فراز و نشیب‌های بورس در سال ۱۴۰۱ و بررسی سناریوهای سال آتی
چشم‌انداز بورس در ۱۴۰۲
بازار سرمایه نسبت به دیگر بازارها عقب‌ماندگی جدی دارد؛ پیش‌بینی می‌شود سال آتی این موضوع جبران شود
گروه اقتصادی:‌ بازار سرمایه سال 1401 شرایطی نوسانی را تجربه کرد که اصلی‌ترین عامل این نوسان عوامل بیرونی و غیراقتصادی بود. البته خود سازمان بورس هم هیچ تلاشی برای مدیریت اخبار آن در کشور نکرد و حتی دستی بر آتش التهابات و انتشار اخبار ضد و نقیض داشت. به هر ترتیب شاخص کل بازار سرمایه در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۸ درصد رشد کرد؛‌ به طوری‌که از یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد به یک میلیون و ۹۰۰ هزار واحد رسید. با وجود این بازدهی بازارهای موازی شاهد بازدهی بیش از ۵۰ درصدی بودند و انتظار می‌رود سال آینده، سالی پرسود و پر رونق برای بازار سرمایه باشد؛ البته به شرط اینکه سازمان بورس در انجام وظایف خود کوتاهی نکند.
به گزارش «وطن امروز»، رشد اکثر نمادها، چرخش پول در صنایع دلاری و ریالی، کمرنگ شدن لیدرمحوری صنایع خاص، ورود نقدینگی، ارزش معاملات مطلوب، افزایش تقاضا در کنار تورم و رشد دلار، بازار را جذاب کرد و مورد توجه قرار داد.
با وجود جلب توجه بازار ارز، تمایل سرمایه‌گذاران به دلیل فاصله رشد بازار با تورم و دلار به بورس افزایش یافت و با وجود رشد نرخ بهره به دلیل فاصله این نرخ با نرخ تورم، واکنش منفی در بازار مشاهده نکردیم. 
گفتنی است با توجه به اهرم دلار و تورم باید منطقی‌تر به بازاری که سرشار از سهام ارزنده و ارزان است نگاه و فضا را عمیق‌تر بررسی کرد. 
* همه چیز به نفع بورس است
برای تعیین دورنمای بورس در سال ۱۴۰۲ بررسی قیمت بازارهای جهانی نیز حائز اهمیت است و با توجه به پیش‌بینی‌ها، احتمالا تغییر محسوس یا کاهش زیادی در کامودیتی‌ها در سال آینده رخ نخواهد داد اما توجه به این نکته ضروری است که چشم‌انداز رشد اقتصادی چین به عنوان یکی از بزرگ‌ترین واردکننده‌های انرژی مطلوب نیست پس در نتیجه تقاضا برای نفت شاید کاهش پیدا کند. 
بر این اساس برای بورس سال 1402 می‌تواند سال بسیار خوبی باشد، چرا که هسته اصلی بورس کامودیتی‌محور است و با توجه به قیمت دلار و چشم انتظارات تورمی، کف شاخص کل 1.480 خواهد بود و این پیش‌بینی می‌شود که در سال 1402 از سقف تاریخی شاخص عبور کنیم.
* بورس هنوز جای صعود دارد
روند معاملات بازار سرمایه از بهمن ۱۴۰۱ نشان از ورود پول‌های جدید و افزایش ارزش معاملات دارد. در شرایطی که دلار به عنوان یکی از عوامل اصلی تعیین میزان تورم و انتظارات تورمی در حال رکوردشکنی بوده و در بازار آزاد با ارقام بالاتر از 40 هزار تومان در حال معامله است، بورس تهران هنوز نتوانسته است به سقف قبلی خود دست یابد. اگر به صورت همزمان روند شاخص کل بورس و روند تغییرات نرخ ارز به قیمت آزاد را بررسی کنیم به وضوح یک شکاف حرکتی را میان این ۲ روند خواهیم دید. شکافی که نشان می‌دهد حرکت بورس به مراتب از حرکت دلار کند‌تر بوده است. 
* تاثیر بسته حمایتی سازمان بورس بر شاخص کل
بررسی روند شاخص کل در سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد تصویب بسته حمایتی ۱۰‌ بندی هیات‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار و اجرای آن، باعث بازگشت اعتماد سهامداران به بازار سهام شده و با همراهی مولفه‌های دیگر اقتصادی، روند شاخص کل از یک میلیون و ۲۴۱ هزار واحد، حرکت صعودی خود را آغاز کرده و به محدوده سقف تاریخی خود نزدیک شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد تصویب بسته حمایتی ۱۰‌بندی هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار و اجرای آن، باعث بازگشت اعتماد سهامداران به بازار سهام شده و با همراهی مولفه‌های دیگر اقتصادی، روند شاخص کل از یک میلیون و ۲۴۱ هزار واحد، حرکت صعودی خود را آغاز کرده و به محدوده سقف تاریخی خود نزدیک شده
است.
* عبور شاخص کل بورس از یک میلیون و ۹۰۰ هزار واحد
در روزهای پایانی سال شاخص کل بورس اوراق بهادار با افزایش ۸۴۷۷۰ واحدی معادل 4.66 درصد، به یک میلیون و ۹۰۵ هزار و ۷۵۸ واحد رسید. شنبه ۲۷ اسفندماه ۱۴۰۱، تالار شیشه‌ای شاهد روند صعودی شاخص‌های منتخب بود، به گونه‌ای که شاخص قیمت (وزنی - ارزشی)، با افزایش ۱۹۱۷۰ واحدی به رقم ۴۳۰ هزار و ۹۸۳  واحد رسید. شاخص کل هم‌وزن نیز با افزایش ۲۱۲۸۹ واحدی، عدد ۵۷۵ هزار و ۴۷۸ واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم‌وزن) نیز با افزایش ۱۲۵۸۸ واحدی به رقم ۳۴۰  هزار و ۲۸۹ واحد رسید، شاخص سهام آزاد شناور ۱۰۳۷۸۰ واحد افزایش را رقم زد و به سطح ۲ میلیون و ۴۶۸ هزار و ۹۳۶ واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول با ۷۵۹۹۲ واحد افزایش به رقم یک میلیون و ۴۷۵ هزار واحد رسید و شاخص بازار دوم ۱۲۸۴۸۰  واحد افزایش یافت و عدد ۳ میلیون و ۵۹۳ هزار و ۶۸ واحد را به نمایش گذاشت.