printlogo


کد خبر: 89967تاریخ: 1393/6/23 00:00
تقویم تاریخ

تشکیل سازمان کشورهای  صادرکننده نفت موسوم به «اوپک» در بغداد (1339 ش)
با اکتشاف نفت، عملیات کشف، استخراج، توزیع و فروش این ماده مهم در دست کمپانی‏های بزرگ غربی قرار گرفت و آنان بهای نفت را به میل خود تعیین کرده، منافع و مصالح تولیدکنندگان را نادیده می‏گرفتند. تا اینکه در اواسط تابستان 1339ش، خریداران نفت، قیمت این ماده را کاهش دادند. یک ماه پس از این کاهش یکجانبه، نمایندگان 5 کشور صادرکننده نفت شامل ایران، عراق، عربستان، کویت و ونزوئلا در بغداد گرد هم آمدند و برای حفظ منافع خود در برابر اقدامات خودسرانه شرکت‏های نفتی، سازمانی به نام «سازمان کشورهای صادرکننده نفت» موسوم به اوپک به وجود آوردند. هماهنگی و یکنواخت کردن سیاست کشورهای عضو و تعیین بهترین روش به منظور حفظ منافع کشورهای یادشده، تثبیت قیمت نفت خام در بازارهای جهانی با ایجاد راه‏ها و وسایل لازم و جلوگیری از تغییرات غیرمعقول و زیان‏آور قیمت‏ها و اداره سازمان براساس تساوی کشورهای عضو و... از جمله اهداف تأسیس اوپک عنوان شد. این سازمان در ابتدا در برابر شرکت‏های جهانی نفتی کاری از پیش نمی‏برد ولی با پیوستن تدریجی کشورهای صادرکننده دیگر نفت از قبیل الجزایر، لیبی، نیجریه، قطر، امارات عربی متحده، اندونزی، اکوادور و گابن به اوپک، این سازمان به‌تدریج قدرت بیشتری یافت و ابتکار عمل را در دهه 1350ش از دست کمپانی‏های غربی گرفت.
تولد خیام نیشابوری، شاعر، فیلسوف، پزشک و ریاضیدان شهیر ایرانی(439ق)
شهرت حکیم ابوالفتوح عمر بن ابراهیم خیام نیشابوری بیشتر در حکمت، طب، نجوم و ریاضیات بود، ولی در این دوران، بیشتر او را به سبب رباعیات لطیفش می‏شناسند. این رباعی‏ها بسیار ساده و بی‏آرایش و به دور از تصنع و تکلف و در کمال فصاحت و بلاغت، در معانی عالی سروده شده‏اند. در این اشعار، خیام، افکار فلسفی خود را که غالباً در مطالبی از قبیل تحیر یک متفکّر در برابر اسرار خلقت و تاثّر از ناپیدایی سرنوشت آدمیان و کوتاهی حیات و مصائب آن است، بیان می‏کند.
درگذشت ابن خلدون، مورخ بزرگ مسلمانان(808 ق)
عبدالرحمن بن محمد بن خلدون معروف به ابن خلدون ملقب به ولی‌الدین، از بزرگان و مشاهیر مورخین مسلمان در اول رمضان سال 732 ق در تونس به دنیا آمد. ابن‏خلدون در زمان خود در تاریخ‏نویسی مشهور بود اما اندیشه‏های وی در آن زمان بازتاب کافی نیافت و از قرن سیزدهم هجری قمری نام، آثار و افکار او مطرح شد. مهم‌ترین اثر ابن‏خلدون، کتاب تاریخ او موسوم به «کتاب العِبَر و دیوان المُبَتدَأ و الخَبر فی ایّام العَرَب و العَجَم و البَربَر» در 7 جلد ضخیم به چاپ رسیده است. ابن‏خلدون را مخترع و پدیدآورنده‏ علم عمران نیز گفته‏اند. سرانجام ابن خلدون در 76 سالگی در قاهره وفات یافت و در همان شهر به خاک سپرده شد.
رحلت آیت‌الله شیخ محمدحسین کاشف‌‌الغطاء، عالم بزرگ جهان اسلام(1373‌ق)
علامه محمدحسین بن علی کاشف‏الغطاء نجفی، در سال 1294 قمری از خاندانی اهل علم و معروف به دانش و فضیلت در نجف اشرف متولد شد. کاشف الغطاء دارای استعدادی سرشار و ذکاوتی بسیار بود و در مدت کوتاهی توانست به مدارج عالی دست یابد و محل اعتماد مخصوص علمای حوزه‏ نجف قرار گیرد. وی علاوه بر مقام علمی، در فن خطابه و سخنرانی نیز مقامی بس بلند داشت و سفرهای متعددی به کشورهای مختلف کرده و به هدایت مسلمین پرداخته است. آیت‌الله کاشف‌الغطاء حتی به کلیسا می‏رفت و ضمن سخنرانی، اشتباهات مبشرین مسیحی را روشن می‌کرد. ایشان یک بار، پس از اقامه‏ نماز جماعت در مسجدالاقصی در حضور 150 نماینده از کشورهای اسلامی و 20 هزار نمازگزار، سخنرانی مهمی ایراد کرد و مسلمانان را برای مبارزه با رژیم صهیونیستی تهییج کرد. براساس همین اندیشه‏های سیاسی بود که ایشان در غالب جنبش‏های آزادیبخش و ضداستعماری شرکت می‏جست. از این عالم بزرگوار بیش از 40 جلد تألیف و ترجمه به جای مانده است. معظم‏له پس از چند روز بیماری در 28 تیرماه 1334 ش در منطقه‏ کرند کرمانشاه در 79 سالگی دارفانی را وداع گفت. پیکر مطهرش پس از تشییع به بغداد حمل و در وادی‏السلام نجف اشرف مدفون شد.


Page Generated in 0/0052 sec