توصیه وزارت بهداشت برای کاهش پرتوگیری در این روزهای بسیار گرم
در خانه بمانید
گروه اجتماعی: گرما امروز و فردا تشدید می‌شود و به اوج خود می‌رسد. طبق پیش‌بینی  سازمان هواشناسی اغلب استان‌ها شنبه و یکشنبه با موج هوای بسیار گرم فرانرمال مواجه خواهند شد. در تهران نیز اعلام شده است دمای هوای 2 تا 4 درجه گرم‌تر می‌شود و به احتمال زیاد به بیش از 42 درجه برسد؛ گرمای کم‌سابقه‌ای که موجب شده کارشناسان بهداشت به مردم توصیه ‌کنند برای جلوگیری از گرمازدگی و مواجهه با تابش خطرناک اشعه فرابنفش طی این 2 روز حتی‌الامکان از منزل خارج نشوند و از قرار گرفتن مقابل نور خورشید بپرهیزند. سازمان مدیریت بحران کشور نیز اعلام کرد استانداران بر اساس اقلیم و شرایط حاکم بر استان می‌توانند ادارات و کارخانه‌ها را تعطیل کنند یا ساعات اداری را کاهش دهند؛ تعطیلی‌ای که بی‌تردید اثرات قابل توجهی بر کاهش میزان مصرف برق دارد. 
طبق اطلاعیه شورای اطلاع‌رسانی دولت، در پی افزایش کم‌سابقه دمای هوا و تداوم گرمای شدید و به منظور حفظ سلامتی هموطنان، فعالیت همه مراکز دولتی و بانک‌ها در سراسر کشور (به جز مراکز خدمات امدادی و اورژانسی) در تاریخ شنبه ۶ مرداد از ساعت ۶ تا ۱۰ صبح خواهد بود.
از سویی مدیر برنامه بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت در واکنش به اخباری مبنی بر افزایش شدت تابش پرتوهای فرابنفش خورشید طی روزهای پیش رو، ضمن ارائه توصیه‌هایی جهت حفاظت مقابل این تابش‌ها گفت: تابش پرتوهای فرابنفش، پدیده‌ای طبیعی است و در چنین شرایطی باید آموزش‌های لازم درباره چگونگی حفاظت مقابل پرتوهای فرانبفش در اختیار مردم قرار گیرد. علی گورانی اظهار کرد: پرتوهای فرابنفش خورشیدی همواره وجود دارد و شدت آن از خیلی کم تا بسیار زیاد است. افزایش شدت پرتوهای فرابنفش نه تنها خبر جدیدی نیست، بلکه با توجه به شدت دما می‌توان گفت یک پدیده طبیعی است. وی با بیان اینکه شاخصی برای پرتوهای فرابنفش خورشیدی لحاظ شده، ادامه داد: شاخص پرتوهای بنفش از عدد یک آغاز می‌شود و این شاخص بیش از عدد ۱۱ است. از عدد یک تا ۳ به عنوان «محدوده ایمن» شناخته می‌شود اما از عدد ۳ به بعد، تهدید به حساب می‌آید. مدیر برنامه بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت با اشاره به شدت تابش پرتوهای بنفش خورشیدی در کشور خاطرنشان کرد: اختلاف میان شدت تابش پرتوهای بنفش خورشیدی از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۶ به عدد ۱۰ و حتی گاهی‌ اوقات به بیش از ۱۰ می‌رسد. سازمان بهداشت جهانی درباره مواجهه با پرتوهای فرابنفش توصیه‌هایی ارائه داده و بر این توصیه‌ها تاکید می‌کند. سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند نباید در معرض تابش نور خورشید قرار گرفت. گورانی ادامه داد: اگرچه سازمان بهداشت جهانی بر این تاکید دارد که تا حد امکان در معرض نور خورشید قرار نگیرید اما اغلب افراد تصور می‌کنند حضور در زیر سایه حتی طی ساعات اوج تابش پرتوهای فرابنفش (ساعات ۱۰ صبح تا ۱۶) حجم کمتری از پرتوفرابنفش را متوجه آنها می‌کند. اگرچه چنین تصوری وجود دارد اما باید گفت پرتو فرابنفش از انعکاس محیط پیرامونی گرفته می‌شود. وی با بیان اینکه شیوه‌های حفاظتی با توجه به شدت و شاخص پرتوهای فرابنفش خورشیدی تعریف شده، بیان کرد: متاسفانه اطلاع‌رسانی درباره چگونگی حفاظت از پرتوهای خورشیدی با توجه به شدت آن در کشور کم است اما در مجموع هر چه میزان شدت پرتو افزایش یابد، به همان میزان نیز میزان پروتکل‌ها سخت‌تر می‌شود. وی در این باره افزود: سرطان پوست جزو ۵ سرطان شایع در ایران به حساب می‌آید و بیش از ۹۰ درصد دلایل ابتلا به این بیماری در پرتوگیری ریشه دارد. اگر مردم بویژه گروه‌های پرخطر مانند کشاورزان، کارگران فضای باز و رانندگان نسبت به پرتوگیری و اهمیت چگونگی حفاظت از پرتوها آگاه باشند، میزان سرطان پوست کاهش می‌یابد.  
