گروه اقتصادی: دولت قصد دارد یارانه نقدی کسانی را که ثروتمند تشخیص میدهد قطع کند اما این کار را در چند مرحله انجام خواهد داد. برآیند مواضع دولت نسبت به این موضوع بیانگر راستیآزمایی و تصمیمگیری برای حذف غیر نیازمندان بهطور کاملا محتاطانه و منطبق با اطلاعاتی کامل است. اطلاعاتی که تاکنون منابع آن رسما عنوان نشده است. در حالی که دولت یازدهم تا قبل از اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها تاکید زیادی بر اختصاص یارانه نقدی به نیازمندان واقعی داشت و بارها در سخنان مسؤولان بویژه معاون برنامهریزی و وزیر اقتصاد عنوان میشد که تصمیمی بر ادامه روند مرحله اول نیست و دولت قصدی برای پرداخت نقدی به همه یارانهبگیران مرحله اول ندارد اما در نهایت و به هر دلیلی که کارشناسان مهمترین آن را نبود بانک اطلاعاتی کامل میدانستند دولت شناسایی دهکها را کنار گذاشت و ثبتنام مجدد را آغاز کرد. این در حالی است که حتی در قبل و حین ثبتنام هم عنوان شد با وجود احترام و اعتماد به ثبتنام کنندگان در صورتی که افراد غیرنیازمند که درآمد بالایی دارند برای دریافت یارانه نقدی اقدام کرده باشند از مجموع یارانه بگیران حذف میشوند. با گذشت سهماه از آغاز فاز دوم هدفمندی یارانهها بیش از 73 میلیون ثبتنامکننده یارانهنقدی دریافت میکنند و شواهد نشان میدهد حداقل در چند ماه آینده نیز دریافت خواهند کرد. به گزارش ایسنا، واکنشهای اخیر دولت همواره بهگونهای است که نشان میدهد با وجود اینکه برموضع خود برای حذف پردرآمدها باقیمانده اما قصدی برای حذف یکباره آنها نداشته و ترجیح میدهد صبورانه و با اطلاعات بیشتر و حداقل نارضایتی در اینباره اقدام کند تا جایی که معاون اقتصادی وزیر اقتصاد عنوان میکند با وجود اینکه دولت در حذف یارانهبگیران تابع قانون است اما اعتماد به مردم را به عنوان یک اصل در نظر گرفته و تاجایی که امکان انصراف اختیاری فراهم باشد از این مکانیزم استفاده خواهد کرد.
محمدی شناسایی افراد پردرآمد را امکانپذیر دانسته اما ترجیح را با خودانصرافی عنوان و این را هم یادآوری کرد که کسانی هم که حذف میشوند امکان شکایت به خود دولت را خواهند داشت.
در عین حال معاون برنامهریزی رئیسجمهور نیز با وجود اینکه آغاز راستیآزمایی از اطلاعات ثبتنامکنندگان و انطباق آن با پایگاههای اطلاعاتی را از همان زمان اتمام ثبتنامها عنوان کرد، همواره تاکید کرده است دولت طبق تکلیف قانون عمل و با شفافسازی نسبت به پایش یارانهبگیران اقدام خواهد کرد. نوبخت که قبلا اعلام کرده بود بیش از 20 پایگاه اطلاعاتی برای انطباق اطلاعات در اختیار داریم، اخیرا نیز از اینکه دولت کار خود را با در اختیار داشتن بیش از 40 پایگاه اطلاعاتی انجام میدهد سخن گفت که این موضوع میتواند بیانگر تاکید بر شناسایی نسبتا دقیقی داشته باشد. طیبنیا، وزیر اقتصاد نیز با اعلام اینکه اگر افرادی براساس اطلاعات، جزو گروههای درآمدی باشند که نباید یارانه دریافت کنند، حذف خواهند شد، بیان کرد دولت مصمم به اجرای احکام قانونی است اما شتابزده عمل نمیکند. این سخنان نشان میدهد حذف یارانهنقدی در چند مرحله انجام خواهد شد اما بزرگترین چالش دولت نحوه شناسایی نیازمندان است. بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند با توجه به نواقص بانکهای اطلاعاتی شناسایی نیازمندان از ثروتمندان کاری غیرممکن است با این وجود دولت قصد حذف یارانهنقدی عدهای را دارد در حالی که میتواند طبق قانون به همه ثبتنامکنندگان یارانه نقدی بدهد.