printlogo


کد خبر: 9958تاریخ: 1393/6/1 00:00
بزرگ‌ترین تظاهرات ضد دولتی یمن
جمعه انقلاب

گروه بین‌الملل: انقلابیون یمن به  فراخوان رهبر جنبش انصارالله یمن پاسخ مثبت دادند و در تظاهرات عظیم روز جمعه، خیابان‌های «صنعا» را به اشغال خود درآورند و یکصدا خواهان برکناری دولت مورد حمایت غرب و سعودی‌ها شدند. دیروز با پایان مهلت انقلابیون به دولت «عبد ربه منصور هادی» رئیس‌جمهور یمن مبنی بر استعفا یا پاسخگویی به مشکلات معیشتی و امنیتی کشور، سرانجام قول عبدالملک الحوثی، شاخص‌ترین رهبر مخالف دولت عملی شد و پس از آنکه شیعیان و سنی‌ها در کنار هم نماز جمعه وحدت را به جا آوردند، همگی تظاهراتی بی‌سابقه را برای محقق شدن خواسته‌هایشان آغاز کردند. اما در تقابل آشکار با اراده مردم یمن، دولت آمریکا از اعلام آمادگی برای جلوگیری از سقوط دولت ناکارآمد و دست‌نشانده غرب و عربستان در صنعا خبر داد و همزمان سفرای آمریکا، انگلیس و فرانسه در صنعا بیانیه‌ای علیه مبارزان حوثی صادر کردند که البته تظاهرات عظیم روز جمعه پاسخ قاطعی بود به این دخالت‌های خارجی. البته این پایان رسوایی قدرت‌های مداخله‌گر غربی در یمن نبود؛ روز پنجشنبه اعلام حمایت شاخه  القاعده یمن که کاملا تحت حمایت دولت مرکزی قرار گرفته است از گروه داعش و جنایاتش در عراق و سوریه، با اعلان جنگ رسمی تکفیری‌های یمن به مبارزان حوثی  همراه شد. این در حالی است که سران تکفیری  حزب دولتی «الاصلاح» و روسای آل‌الاحمر که مزدوران آل سعود هستند از جمله حمید الاحمر، محسن الاحمر و عبدالله الیدومی با بالا گرفتن خشم مردم از یکشنبه‌شب منزل خود را ترک کرده و در سفارت آمریکا در صنعا پناهنده شده‌اند. با اینکه در ابتدای هفته  اعتراضات از سوی حوثی‌ها آغاز شده بود اما در طول هفته طیف‌های دیگر مردم پایتخت نیز به تظاهرات پیوستند به گونه‌ای که یک روز پیش از تظاهرات عظیم جمعه، روز پنجشنبه صنعا و چند شهر دیگر شاهد بزرگ‌ترین تظاهرات سراسری از زمان انقلاب اول یمن در سال 2011 بودند، انقلابی که به سقوط دیکتاتوری علی عبدالله صالح و فرار او به آمریکا منجر شد اما متاسفانه دولتی که متعاقب آن در صنعا روی کار آمد نیز آلت دست آمریکا و عربستان شده است و در کنار بی‌کفایتی محض در اداره کشور، سیاست حمایت از القاعده و تکفیری‌ها علیه سایر اقلیت‌ها را ادامه می‌دهد. روز پنجشنبه تنها در صنعا حدود 30 هزار نفر در اعتراض به دولت کنونی و ناتوانی آن در اداره کشور و بروز اختلالات امنیتی و اقتصادی و سیاسی به خیابان‌ها آمده بودند. اعتراض مسالمت‌آمیز با ابعادی گسترده‌تر دیروز در حالی برگزار شد که از حدود صد هزار معترض، 10 هزار نفر انقلاب حوثی مسلح بودند اما با وجود صف‌آرایی ارتش یمن برخوردی نظامی در پایتخت رخ نداد. به دنبال افزایش خشم عمومی در شهرهای مختلف یمن، معترضان تهدید کرده بودند در صورت محقق نشدن خواسته‌هایشان، روز جمعه، اعتراضات خود را گسترش خواهند داد که این مهم رخ داد.