* آب‌مروارید و پیرپوستی از عوارض پرتوگیری
مدیر برنامه بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت ادامه داد: سرطان پوست، آخرین مرحله آسیب پوستی به حساب می‌آید. پیش از اینکه یک فرد به سرطان پوست مبتلا شود، پوست او بشدت آسیب دیده است. اینطور نباید تصور کرد که آسیب‌های ناشی از پرتوگیری فقط به سرطان پوست محدود می‌شود، بلکه «آب‌مروارید» و «پیرپوستی زودرس» از دیگر آسیب‌های پرتوگیری به حساب می‌آیند. گورانی ادامه داد: آب‌مروارید از نتایج نور خورشید است و میزان این بیماری در کشور زیاد است و پیرپوستی زودرس نیز به دلیل نور خورشید است. در گذشته، پیرپوستی زودرس در کانون توجه قرار نداشت، چرا که بر این باور بودند یک مولفه لوکس به حساب می‌آید اما این روزها گفته می‌شود هنگامی که میزان پیرپوستی در یک جامعه زیاد باشد، آن جامعه، تکیده و غیرفعال است. هنگامی که یک فرد چهره شاداب دارد، میزان انرژی بیشتری دارد؛ در حالی که چروکیده بودن و پیرپوستی زیاد نه تنها یک آسیب اجتماعی محسوب می‌شود، بلکه آن جامعه نیز پیر به نظر می‌رسد. مدیر برنامه بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت به ایسنا گفت: باز هم تاکید می‌کنم توصیه‌هایی با توجه به میزان شدت پرتوهای فرابنفش وجود دارد. تابش پرتوهای فرابنفش، یک پدیده طبیعی است. آموزش‌های لازم درباره چگونگی حفاظت دربرابر پرتوهای فرابنفش باید در اختیار مردم قرار گیرد. گورانی توضیح داد: استفاده از کلاه لبه‌دار با لبه ۷ سانت، استفاده از عینک یووی دار توصیه می‌شود. برخی عینک‌ها UV ندارند و فقط فضا را تاریک می‌کنند؛ نکته مهم و اساسی این است که مردمک چشم در فضای تاریک باز می‌شود و این موضوع سبب افزایش میزان پرتوهای فرابنفش می‌شود. وی گفت: استفاده از کرم ضد آفتاب و آشنایی و اطلاع با مواردی مانند میزان SPF کرم، مقدار استفاده، مدت‌زمان استفاده و میزان ماندگاری کرم بر پوست اهمیت دارد. نوشیدن آب فراوان نیز جزو توصیه‌های دیگر به حساب می‌آید.  
* مدیریت بحران برای موج گرما در کشور
سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور از آماده‌باش مدیریت بحران کشور برای موج گرما در برخی مناطق کشور خبر داد. حسین ظفری با اشاره به موج گرمای این روز‌ها در کشور گفت: تصمیمات مربوط به گرمای هوا، مربوط به وزارت نیرو، سازمان هواشناسی و استانداری‌هاست. ما در بیشتر مواقع، مساله تعطیلی به خاطر گرما را به استانداری‌های هر استان می‌سپاریم تا بر حسب شرایط منطقه خودشان تصمیم بگیرند، زیرا ما تنوع هوایی زیادی در کشور داریم و بهتر است خود استان‌ها در این باره تصمیم‌گیری کنند. وی افزود: در واقع استانداران هر استان به عنوان مقام ارشد مدیریت بحران در هر استان در این باره تصمیم‌گیر هستند. همان‌طور که می‌بینید و می‌شنوید در این روز‌های گرم سال، برخی استانداری‌ها، ادارات خود را یا تعطیل کرده‌اند یا ساعت کاری را به خاطر شرایط هوا کاهش داده‌اند. معمولا استاندار‌ها با بررسی کارشناسانه و هماهنگی با سازمان‌های برق، آب و... تصمیم‌های مختلفی در این باره می‌گیرند. سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور افزود: ما در سازمان مدیریت بحران کشور نیز یکسری ابلاغ‌ها را استان‌های کشور داشتیم و از آنان خواستیم در برابر موج گرما آمادگی لازم را اتخاد کنند. از سوی دیگر هرگاه که موضوع گرما به یک مساله فراگیر و ملی بدل شده و بر کل کشور تاثیر گذاشته باشد، ما نیز به طور مستقیم ورود خواهیم کرد و آمادگی لازم را در این مورد داریم. ظفری گفت: اگر گرما یا سرما باعث ایجاد بیماری یا مشکلاتی برای سلامت هموطنان شود، وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی نیز به این مساله ورود می‌کنند و مدیریت بحران نیز اقدامات را تحت نظر می‌گیرد. وی با اشاره به اقدامات و توصیه‌های انجام‌شده از سوی سازمان مدیریت بحران کشور درباره گرما نیز گفت: از یک ماه پیش ما به نهاد‌های مختلف مانند اورژانس و هلال‌احمر ابلاغ کردیم در مراکز شلوغ و پر رفت و آمد مستقر شوند. همچنین با هماهنگی وزارت نیرو تاکید کردیم اگر نیاز به تعطیلی ادارات پرمصرف، کارخانه‌ها و... باشد، باید این کار انجام شود تا مدیریت انرژی نیز انجام شود. سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور به مردم توصیه کرد برای اینکه این گرما را بدون مشکلی سپری کنیم و مدیریت انرژی داشته باشیم، لازم است از تردد‌های غیرضرور در زمان اوج گرما خودداری و دمای محیط خود را نیز تنظیم کنیم.