گروه سیاسی: دومین سفر استانی حسن روحانی در قامت رئیسجمهوری اسلامی ایران، دیروز با فرود هواپیمای او در بندرعباس آغاز شد. حسن روحانی دیروز در حالی مسیر استقبال از فرودگاه تا استادیوم تختی بندرعباس را طی کرد که انتشار نخستین تصاویر مربوط به استقبال از او در رسانهها و شبکههای اجتماعی حاشیههای زیادی برای او ایجاد کرد. عکسهای منتشر شده نشان میداد در بندرعباس مدارس تعطیل شده بودند تا دانشآموزان به استقبال رئیسجمهور بیایند. صفهای واحد و لباسهای متحدالشکل دختران و پسران دانشآموز در مسیر استقبال نشان میداد که دستگاههای مربوط دولتی در استان در تدارک خود برای استقبال از حسن روحانی، حساب ویژهای روی دانشآموزان باز کردهاند. از سوی دیگر تکرار همان رفتار و تدارکات صورت گرفته سفر نخست در دومین سفر یعنی سفر هرمزگان از دیگر حاشیهها بود. حضور برخی حامیان در اطراف خودروی رئیسجمهور و حرکت آنان پشت سر ماشین رئیسجمهور باز هم حاشیههایی برای روحانی ایجاد کرد. البته این موارد یعنی انتقاد به استقبالهای صورت گرفته از رؤسای جمهور طی سالهای حاکمیت دولت سابق ایجاد شد. در حالی که همین تدارکات معمول برای استقبال در سفرهای رئیسجمهور در دولت محمد خاتمی نیز انجام میشد اما به ناگاه در دولت سابق بهانهجوییهایی نسبت به نحوه استقبال از رئیسجمهور شروع شد. جریانی که خود را مدعی روشنفکری میبیند؛ بدون در نظر گرفتن سکوت خود در قبال استقبالها از دولت خاتمی، سفرهای استانی صورت گرفته در زمان دولت احمدینژاد و اقدامات صورت گرفته در جریان آن را پوپولیستی عنوان میکرد. البته مساله نحوه استقبال از رئیسجمهور امری مهم به نظر میرسد و اساسا کسی با حضور دانشآموزان برای استقبال از رئیسجمهور به عنوان مهمترین شخصیت اجرایی کشور مخالف نیست. آنچه در این میان قابل تامل است رفتار دوگانه این جریان است که در سالهای گذشته به دنبال بهانهجویی بود و اکنون با تکرار همان اقدامات دولت گذشته در سفرهای استانی حسن روحانی، به بنبست رسیده است. این جریان در حالی دچار تناقض شده که نه میتواند بهانهجوییهای قبلی خود را زمین بگذارد و نه دولت جدید را درباره تکرار آنچه در دولت سابق پوپولیستی میخواند، نقد کند. دولت نیز امکان تنظیم عملکرد خود را در راستای بهانههای این جریان نداشته و آنچه تاکنون طی دو سفر استانی دولت یازدهم مشاهده شده است تکرار غالب رفتارهای دولت احمدینژاد در سفر روحانی است و در حقیقت اکنون این سوال در ذهن بسیاری از منتقدان و موافقان دولت یازدهم شکل گرفته است که بالاخره دواندن مردم به دنبال مرکب، کاری پوپولیستی است یا نه؟ محمد شریعتمداری، معاون اجرایی رئیسجمهوری آبانماه در گفتوگو با رسانه دولتی ایرنا گفته بود که سفرهای استانی دولت یازدهم با ساختار و شیوهای متفاوت از دورههای قبل انجام میشود و در این سفرها کرامت و جایگاه مردم به عنوان میزبان مسؤولان اجرایی، مقدم شمرده خواهد شد! شریعتمداری در این گفتوگو تصریح کرده بود که برخی روشها در دولت قبلی منجر به ایجاد زحمت برای مردم خوب و نجیب کشور در برخی سفرهای استانی میشده است. به نظر میرسد برخی بهانهجوییهای کودکانه که در سالهای پیش با اهداف خاص صورت میگرفت و اکنون هویت آن در مواجهه با دولت جدید آشکار شده است، باید در همه زمینهها برداشته شود تا در سالها و شاید ماههای آتی دچار تناقض دیگری چون نمونه سفرهای استانی نشود.