 عبدالملک الحوثی: دشمن ما آمریکا و اسرائیل است
عصر دیروز شبکه المسیره، ارگان رسمی جنبش «انصار‌الله» سخنرانی رهبر حوثی‌ها به مناسبت تظاهرات بزرگ روز جمعه را به طور زنده پخش کرد. او از آغاز مرحله دوم اعتراضات مردمی یمن خبر داد و اعلام کرد: تا زمان تحقق خواسته‌های مردم در خیابان‌ها می‌مانیم. به گزارش تسنیم، سید‌الحوثی  در این خطابه نخست اعلام کرد: «دشمن اصلی ما اسرائیل و آمریکا هستند» و سپس داعش را ساخته و پرداخته اسرائیل و آمریکا دانست. او این پرسش را مطرح کرد که چرا داعش با توجه به اینکه مدعی این است که برای دفاع از امت اسلامی به سوریه و عراق حمله کرده، به اسرائیل حمله نمی‌کند؟ همچنین عبدالملک الحوثی تاکید کرد: نه آمریکا و نه هیچ کشور دیگری نمی‌توانند به یمن حمله کنند. او اعلام کرد مردم برای خواسته‌های مشخصی قیام کرده‌اند و خواستار سرنگونی دولت و تغییر آن هستند و به انقلابشان ادامه خواهند داد. به نوشته پایگاه «البدیل»، عبدالملک الحوثی گفت: « مردم یمن از علمکرد دولت به تنگ آمده‌اند و اقدامات انقلابی‌شان را راه‌حل این می‌دانند که دولت در مسیر از بین بردن خواسته‌ها و حقوق مردم حرکت نکند. هدف ما فتح صنعا نیست بلکه سرنگونی دولت و تغییر آن است». این تظاهرات بی‌سابقه عملا  رئیس‌جمهور یمن را که در ابتدا تهدید به برخورد با مردم کرده بود و حرکت آنها را شورش خوانده بود از مواضع خود عقب نشاند و او کمیته‌ای را برای مذاکره با عبدالملک الحوثی، رهبر جنبش انصار‌الله درباره خواسته‌های معترضان تشکیل داد. گفته می‌شود قرار است هادی از استان صعده، مرکز شیعیان حوثی در شمال یمن دیدن کند. البته به نوشته روزنامه اماراتی البیان، جنبش انصارالله شکست مذاکرات شب پنجشنبه با کمیته ریاست جمهوری را اعلام کرد اما تاکید کرد مذاکرات روز جمعه ادامه یافته است.  یک عضو کمیته ریاست‌جمهوری یمن به روزنامه البیان گفت: «اختلاف حول محور درخواست کمیته از الحوثی‌ها برای تشکیل یک حزب سیاسی و ورود به دولتی جدید و عدم بحث درباره موضوع افزایش قیمت فرآورده‌های نفتی بود که الحوثی‌ها آن را رد کردند و سپس مذاکرات شکست خورد اما توافق شد تا این مذاکرات امروز جمعه ادامه یابد.»  از طرف دیگر دیروز رئیس‌جمهور«عبد ربه منصور هادی» به نیروهای امنیتی برای مقابله با طرفداران جنبش انصار‌الله و دیگر انقلابیون دستور آماده‌باش داد و در نشستی اضطراری و فوق‌العاده با اعضای این کمیته و شورای دفاع ملی از آنها خواست آمادگی رزمی خود را به طور کامل بالا ببرند.  در مقابل، جنبش انصار‌الله بر مسالمت‌آمیز بودن اعتراضات و تظاهرات مردمی تاکید کرده و درباره تعرض به آن هشدار داد.
دولت فاسد یمن شکست خورده است
در همین حال پس از برگزاری تظاهرات بزرگ روز پنجشنبه در پایتخت و دیگر استان‌ها  بود که سخنگوی جنبش انصار‌الله یمن، دولت این کشور را دولتی گرفتار فساد و شکست امنیتی و اقتصادی دانست که تکفیری‌ها بر آن چیره شده‌اند. «محمد عبدالسلام» به شبکه العالم گفت اگرچه  از تعیین کمیته مذاکره‌کننده رئیس‌جمهور این کشور با جنبش انصار‌الله استقبال می‌کند اما دولت هادی را دولتی شکست خورده می‌داند. او در ادامه دلیل اصرار جنبش انصار‌الله یمن برای تغییر  حکومت ناپایدار مرکزی فعلی صنعا را چنین شرح داد: «دولت یمن در شرایط استثنایی به منظور نمایندگی چند جریان محدود سیاسی بر سر کار آمد اما به محض روی کار آمدن، سیاست تک‌روی و به حاشیه راندن دیگر جریان‌های سیاسی را در دستور کار قرار داد و حتی سعی کرد دستاوردهای کنگره گفت‌وگوی ملی را پایمال