پی شکایت احمد توکلی، نماینده تهران، کمیسیون اصل 90 مجلس تبعیض به نفع شرکت سپیداستوارآسیا را آشکار و محرز اعلام کرد. به گزارش ایسنا، به گفته کمیسیون اصل 90، این تبعیض، هم در زمینه فروش ارز 80 میلیون یورویی سهلالوصول و کم هزینه و همچنین در تعهد به تامین و تخصیص ارز 650 میلیون یورویی و رد تقاضاهای مشابه دیگر بود که کمیسیون ضمن مثبت خواندن اصل اقدام وزارت صنعت و بانک مرکزی و تقدیر از تسریع در کار تامین کالای اساسی، اقدام بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت را نوعی تبعیض آشکار و محرز اعلام کرد. این کمیسیون تصریح کرد این اقدام دولت موجب تضییع بیتالمال نشده است. این یادآوری نیز لازم است که اخیراً دادستان دیوان محاسبات نیز در اظهارنظر نهایی خویش ضمن تایید آسیبندیدن بیتالمال و مثبت بودن اصل تسریع در واردات، بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت را متخلف از ماده 53 قانون اصل 44 و مستحق تذکر دانسته بود و پرونده را برای یک سال به حال تعلیق قرار داده بود. برآوردهای کارشناسی حاکی از آن است که این تبعیضها رانتی به مبلغ حدود 50 میلیارد تومان درمورد اول و رانتی به مبلغ 350-400 میلیارد تومان درمورد دوم نصیب آن تاجر خاص کرده و قدرت وی را در بازار کالاهای اساسی دام و طیور 2 برابر ساخته است. اصل نامه کمیسیون اصل 90 که خطاب به توکلی نوشته شده است به قرار زیر است:
جناب آقای دکتر احمد توکلی
عطف به شکواییه مورخ 15/10/92 جنابعالی( ارجاعی از سوی ریاست محترم مجلس شورای اسلامی به این کمیسیون) درباره اقدام دولت و بانک مرکزی به نفع شرکت سپیداستوارآسیا دائر بر عدم رعایت شرایط رقابتی و قائل شدن تبعیض با سایر شرکتها از طریق اختصاص مبلغ 80 میلیون یورو از هالک بانک ترکیه و نیز تعهد بر تأمین و تخصیص ارز مورد نیاز شرکت تا 650 میلیون یورو و پاسخ منفی به شرکتهای دیگر با تقاضای مشابه، موضوع به طور مفصل بررسی گردید. با ملاحظه مستندات و توضیحات و مدافعات طرفین، از نظر این کمیسیون به رغم اینکه اصل اقدام وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی امری شایسته و در راستای نیازهای اساسی کشور بوده و درخور تقدیر میباشد و البته موجبی برای تضییع حقوق بیتالمال ملاحظه نمیگردد ولی به لحاظ رد تقاضای شرکتهای مشابه در همان زمان، وجود نوعی تبعیض و ترجیح بین شرکت سپیداستوارآسیا با سایر شرکتها، آشکار و محرز است.
محمدعلی پورمختار رئیس کمیسیون
بنا بر گزارش رسمی کارشناسان معاونت اقتصادی دیوان محاسبات، میانگین قیمت ارزش واردات شرکت سپیداستوارآسیا درباره کنجاله، ذرت و جو به ترتیب حدود 11، 9 و 14 درصد بیشتر از میانگین مجموع واردات این 3 کالای اساسی در سال 1392 بوده است که با توجه به بیشتر بودن مبلغ پروفرما نسبت به قیمت واقعی و ارز پرداختی به فروشنده خارجی، این اختلاف منجر به سود شرکت مورد اشاره بابت اختلاف قیمت ارز مبادلهای با قیمت ارز در بازار آزاد میشود.