111 جایگزین نامههای مردمی
حسن روحانی در مسیر فرودگاه تا ورزشگاه تختی مورد استقبال جمعی از مردم بندرعباس قرار گرفت. استقبالی که در آن چندان خبری از موج مردمی یا آنچه برخی رسانههای دولتی با عنوان خودجوش بیان کردند به گواه گزارشهای تصویری خودشان نبود. البته لباسهای یکدست دانشآموزان در مسیر استقبال از خودروی رئیسجمهور برخی اظهارات گذشته را بهخوبی تداعی میکرد. در طول مسیر استقبال بنرهایی نصب شده بود که از مردم میخواست پیشنهادات و شکایات خود را به شماره 111 (سامانه سامد) بفرستند. سامانهای که قرار است جایگزین نامههای مردمی شود. اسماعیل سماوی، رئیس مرکز ارتباطات مردمی نهاد ریاستجمهوری درباره این سامانه گفته است: این سامانه در راستای تسهیل دسترسی مردم به مسؤولان برای دریافت پیامهای مردمی طراحی شده تا شهروندان با زحمت کمتری دغدغهها، خواستهها و مشکلاتشان را به گوش رئیسجمهور و دیگر مسؤولان دولت برسانند. سماوی گفت: اگر کسانی بخواهند به رئیسجمهور نامه بدهند، ما نامهها را خواهیم گرفت اگرچه توصیه میکنیم آنها از سامانه 111 برای طرح مطالب خود استفاده کنند. وی تاکید کرد: تلاش دولت در راستای حفظ کرامت و منزلت مردم قرار گرفته و پیشبینی مکانیسمهای نوین ارتباطی با دولتمردان نیز به منظور تحقق همین هدف صورت گرفته است. به گزارش فارس، یکی از درخواستهای جدی مردم استان هرمزگان که با در دست داشتن تابلونوشتههایی در مسیر حرکت روحانی به سمت ورزشگاه تختی بندرعباس اظهار شد، لغو مصوبه دولت گذشته مبنی بر الحاق شهرستان پارسیان به استان فارس برای اتصال این استان به دریا بود.
یارانه نقدی هیچ نیازمندی سلب نمیشود
یارانهها و نحوه پرداخت آن به یکی از موضوعات مهم در دولت یازدهم تبدیل شده است. مسالهای که کارشناسان درباره آن نگرانیهایی را مطرح کردهاند. رئیسجمهور دیروز در حالی وعده عدم قطع یارانههای نیازمندان را داد که معاون اول وی قبل از سفر استانی هرمزگان دوگانه یا دریافت یارانه یا حل مشکلات را مطرح کرده بود. البته نحوه مشخص کردن شرایط آنان که نیازمند محسوب میشوند نیز موضوع قابل توجهی است چرا که تجربه دولت در پرداخت سبد کالا بهخوبی عدم تخصص و اهتمام لازم را درباره شناسایی نیازمندان تبیین کرد. روحانی در جمع مردم بندرعباس با اشاره به مرحله بعد هدفمندی یارانهها اظهار داشت: به مردم ایران به صراحت عرض میکنم همه آنهایی که به یارانه نقدی در زندگی خود نیازمند هستند این حق از آنها سلب نخواهد شد و برای آنها ادامه خواهد یافت. وی ادامه داد: طبق قانونی که اخیرا توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شده، به همه آنهایی که نیازمند و متقاضی یارانه هستند، یارانه نقدی پرداخت میشود البته معیار نیازمندی افراد از طرف قانون مشخص خواهد شد. رئیسجمهور تاکید کرد: در مرحله بعدی هدفمندی، هدف دولت عمدتا مساله رونق تولید، اشتغال، امنیت غذایی و سلامت مردم است. دولت در قدمهای بعدی هم در زمینه بیمه سلامت و هم امنیت غذایی که اقشار آسیبپذیر جامعه نسبت به کالاهای اساسی و مواد غذایی خیال راحتتری داشته باشند همه توان خود را به کار خواهد گرفت. رئیسجمهور همچنین اعلام کرد: در زمینه هدفمندی یارانهها قدم جدیدی برداشته خواهد شد که توسط مسؤولین برای مردم توضیح داده خواهد شد اما در هر صورت اقشار آسیبپذیر مطمئن باشند هم یارانه نقدی استمرار خواهد یافت و هم در کنار آن در بحث امنیت غذایی و بهداشت و درمان قدمهای موثری برداشته خواهد شد.