رئیس مجلس: مناطق آزاد به دروازه واردات و حیاط خلوت عده‌ای تبدیل شده است
برگزاری کنگره ملی اقتصاد مقاومتی

گروه اقتصادی: کنگره ملی اقتصاد مقاومتی دیروز آغاز به کار کرد. رئیس مجلس شورای اسلامی صبح دیروز با حضور در کنگره ملی اقتصاد مقاومتی که در مرکز همایش‌های صدا و سیما در حال برگزاری است با بیان اینکه امروز بخشی از مشکلات اقتصادی کشور ناشی از تحریم‌هاست، گفت: حالا باید به‌دنبال این باشیم که چگونه فشارها را کاهش دهیم. پاسخگویی به این سوال در گرو چگونگی رفع نقایص اقتصادی کشور و حل مشکلات اقتصادی است و رویکرد مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز پرداختن به علت‌ها بوده است. وی اکثر بندهای سیاست‌های ابلاغی اقتصاد مقاومتی را قابل اجرا دانست و افزود: با کمی تحلیل و اراده می‌توان همه سیاست‌ها را اجرا کرد چرا که روح واحدی در این سیاست‌ها حاکم است و باید از نظر منابع انسانی و معدنی کشور رشد اقتصادی را بر مبنای تولید قرار دهیم. لاریجانی به شلوغ شدن اسناد بالادستی از جمله قانون فراوان نوشتن در حوزه اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: باید دقت کنیم که محور اصلی آن را گم  نکنیم. دغدغه و روح حاکم بر سیاست‌های ابلاغی اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری توجه به تولید ملی است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تـاکید کرد: بدترین راه برای حضور کارآمد بخش خصوصی در اقتصاد کشور استخدام در بخش دولتی است. باید با بهره‌گیری از صحبت‌های اندیشمندان، تحقق عدالت اجتماعی، اثبات کارآمدی نظام اسلامی و تقویت تولید داخلی را مدنظر قرار دهیم. وی ادامه داد: در این همایش هم دانشگاهیان حضور دارند هم مسؤولان اجرایی و فرصت بسیار مناسبی است تا در باب اقتصاد مقاومتی که بحث‌های زیادی مطرح شده، این دو قشر به همفکری بپردازند. در بحث سیاست‌های اقتصاد مقاومتی چند نکته وجود دارد، نکته اول ارزیابی است که منجر شد تا این سیاست در مجمع تشخیص مصلحت نظام عملیاتی شود، باید تحقیق شود این ارزیابی چه بود که براساس این ارزیابی این سیاست‌ها تدوین شد.
وی همچنین افزود: نکته دوم بررسی روح حاکم بر سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است که باید روح حاکم براساس ارزیابی‌هایی که از شرایط اقتصادی کشور به دست می‌آید مورد بررسی قرار گیرد.
