گروه بینالملل: اندکی پس از کودتای سال 2004 آمریکا در هائیتی، «آیرا کورزبان» وکیل «ژان برتراند آریستاید» رئیسجمهور این کشور در میامی آمریکا طی سخنرانی خود یک سوال و جواب جالب را مطرح کرد: «چرا تاکنون در واشنگتن کودتا شکل نگرفته است؟ چون در واشنگتن «سفارت آمریکا» وجود ندارد.» این مقدمهای است بر گزارش تسنیم از 62 کودتای آمریکایی طی 100 سال گذشته. کودتا زمانی در پاکستان و مصر توسط نظامیان انجام شده و قدرت را در اختیار آنها قرار میدهد و زمانی توسط پیادهنظام و اراذل و اوباش ایجاد شده و قدرت را به شخص دیگری واگذار میکند، مانند آنچه در کودتای 28 مرداد سال 1332 در تهران رخ داد. گاهی اوقات کودتا را انقلاب رنگی مینامند و تعدادی از مردم و روشنفکران با پیروی از دستورات و حمایتهای مالی موسسههای غیردولتی وابسته به غرب، دست به اعتراض و راهپیمایی میزنند و دولتی را سرنگون میکنند که نمونه آن را طی سالهای اخیر به وفور در اوکراین مشاهده کردهایم.
گاهی اوقات نیز کودتا به معنای حمایت مالی و نظامی همهجانبه غرب از تعدادی از شورشیان در یک کشور دیگر است که باعث میشود این افراد مسلح و پرقدرت شده و علیه دولت مرکزی شورش کنند. این نمونه را نیز طی سالهای اخیر در سوریه و البته در عراق مشاهده کردهایم. شاید آمریکا و متحدان اروپاییاش تلاش داشته باشند به این حرکات و فعالیتهای گروههای تروریستی لقب حرکتهای «آزادیبخش» یا «ارتش آزادیبخش» بدهند اما رفتار آنها با داعش در طول چند وقت گذشته و ابراز نگرانی آنها از حرکات بعدی این گروه نشان میدهد در این مساله نیز شاهد صداقت از نوع آمریکاییاش هستیم!
همچنین براندازی یک حکومت میتواند از طریق جنگ مستقیم کشورهای غربی با یک کشور یا یک نظام باشد که میتوان به صورت خلاصه آن را کودتای یک کشور و جنگ نظامی یک کشور علیه کشور دیگر دانست. اقدامی که آمریکا در عراق و افغانستان یا لیبی انجام داد شاید از نظر تئوریک کودتا نباشد اما مداخله مستقیم نظامی در امور داخلی یک کشور دیگر است. به همین دلیل این گزارش تنها به این دلیل که مداخله نظامی کشور بیگانه بدون دخالت عوامل داخلی را در تعاریف سیاسی نمیتوان کودتا نامید، از آوردن مداخلههای مستقیم نظامی آمریکا در امور داخلی کشورها خودداری شده است. 62 کودتای آمریکایی 100 سال اخیر شامل موارد زیر است: انقلاب بلشویکی 1918 روسیه، جنگ داخلی 1949یونان، کودتای افسران سوریه در همین سال، کودتای باتیستا دیکتاتور کوبا در 1952، کودتای 1953سازمان سیا علیه دولت مصدق در ایران، کودتاهای آلبانی، تایلند، لائوس، گواتمالا، عراق و لبنان در ادامه دهه 1950 که با اقدام ناکام آمریکاییها برای براندازی دولت انقلابی کاسترو «عملیات خلیج خوکها» در 1959 دنبال شد، کودتا در کنگو علیه دولت مردمی پاتریس لومومبا در ۱۹۶۰ و کودتاهای متعدد در دهه ۱۹۶۰ در ویتنام جنوبی (۲ بار) که منجر به جنگ خونین و طولانی علیه ویتنام شمالی شد همچنین در ترکیه، اکوادور، دومینیکن، کنگو، عراق (یک بار موفق و یک بار ناموفق)، برزیل، زئیر، اندونزی (که به دنبال اجرای آن بیش از یک میلیون شهروند اندونزیایی قربانی شدند)، پاناما و غنا. سپس کودتاهای دهه ۱۹۷۰ در کامبوج، بولیوی، ترکیه (۲ بار)، شیلی (که در ۱۹۷۴ علیه «سالوادور آلنده»، رئیسجمهور وقت شیلی اجرا شد و نهتنها آلنده کشته شد که اعدام 30 هزار نفر و بازداشت و زندانی شدن 100 هزار نفر را به دنبال داشت)، اروگوئه، آرژانتین و پاکستان.کودتاهای دهه ۱۹۸۰ باز هم در ترکیه و بعد کرهجنوبی، جزایر سیشل، چاد، گرانادا، گینه، بورکینافاسو، پاناما، پاراگوئه و طی آخرین دهه قرن بیستم (۱۹۹۰) در فیلیپین، نیکاراگوئه، السالوادور، هائیتی (۲ بار)، کامبوج، اوگاندا، کلمبیا، پاکستان و سرانجام کودتاهای آغاز هزاره سوم در ونزوئلا (در سال ۲۰۰۲ و علیه دولت قانونی هوگو چاوز)، گرجستان، هائیتی، اوکراین، ازبکستان (ناموفق)، قرقیزستان، هندوراس، مصر (و سقوط مزسی در سال ۲۰۱۳) و سرانجام کودتای شبهنازیها در اوکراین ۲۰۱۴.
تمدید برنامه شنود تلفنی در آمریکا
هیاتهای فدرال آمریکا اعلام کردند، یکی از دادگاههای آمریکایی ناظر بر آژانسهای جاسوسی این کشور حکم دولت برای انجام برنامه مناقشهآمیز شنود تلفنی را برای 3 ماه دیگر تمدید کرده است که این مساله را به تاخیر در ارائه متن لایحه اصلاحات نظارتی از سوی سنا نسبت دادهاند. تمدید حکم دولت از سوی دادگاه شناسایی اطلاعات خارجی به آژانس امنیت ملی آمریکا اجازه میدهد بدون مجوز، «متا دیتا» را از تماسهای مردم جمعآوری کند. این اطلاعات شامل شماره تماسها، زمان تماس و طول مکالمه است.