نگاهی به علل تندخویی و بدرفتاری برخی شهروندان با پرسنل اورژانس و کادر درمان
امنیت اورژانسی اورژانس
مردان مسلح در ایرانشهر آمبولانس اورژانس را به رگبار بستند یک تکنیسین اورژانس در این حادثه جان خود را از دست داد
گروه اجتماعی: خبرهای ناگوار از ضرب و جرح پرسنل اورژانس که در حین انجام ماموریت توسط بستگان و همراهان بیمار هر از چند گاهی منتشر میشود گویا تمامی ندارد، آنطور که شامگاه یکشنبه به اورژانس ایرانشهر خبر رسید که در جریان درگیری طایفهای در اطراف شهر، چند نفر مجروح شدهاند و نیاز به کمک دارند. در این شرایط بود که ۲ آمبولانس به محل حادثه اعزام شدند. امدادگران نخستین گروه ۲ مجروح را سوار بر آمبولانس کردند و ضمن انجام خدمات اولیه، آنها را به بیمارستان منتقل کردند. در این میان مردان مسلح با تعقیب آمبولانس اورژانس در ایرانشهر آن را به رگبار بستند و علاوه بر ۳ مجروح، ۲ تکنیسین اورژانس را نیز هدف گرفتند و یکی از آنها جان سپرد و حال دیگری نیز وخیم گزارش شده است. این ماجرا بار دیگر یادآوری کرد که کادر زحمتکش اورژانس همچنان در معرض خطر قرار دارند و قانون باید از آنها حمایت کند تا کسی جرأت تعرض به آنها را نداشته باشد. در حادثه اخیر ایرانشهر همانطور که گزارش شده است امدادگران دومین گروه نیز ۲ مجروح دیگر را سوار بر آمبولانس کردند و قصد داشتند آنها را در کوتاهترین زمان ممکن به بیمارستان منتقل کنند اما در میانه راه حادثه تلخی اتفاق افتاد.
زمانی که آمبولانس در منطقه شمسآباد و در ۳۰ کیلومتری ایرانشهر بود، ناگهان سرنشینان یک خودرو که آمبولانس را تعقیب میکرد، شروع به تیراندازی به طرف خودروی امدادی کردند. با اینکه امدادگران اورژانس در حال انتقال مجروحان به بیمارستان بودند و آنها شرایط خوبی نداشتند، مردان مسلح به تیراندازی ادامه دادند تا اینکه آمبولانس متوقف شد. آنها همچنان به تیراندازی ادامه دادند تا اینکه ۵ سرنشین آمبولانس یکی پس از دیگری هدف گلوله قرار گرفتند. ۲ نفر از مجروحان در حال انتقال بودند و سومین نفر همراه آنها بود که هر ۳ نفر جان خود را از دست دادند. ۲ سرنشین دیگر آمبولانس تکنیسین اورژانس بودند، به نامهای محمدرضا نورا و محمـدحسن نارویی که آنها نیز هدف گلوله مرد مسلح قرار گرفتند. نورا به شهادت رسید و نارویی که بشدت مجروح شده بود، به بیمارستان منتقل شد.
در همین حال، بابک یکتاپرست، سخنگوی سازمان اورژانس کشور درباره این حادثه تلخ گفت: در گذشته، ما با ضرب و جرح عوامل اورژانس مواجه بودیم و در سال حدود ۲۰ مورد ضرب و جرح همکارانم گزارش میشد اما حادثهای که در ایرانشهر رخ داد باورنکردنی و تلخ است.
وی در گفتوگو با «وطن امروز» درباره ضرب و جرح نیروهای اورژانس توسط بستگان بیمار یا مصدوم اظهار داشت: در پی افزایش میزان ضرب و جرح، هتاکی و فحاشی به کادر اورژانس، سال گذشته معاون دادستانی به سازمان اورژانس آمدند و قول دادند یک دادگاه ویژهای مبنی بر اینکه پروندههای اورژانس خارج از نوبت یعنی خارج از فرآیند دادگاههای عمومی پیگیری و رسیدگی شود، تشکیل دهند. البته ما همچنان منتظر این اقدام هستیم تا برخورد زودهنگام قوه قضائیه با هتاکان و کسانی که به کادر درمان تعرض میکنند طوری باشد که کسی به خود جرأت ندهد کادر درمان بویژه نیروهای اورژانس را مورد ضرب و جرح قرار دهد یا به آنها هتاکی کند. یکتاپرست افزود: مدتی است آمار خشونت و آسیبرسانی به کادر اورژانس زیاد شده است به طوری که طی 2 ماه اخیر وضعیت به گونهای است که هر از گاهی شاهد ضرب و جرح نیروهای اورژانس هستیم.
سخنگوی سازمان اورژانس کشور در ادامه افزود: به منظور جلوگیری از خشونت با نیروهای خدماترسان، اورژانس پویشی به عنوان «زخم سپید» با شعار «خشونت علیه اورژانس چرا؟» راهاندازی کرده اما در حین آن شاهد حادثه تلخ ایرانشهر بودیم؛ حادثه دردناکی که موجب شد یکی از نیروهای کادر درمان ما که در کابین آمبولانس در حال کمکرسانی به مصدوم بود مظلومانه قربانی خشونت عدهای شود. دردناکتر از آن این است که این نیروی کادر درمان که حین خدمت جان خود را از دست داد شهید محسوب نمیشود. این در حالی است که اکنون ما در 52 نقطه کشور ماموریت هوایی داریم و اگر خدای نکرده اتفاق هوایی رخ بدهد، خلبان و تکنیسین شهید محسوب میشود اما کادر درمان از این امتیاز بیبهرهاند.
وی در ادامه گفت: نیروهای اورژانس به مأموریتهای مختلفی اعزام میشوند که در هر کدام از این ماموریتها جان خود را کف دستشان گذاشته و به مردم خدمت میکنند. کادر اورژانس همواره در معرض خطر قرار دارند. به عنوان مثال بستگان بیمار چنانچه آمبولانس دیر برسد کادر درمان را مورد ضرب و جرح و فحاشی قرار میدهند، در حالی که دیر رسیدن اورژانس اهمالکاری نیست، چرا که اولا خیلی از هموطنان راه را برای عبور آمبولانس باز نمیگذارند یا اینکه در مناطقی کمبود آمبولانس باعث میشود این اتفاقات رخ دهد. یکی دیگر از مشکلاتی که کارشناسان اورژانس با آن مواجه هستند، مزاحمتهای تلفنی است که خوشبختانه با همکاری رسانهها این موضوع کمتر شده است و مزاحمتها از 10 درصد تماسها به حدود 6 درصد رسیده است.
گفتنی است محمدرضا نورا، تکنیسین اورژانس که در این حادثه به شهادت رسید ۴۰ سال داشت و پدر ۴ فرزند بود. او اهل زابل بود و قرار بود تا پایان آذرماه به زادگاه خود منتقل شود. همچنین درباره وضعیت تکنیسین دیگر اورژانس که در این حادثه مجروح شده است، محمدحسن نارویی ابتدا به بیمارستان ایرانشهر و بعد به بیمارستان کرمان منتقل شده است.