لاریجانی با اشاره به مشکلات ساختاری اقتصاد ایران گفت: اقتصاد مقاومتی پاسخگوی این مشکلات درازمدت و ساختاری کشور است. ریشه این مشکلات شاید به چند دهه پیش برمی‌گردد، با مطالعه‌ای در دغدغه‌های مرحوم مدرس متوجه شدم که ایشان با اینکه یدی در عرصه سیاست و اقتصاد ملی داشت ولی دغدغه‌های اقتصادی به‌روزی داشت. مرحوم مدرس در حوزه اقتصادی حرف‌های ارزشمندی دارد. وی با اشاره به دغدغه‌های مرحوم مدرس که اکثراً مشکلاتی هستند که اکنون با آنها درگیر هستیم، ادامه داد: مرحوم مدرس در جایی می‌گوید دولت کارفرمای خوبی نیست، باید مردم اقتصاد را اداره کنند، دقیقاً این همان مشکلی است که ما امروز داریم، این مشکل، مشکل تحریم‌ها نیست. ایشان می‌گوید: «چرا مواد معدنی را صادر کنیم و صنایع وارد کنیم، باید با استفاده از مواد معدنی خود در داخل کشور صنایع را تولید کنیم.» صد سال از این حرف مرحوم مدرس گذشته است و هنوز آن مشکلات را داریم البته بعد از انقلاب خیلی از مشکلات حل شد ولی اقتصاد دولتی همچنان بر کشور حکمفرماست. رئیس مجلس به علاقه برخی مسؤولان به اقتصاد نیمه‌سوسیالیستی اشاره کرد و ادامه داد: این تفکر در برخی مسؤولان ما از ابتدای انقلاب تاکنون وجود دارد که تفکر اشتباهی است، سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و قبل از آن سیاست‌های اصل 44 قانون اساسی ابلاغ شد که اقتصاد به مردم واگذار شود و این روند مشکل‌دار و بیمارگونه از بین برود. رئیس مجلس شورای اسلامی به ضرورت وجود ارتباط تنگاتنگ بین صنعت و دانشگاه اشاره کرد و ادامه داد: عدم ارتباط صنعت و دانشگاه مشکل بزرگی است، دفتر ارتباط صنعت و دانشگاه کارآمد نبوده است. افزایش بودجه پژوهشی در کشور خیلی مؤثر نبوده و تأثیر شگرفی ایجاد نکرده است، البته اقداماتی باعث پیشرفت‌های رنک علمی ما در جهان شده است اما مشکلات فنی ما را حل نکرده است، البته شورایعالی انقلاب فرهنگی ضعیف عمل کرده است. لاریجانی با اشاره به ضرورت توجه به بخش تحقیق و توسعه در صنایع و دانشگاه کشور افزود: در صنعت ما رقابت نیست و خیلی ما نیاز به نوآوری داریم، در دیدار با یکی از بزرگ‌ترین صاحبان صنعت کشور از او پرسیدیم: بخش تحقیق و توسعه شما در چه وضعیتی است؟ به‌صراحت گفت خاک می‌خورد، انحصار باعث این قضیه شده است، البته در این بین دانشگاه‌ها نیز بی‌انگیزه شده‌اند چون دانشگاه‌ها ردیف بودجه مستقل دارند و خروجی فنی تأثیرگذاری ارائه نمی‌دهند و امر پژوهش نیز تأثیر چندانی در آنها ندارد و آنها نیز انگیزه خود را برای پیشرفت و تعالی از دست داده‌اند، باید فرمولی درست کرد که بخشی از بودجه دانشگاه‌ها وابسته به امر پژوهش و فنی شود یا صنعت وابسته به دانشگاه شود. وی به لزوم اتخاذ تدبیری برای استفاده استراتژیک از بحث نفت و گاز اشاره کرد و ادامه داد: باید در بخش انرژی مشتریان راهبردی داشته باشیم؛ به کمک مزیت نفت و گاز باید دوستان استراتژیک و راهبردی انتخاب کنیم، اگر اقتصاد آنها را به بخشی از اقتصاد خود گره بزنیم اقتصاد مقاومتی را پیاده کرده‌ایم. لاریجانی به مناطق آزاد و نقش آنها در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و افزود: مناطق آزاد باید محلی شود برای صادرات و سکوی پرتابی شود برای اینکه بخش تولید ما رونق گیرد ولی امروز به دروازه‌ای برای واردات تبدیل شده و این مناطق به حیاط خلوت عده‌ای تبدیل شده است.
