حامد نجفیمهر: بیش از 3 ماه از روزی که طرح تحول سلامت در کشور کلید خورده، گذشته است. در این مدت همواره دیدگاههای گوناگونی درباره این طرح ملی که با هدف ایجاد تحول در نظام سلامت جامعه شکل گرفت، مطرح شده است. از زمان آغاز به کار این طرح در حوزه سلامت تاکنون هر چه به پیش میرویم امیدها و البته بیمهای بیشتری درباره نحوه اجرا و چگونگی به سرانجام رسیدن برنامههای مطرحشده در این طرح خودنمایی میکند. یکی از موضوعاتی که از همان روزهای آغازین طرح ذهن بسیاری از کارشناسان و اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس را به خود مشغول کرد موضوع تامین اعتبار و چگونگی فراهم آمدن منابع مالی طرح تحول سلامت بود. نگرانی از کسری بودجه در اجرای این طرح و تامین نشدن منابع مالی آن زمانی به اوج رسید که برنامهریزیهای صورت گرفته بر اساس انصراف مردم از دریافت یارانه نقدی برخلاف پیشبینیهای صورت گرفته رقم خورد و چالش جدیدی برای تامین منابع مالی این طرح سر راه دولت قرار گرفت. به وجود آمدن چنین شرایطی باعث ایجاد نگرانی درباره فرجام طرح تحول نظام سلامت شد تا جایی که حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز ضمن ابراز نگرانی از تامین منابع مالی این طرح آن را پاشنه آشیل دولت معرفی کرد. این روزها هر چند کام مردم از موج مثبت ایجاد شده در راستای تحولات صورت گرفته در حوزه سلامت شیرین است و از کاهش سهم پرداختی بیماران راضی به نظر میرسند اما همواره این نگرانی را هم مطرح میکنند که چه تضمینی برای تداوم این طرح وجود دارد؟ این پرسشی است که وزیر بهداشت در پاسخ آن به «وطن امروز» میگوید: برای همه فعالیتهایی که تاکنون درقالب طرح تحول سلامت گنجانده شده است جای نگرانی وجود ندارد و میتوان بدون دغدغه تامین اعتبار شاهد پیشرفت آن باشیم. وی در ادامه میافزاید: اما حلقههای دیگری در این زنجیره وجود دارد که تنها در صورت تامین شدن اعتبارات میتوان به عملیاتی شدن آنها امیدوار بود. این موارد که باید در طرح تحول سلامت به اجرا درآید بیشتر در حوزه بهداشت قرار دارد.
نیاز به اعتبار داریم
به گفته سیدحسن قاضیزاده هاشمی اجرای بسته خدمات بهداشتی در طرح تحول سلامت با تاخیر صورت گرفته و دلیل این وقفه زمانی هم مشکلات مالی و اعتباری است. وزیر بهداشت با اشاره به تاخیر به وجودآمده در اجرای طرحهای بهداشتی بیان داشت: به این دلیل که تحویل و تخصیص یک درصد افزایش مالیات بر ارزش افزوده به طرح تحول سلامت تاکنون انجام نشده است برخی از موارد در اجرای طرح تحول سلامت با مشکل مواجه شده است.
منتظر اعتبار پزشک خانواده هستیم
وی در ادامه یادآور میشود: از دیگر موضوعاتی که هنوز به وزارت بهداشت تحویل داده نشده است، اعتبارات طرح پزشک خانواده است.به باور هاشمی، درباره تداوم طرح تحول سلامت جای نگرانی وجود ندارد و برای طرحهایی که تا پایان سال برنامهریزی شده و در دستور کار قرار گرفته است اعتبارات تامین شده است و اگر در انجام بقیه برنامهها یا شروع سایر طرحها تاخیری وجود دارد فقط به این دلیل است که خدمتی را شروع نکنیم که ناتمام بماند و برای مردم توقع ایجاد کرده باشیم و دو یا سه ماه بعد طرح متوقف شود. وی با اشاره به بلندمدت بودن طرح و برنامهریزیهای صورتگرفته برای سالهای آینده نیز خاطرنشان کرد: آینده و تداوم طرح تحول سلامت به تصمیم مجلس شورای اسلامی بستگی دارد. هاشمی تصریح میکند: همه ارکان قانونگذاری و تصمیمگیری و بودجه با نمایندگان مجلس است و اگر ببینند مردم از انجام این طرح راضی هستند باید برای تداوم این موج مثبت آنها هم گامهایی را بردارند.
هنوز اول راه هستیم
به گفته وزیر بهداشت، طرح تحول سلامت در ابتدای راه قرار دارد و غیراز انجام جزء کوچکی از این طرح هنوز اقدامات اساسی انجام نشده است و این جزء کوچک در برابر آنچه شایسته مردم ایران است به هیچ وجه قابل مقایسه نیست. وی اظهارداشت: با توجه به این موضوع ضرورت دارد نمایندگان نهتنها اعتبارات فعلی بلکه اعتبارات بیشتری را برای تضمین تداوم طرح تحول سلامت تصویب کنند تا مطابق با فرمایش مقام معظم رهبری در سیاستهای ابلاغی، سهم سلامت در بودجه متوسط سهم سلامتی باشد که کشورهای همسایه ما در بودجههایشان لحاظ کردهاند.
منابع پایدار در بودجه 94
به باور هاشمی، از نمایندگان این انتظار وجود دارد که در بودجه 94 هم منابع پایدارتری را برای طرح تحول سلامت پیشبینی کنند و هم این اعتماد را در مردم ایجاد کنند که به سلامت مردم به صورت همهساله فکر میکنند و نه اینکه مقطعی کاری صورت گیرد و طرح نمادین باشد. وزیر بهداشت با تاکید بر نقش نمایندگان در تضمین اجرای این طرح یادآور میشود: نمایندگان مجلس باید گرهها و مشکلات مردم را در حوزه درمان به صورت بنیادین و با توجه به هدفگذاری صورت گرفته از سوی مقام معظم رهبری انجام دهند. وی بیان داشت: تضمین تداوم طرح تحول سلامت با ایجاد بیمههای قوی و تخصیص منابع مالی پایدار از سوی مجلس انجام پذیر است تا با این شیوه مشکلات مردم به حداقل برسد و به جایی برسیم که بیمار به جز رنج و درد بیماری مشکل دیگری نداشته باشد.