printlogo


کد خبر: 9614تاریخ: 1393/5/25 00:00
تقویم تاریخ

اولین فرار محمدرضا پهلوی چند روز پیش از کودتای 28 مرداد (1332 ش)
شاه در 22 مرداد 1332 حکم عزل مصدق و نخست‌وزیری سرلشکر زاهدی را صادر و خود پس از صدور فرمان، به رامسر عزیمت کرد. ساعت 2 بامداد فرمانده گارد شاهنشاهی فرمان را به مصدق ابلاغ کرد ولی وی هنگام خروج از منزل بازداشت شد و رادیو تهران این اقدام را کودتا خواند. دراین هنگام شاه و همسرش با یک هواپیما از طریق عراق از ایران خارج شده و به ایتالیا رفتند. روزهای 25 تا 27 مرداد، در سراسر ایران اجتماعات بزرگی تشکیل و از دولت لغو نظام سلطنتی درخواست شد. تمام این حوادث به نفع دکتر مصدق پیش می‏رفت تا اینکه طبق نقشه قبلی، اوضاع از بامداد 28 مرداد تغییر کرد و کودتا شکل گرفت. شاه نیز پس از دریافت خبر سقوط مصدق، 31 مرداد همان سال به ایران بازگشت.
تولد «ابن منده» محدث و فقیه ایرانی(434 ق)
ابوزکریا یحیى بن عبدالوهاب مشهور به ابن مَنده، محدث، فقیه و مورخ ایرانی‌تبار، آخرین فرد از خاندان ابن منده بود. او پس از کسب علوم متداول، از دانشمندان هر دیار و به دست آوردن مهارت در این علوم، به تدریس و تألیف پرداخت. دانشمندان بسیاری در بغداد از محضر درس او استفاده بردند که عبدالقادر گیلانی یکی از آنهاست. از این مورخ و محدث مسلمان، آثار زیادی بر جای مانده است که از میان آنها می‏توان به کتاب زندگینامه‏ طبرانی اشاره کرد. ابن منده سرانجام در ذی‏حجه‏ سال 512 ق در 78 سالگی در اصفهان وفات یافت و در همان شهر به خاک سپرده شد.
تولد توماس لورنس، جاسوس انگلستان در کشورهای عربی (1888م)
توماس ادوارد لورنس ‏(۱۶ اوت ۱۸۸۸ - ۱۹ مه ۱۹۳۵) طی جنگ اول جهانی به عنوان رایزن نظامی انگلستان برای رهبران عرب حجاز کار می‌کرد. حجاز در آن زمان تحت تسلط ترک‌های عثمانی بود. ترکیه در جنگ اول جهانی متحد آلمان بود و به همین دلیل دشمن انگلستان محسوب می‌شد. در این دوران پادشاهی و امارت حجاز در دست شریف حسین بود و سرهنگ «لورنس» نماینده دولت انگلیس در دربار وی بود. در عربستان، لورنس فرهنگ اعراب را مطالعه می‌کرد و نه‌تنها زبان عربی را به خوبی فرا گرفته بود بلکه لهجه‌های قبایل مختلف را هم آموخت. او از پوشیدن لباس عربی و زندگی مثل مردان قبایل بیابانی احساس غرور می‌کرد و به همین دلیل هم لقب لورنس عربستان به او داده شد. در مشاهدات لورنس به نکات جالبی در فرهنگ عرب اشاره شده است. فیلم لورنس عربستان که در آن پیتر اوتول نقش لورنس را بازی می‌کند براساس زندگی وی در عربستان ساخته شده است.
اوج‏گیری شورش سیاهان لس‌‌آنجلس در اعتراض به تبعیض نژادی (1965م)
هرچند سیاهپوستان پس از ورود مهاجران در آمریکا حضور داشتند اما همواره مورد ظلم و ستم سفیدپوستان و نژادپرستان قرار می‏گرفتند. با این حال با توجه به مسائل سیاسی و برای بهره‏برداری از شعارهای دموکراسی و برابری، در سال 1863م اعلامیه آزادی بردگان منتشر شد اما 90 سال بعد، در سال 1953م، تفکیک و جداسازی مدارس سیاهان و سفیدپوستان غیرقانونی اعلام شد البته تمام این مسائل در چارچوب نوشتارها باقی ماند و در مقام عمل بیشتر مواقع خلاف آن انجام شده است. در این میان در حالی که مقامات عالیرتبه  شعار برابری و عدم تبعیض نسبت به سیاهان را سر می‏دادند از طرف دیگر، مقامات محلی و ایالتی، همچنان به سختگیری نسبت به آنها دست می‏زدند. با گسترده‏تر شدن این اقدامات، از اوایل سال 1963م، مبارزه بزرگ حقوق مدنی به رهبری مارتین لوترکینگ رهبر سیاهان  آغاز شد که با سرکوبی و بازداشت بسیاری از سیاهان مواجه شد. این اعتراضات در آگوست 1965م به اوج خود رسید تا آنجا که در لس‌آنجلس، چندین هزار نقطه به آتش کشیده شد و حدود 200 میلیون دلار خسارت به بار آورد. هرچند پس از این اعتراضات، قسمتی از تبعیضات علیه سیاهپوستان کم شد اما سیاست‏های تبعیض‌نژادانه سران  در مقام عمل همچنان ادامه دارد.


Page Generated in 0/0160 sec