اقتصاد مقاومتی تحریم را به فرصت تبدیل می‌کند
رئیس دانشگاه عالی دفاع ملی گفت: در چنین فضایی تحریم‌‌های اقتصادی نه تهدید بلکه به فرصت‌های ویژه‌‌ای تبدیل می‌‌شوند که می‌‌توان با استفاده از این فرصت‌ها الگوی اقتصاد مقاومتی را با اجماع ملی همراه و آن را به بهترین وجه پیاده‌سازی کرد. ابراهیم حسن‌بیگی، رئیس دانشگاه عالی دفاع ملی، صبح دیروز در مراسم افتتاحیه کنگره ملی اقتصاد مقاومتی گفت: ملت شریف ایران پس از پیروزی انقلاب ‌اسلامی و آب‌دیده شدن در جنگ تحمیلی و مقاومت و دفاع تاریخی و جانانه جوانان برومند خود با تقدیم هزاران شهید و جانباز و مقاومت در برابر تحریم دشمنان این ملت، تصمیم گرفته است با تفکر و روحیه انقلابی و جهادی در عمل به تدابیر خردمندانه رهبر و مقتدای خود با عزم ملی راه سعادت ‌و سرافرازی خود را تا رسیدن به سعادت و قله‌‌های پیروزی با استحکام پیش ببرد.
عضو ارشد شورای سیاستگذاری کنگره ملی اقتصاد مقاومتی ادامه داد: حضور باشکوه، بی‌نظیر و حماسه‌‌ساز ملت قهرمان همیشه در صحنه در مراسم یوم‌الله 22 بهمن سال جاری مهر تاییدی بر این عزم راسخ بود. رسیدن به حیات طیبه، بهبود زندگی مردم، پیشرفت اقتصادی، انسجام اجتماعی، وحدت و یکپارچگی ملی حاصل دوراندیشی، آینده‌سازی، بصیرت و هوشیاری در پرتو تلاش جمعی و کوشش برنامه‌‌ریزی شده جمعی در پرتو عزم ملی و نویدبخش دستیابی ملت بزرگوار ایران اسلامی به شایستگی‌‌های تمدن‌‌ساز در جهان است.
وی تصریح کرد: نگاه راهبردی، آینده‌‌نگر و دوراندیشانه برای خدمت به مردم و اداره مطلوب جامعه و پیمودن راه تعالی و سعادت این ملت بزرگ با توجه به آرما‌‌ن‌های بلند مردم سرافراز ایران وظیفه همه مسؤولان و مدیران بخش‌های مختلف ایران اسلامی ‌و انقلابی است.
دانشمندان برای عملیاتی شدن اقتصاد مقاومتی اندیشه کنند
رئیس دانشگاه شهید بهشتی با تأکید بر اینکه رسیدن به اقتدار علمی و اقتصادی در گرو تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است، گفت: توجه به علم، فرهنگ و اقتصاد در کنار هم می‌تواند پیشرفت کشور را زودهنگام کند. تهرانچی، رئیس دانشگاه شهید بهشتی صبح دیروز با حضور در مراسم افتتاحیه کنگره ملی اقتصاد مقاومتی که در مرکز همایش‌های صداوسیما در حال برگزاری است با اشاره به علت برگزاری این همایش، گفت: هدف از برگزاری کنگره اقتصاد مقاومتی توجه به شکوفایی اقتصاد و رفع مشکلات موجود در زیر بخش‌های اقتصاد و بهبود سطح رفاه عمومی و خنثی کردن طراحی‌های دشمنان است.
