این توافق به رسمیت شناخته شد. مطلبی که رئیس‌جمهور نیز به صورت علنی بدان پرداخت اما با انجام توافق ژنو و پایان دور اول مذاکرات وین این موضوع هنوز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. آنچه شرمن درباره برنامه غنی‌سازی ایران در جمع خبرنگاران اسرائیلی عنوان کرد با 4 قید ممکن، کوچک، مجزا و تحت نظارت همراه بود که به‌خوبی ابهامات در این باره را پررنگ‌تر می‌کند. وی با اشاره به این موضوع گفت: توافق با ایران درباره راستی‌آزمایی، راستی‌آزمایی و راستی‌آزمایی است. این ممکن است که ایران برنامه غنی‌سازی کوچک و مجزا خواهد داشت اما این بخشی از مذاکرات خواهد بود. وی ادامه داد: ما قصد داریم تا 20 جولای (29 تیر) با ایران توافق کنیم. اگر در پایان ایران بخواهد برنامه غنی‌سازی کوچکی داشته باشد که پاسخ نیازهای عملی را بدهد، این برنامه باید محدود و تحت نظارت باشد. این مقام آمریکایی گفت: از زمان اجرای توافق ژنو، ایران به تمام تعهداتش پایبند بوده است. ما باید راضی باشیم که اگر آنها برنامه غنی‌سازی داشته باشند، برنامه‌ای محدود است. در غیر این صورت توافقی نخواهد بود.
اسرائیل باید در جریان باشد
نقش اساسی اسرائیل در پیشبرد اهداف 1+5 مطلب قابل انکاری نیست. این موضوع این بار به شکلی کاملا صریح از زبان وندی شرمن در بیت‌المقدس مطرح شد. وی گفت: این مهم است که مقامات اسرائیلی بدانند که گفت‌وگوها چگونه پیش می‌رود و از آنها ایده دریافت کنیم. احساس می‌کنیم در وین پیشرفت حاصل شد و ما مسیری رو به جلو برای نحوه ادامه گفت‌وگوها داریم. رئیس تیم مذاکره‌کننده آمریکایی افزود: به همه نگرانی‌های ما درباره برنامه هسته‌ای ایران باید پرداخته شود تا توافق حاصل شود. من می‌دانم که اسرائیل سوالات بسیاری درباره این گفت‌وگوها دارد و همچنین درباره اینکه ما بتوانیم اطمینان حاصل کنیم که ایران به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت، تردید وجود دارد. وی افزود: ما به مذاکرات با نگاه مثبت‌تر از آنچه واقعی است وارد نمی‌شویم و نمی‌دانیم آیا بتوانیم این موضوع را از طریق دیپلماتیک حل کنیم یا نه.
دوست داشتم هیچ غنی‌سازی در ایران نبود
هنوز جمله معروف اوباما که «اگر می‌توانستم پیچ و مهره‌های تاسیسات هسته‌ای ایران را هم باز می‌کردم» از یاد نرفته است که وندی شرمن با تکرار ادبیات رئیس‌جمهور آمریکا در نشست خبری خود در سرزمین‌های اشغالی بیان داشت: من دوست داشتم هیچ غنی‌سازی و هیچ تاسیساتی در ایران وجود نداشت اما این بدان معنی نیست که من به این هدف می‌رسم یا این تنها مسیر است.  وی گفت: ما نمی‌دانیم بتوانیم توافق کنیم یا نه اما باید راهش را پیدا کنیم، چون عواقب عدم توافق خیلی سخت خواهد بود. وی تاکید کرد: من فکر می‌کنم اوباما و نتانیاهو هفته آینده بحث سخت و جدی درباره ایران خواهند داشت.
به ابعاد نظامی ایران می‌پردازیم
موضوع مذاکرات ایران و 1+5 صرفا برنامه هسته‌ای است. این مطلب هم در سیاست‌های کلان نظام تعریف شده و هم تیم مذاکره‌کننده به خوبی از آن آگاه بوده و نسبت به این موضوع نیز تاکید کرده‌است اما آنچه ایجاد نگرانی کرده است تاکیدات چندین باره مقامات آمریکایی درباره مطرح بودن ابعاد برنامه‌های نظامی ایران و گاهی با اشاره خاص به موضوع موشک‌های بالستیک است. شرمن در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به این سوال که آیا برنامه موشکی ایران هم مورد بحث قرار می‌گیرد، گفت: تمام نگرانی‌های ما در طول مذاکرات مورد بحث قرار می‌گیرد. من به آیپک اعلام کردم تحریم‌ها ایران را به میز مذاکره آورد و حالا باید به دیپلماسی هم یک فرصت داد. رئیس تیم مذاکره‌کننده آمریکا گفت: ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای ایران باید به نحوی پاسخ داده شود. تمام اعضای 1+5 و همچنین ایران متعهدند تا 20 جولای به توافق برسند اما اگر به زمان بیشتر نیاز داشتیم، از این زمان استفاده می‌کنیم. در هر صورت هرگونه تمدید زمان مذاکرات باید با موافقت طرفین باشد تا هیچ‌کس وقت‌کشی نکند. وی افزود: تا عادی‌سازی روابط با ایران راه درازی در پیش داریم.


Page Generated in 0/0052 sec