و در جهت خواسته‌های تنگ‌نظرانه و غیرقانونی خود، خرج کند». سخنگوی انقلابیون حوثی‌ها طرح دولت را به تعویق انداختن افزایش قیمت‌ها به مدت 6 ماه، آغاز تشکیل کابینه و جست‌وجوی راه‌های برون‌رفت از بحران اقتصادی برای جلوگیری از فروپاشی اقتصاد کشور دانست و تأکید کرد: اگر مردم مشکلی نداشته باشند، ما هیچ مانعی نمی‌بینیم که این طرح اجرا شود. به گفته او  شکل‌گیری شراکت ملی، به نفع رئیس‌جمهور و کشور است و این مساله در متن کنگره گفت‌وگوی ملی نیز مندرج است. عبدالسلام با تاکید بر شکست دولت در زمینه‌های امنیتی خاطر نشان کرد: «دولت حتی نتوانست امنیت ساختمان‌های نهادها و موسسه‌های رسمی دولتی را تامین کند. در زمینه اقتصاد نیز شکست خورد و به جای اینکه در کشور شراکت ملی حاکم کند، افرادی از اخوان‌المسلمین و تکفیری‌ها را به کار گرفت و امتیازات ویژه‌ای برای افراد خود در نظر گرفت و تحت فشار برخی طرف‌ها برای حمله به جریان‌های دیگر و جنگ با آنان قرار گرفت». او همچنین نقش شیعیان حوثی را در تحولات اخیر مهم برشمرد و گفت: «گروه حوثی از تلاش رئیس‌جمهور برای نجات کشور قدردانی می‌کند اما مساله این است که هیچ کس و هیچ نهادی از رئیس‌جمهور حرف‌شنوی ندارد، تا جایی که حتی افراد ما در کنگره که به دستور رئیس‌جمهور باید مورد حمایت قرار می‌گرفتند، امنیت نداشتند بنابراین اگر منصفانه بنگریم به این نتیجه می‌رسیم که این دولت، شکستی مفتضحانه خورده است». محمدعبدالسلام  سرانجام درباره فرجام بن‌بست سیاسی موجود در یمن گفت: «گزینه‌هایی که در دستور کار قرار خواهیم داد، مسالمت‌آمیز خواهد بود. ما طرح‌هایی مسالمت‌جویانه و متمدنانه و قابل قبول ارائه خواهیم کرد و از رئیس‌جمهور درخواست خواهیم کرد شجاعت به خرج دهد و جانب مردم را بگیرد و به مطالبات تحصن‌کنندگان در میدان‌ها و تظاهر‌کنندگان گوش فرا دهد، زیرا این افراد تضمین پشتگرمی واقعی در پشتیبانی از تشکیل دولت خواهند بود».
دست متجاوزان به مردم را قطع می‌کنیم
 سخنگوی دفتر سیاسی جنبش «انصار‌الله»  در مصاحبه با پایگاه خبری العهد درباره مرحله دوم اعتراض‌های مردمی گفت: «این مرحله خواست ملت را با آرامش و از طریق مسالمت‌آمیز دنبال کردیم اما اگر تظاهرکنندگان و معترضان از سوی دولت مورد خشونت قرار گیرند، دستان متجاوز دولت را قطع خواهیم کرد، این حرف آخر ماست و در زمان مناسب اقدام خواهیم کرد.»ضیف‌الله الشامی سپس درباره تظاهرات روز جمعه توضیح داد: «تظاهراتی که در مسیر فرودگاه آغاز شده است به مثابه قطع کردن مسیر روی مسافرانی که قصد خروج از یمن را دارند تلقی نمی‌شود، بلکه این عزیزان هر زمان که بخواهند می‌توانند از یمن خارج یا هر زمان که بخواهند می‌توانند به خاک یمن وارد شوند.» او به جزئیات دیدار نمایندگان رسمی دولت با رهبران الحوثی در استان صعده اشاره کرد و گفت: «این نمایندگان دولت با سید‌عبدالملک الحوثی دیدار داشتند و برای مذاکره به صعده نیامده بود، بلکه حامل پیامی بود و قصد داشت از این طریق پاسخ ما را به این پیام بداند.» این سخنگوی جنبش «انصار‌الله» در ادامه به نقل از سید‌عبدالملک الحوثی گفت: «دولت کنونی به‌درستی نمی‌تواند درک کند افزایش بهای سوخت به چه اندازه می‌تواند فشار بر جامعه یمنی وارد کند از این رو حوثی‌ها از نادیده گرفتن خواست ملت یمن ناراضی هستند. باید گفت افزایش بهای سوخت موجب ناگوار‌تر شدن اوضاع معیشتی ملت می‌شود و ما با این تصمیم مخالف هستیم، از این رو هرگز با دولت یمن درباره حقوق ملت وارد معامله نمی‌شویم».
 


Page Generated in 0/0189 sec