وی با اشاره به نامه امیرالمومنین به مالک‌اشتر مبنی بر اینکه در حکومتداری با دانشمندان گفت‌وگو و با حکیمان به بحث بنشیند، اظهار کرد: اگر بخواهیم سخن امیرالمومنین را مورد توجه قرار دهیم به این نکته می‌رسیم که برای رسیدن به  جامعه‌ای مطلوب نیازمند همنشینی و همفکری با دانشمندان هستیم. تهرانچی افزود: این همایش زمینه‌ای را برای بهره‌مندی از سخنان دانشمندان مهیا می‌کند. همچنین اگر توجهی به اظهارات مقام معظم رهبری در ابلاغ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی داشته باشیم توجه به اقتدار علمی و اقتدار اقتصادی مورد تأکید ایشان است. رئیس دانشگاه شهید بهشتی افزود: علم و فرهنگ و اقتصاد 3 پایه مهم در هم تنیده برای پیشرفت کشور است، باید با استفاده از اندیشه عالمان در این سه حوزه اقتصاد مقاومتی را عملیاتی کنیم. وی با تأکید بر اینکه اقتصاد مقاومتی تنها چند بند سیاست نیست، اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی یک الگوی بومی و علمی است و چگونگی اجرای این مدل نیازمند اندیشه اندیشمندان است. تهرانچی با تأکید بر اینکه در اجرای اقتصاد مقاومتی باید به یک وحدت نظر و همدلی برسیم، ادامه داد: ارزیابی به عنوان حلقه مهم در کنار فرهنگ، اقتصاد و سیاست باید در بررسی اجرای این سیاست‌ها قرار گیرد. در نظام علم و فناوری، اجتماعی و فرهنگ باید زمینه برای دستیابی به اقتصاد مقاومتی مدنظر قرار گیرد. وی با  اشاره به اینکه 2 دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه دفاع ملی در برگزاری این کنگره نقش مستقیم داشتند، افزود: تلاش کردیم در سال اول ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی مباحث نظری و راهبردی را در این کنگره دنبال کنیم تا بتوانیم به منظور ارتقای سطح توانمندی‌های داخلی، درون‌زایی و برون‌نگری، خودکفایی و ایجاد امنیت در اقلام راهبردی و کالاهای اساسی به یک نظر واحد دست یابیم. دانشگاه شهید بهشتی به نمایندگی از جامعه علمی مقالات را دریافت کرد و دانشگاه دفاع ملی در سطح راهبردی همه مقالات را از سراسر کشور مورد بررسی قرار داد.
 

۷۰ درصد تولید کشور تعطیل است
رئیس سابق دانشگاه تهران در کنگره ملی اقتصاد مقاومتی با اعلام اینکه امروز تولید در کشور کمتر از ۳۰درصد فعال و 70 درصد ظرفیت مراکز تولیدی به نوعی تعطیل است، گفت: اقتصاد مقاومتی یک اقتصاد پویا است که هم افزایش اشتغال و هم افزایش تولید را در پی دارد. فرهاد رهبر، رئیس سابق دانشگاه تهران افزود: مولفه‌هایی برای اقتصاد مقاومتی متصور هستیم که از آن جمله می‌توان به آینده‌ساز بودن، جهادی بودن، مردمی بودن و اتکا به علوم دانش‌بنیان بودن را نام ببریم که اینها همگی جزو مولفه‌های اقتصاد مقاومتی است. وی با اشاره به ضرورت تعامل در بحث اقتصاد مقاومتی با دنیا، افزود: در اقتصاد کنونی نمی‌توان در کشور را روی اقتصادهای دیگر بست و باید اقتصادی داشته باشیم که مبتنی بر جهان‌بینی باشد و در یک فرآیند عزت‌مدارانه با دنیا تعامل برقرار کنیم. وی به تعریف اقتصاد مستحکم و مقاومتی پرداخت و عنوان کرد: اقتصاد مستحکم اقتصادی است که خودترمیم باشد و خودکفا و شرایط آینده‌سازی و بسترسازی برای یک اقتصاد قوی را فراهم کند. این اقتصاد باید طوری تحلیل شود که آینده کشور را بسازد. وی ادامه داد: رهایی از وابستگی بودجه دولت و درآمدهای نفتی از ویژگی‌های این اقتصاد است، براساس اقتصاد مقاومتی باید نفت را به طور واقعی از بودجه حذف کرد و هزینه‌های دولت را کاهش دهیم و کاهش هزینه‌های دولت و ارزان اداره کردن دولت فقط بهبود فضای کسب و کار و رونق تولید را می‌طلبد. فرهاد رهبر در ادامه اذعان کرد: در این اقتصاد باید یک تعامل شرافتمندانه با دنیا داشته باشیم. وی به مشکلات بخش خصوصی اشاره کرد و ادامه داد: بزرگ‌ترین مشکل بخش خصوصی کشور تغییر قوانین حوزه اقتصادی است که این بخش را در تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی برای آینده خود عاجز کرده است.