پییر تایوفه و نیکلاس رویز: ایران و آمریکا در حالی در حال برگزاری آخرین نشست درباره برنامه هستهای بحثانگیز تهران در سوییس هستند که امیدوارند تا پایان ماه مارس به توافق سیاسی تاریخی برسند.
جمهوری اسلامی و قدرتهای بزرگ عضو گروه 1+5 (آمریکا، چین، روسیه، فرانسه، انگلیس و آلمان) بعد از 12 سال تنش بینالمللی و 18 ماه مذاکره فشرده با نظارت اتحادیه اروپایی، تا 31 مارس/11 فروردین فرصت دارند به توافقی برسند که در ازای لغو تحریمها علیه تهران تضمین میکند ایران به بمب اتم دست پیدا نخواهد کرد. «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا قبل از دیدار با محمدجواد ظریف، همتای ایرانی خود ضمن ابراز امیدواری درباره نتیجه مذاکرات از پیشبینی نتیجه گفتوگوها خودداری کرد. براساس خلاصه مصاحبه با شبکه تلویزیونی سیبیاس، جان کری در مصر گفت: «من امیدوارم در روزهای آینده این امر امکانپذیر شود».
وزیر خارجه آمریکا گفت: «در صورتی که برنامه هستهای ایران صلحآمیز باشد، ما به نتیجه خواهیم رسید». گروه 1+5 و تهران در صورتی که در 2 هفته آینده به توافق سیاسی برسند تا اول جولای / 10 تیر برای نهایی کردن جزئیات فنی این توافق فرصت خواهند داشت. در این توافق چند صفحهای فصلهای بزرگی برای تضمین ماهیت صلحآمیز فعالیتهای هستهای ایران پیشبینی میشود. این متن همچنین اصولی را برای کنترل تاسیسات هستهای ایران در طول توافق و برنامه زمانی برای لغو تدریجی تحریمهایی که اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار داده است، پیشبینی میکند. اما جان کری که از ماهها قبل درباره پرونده هستهای ایران مذاکره میکند، در شرمالشیخ مصر در ساحل دریای سرخ همچنان با ملاحظهکاری سخن گفت. او در کنفرانسی خبری از برخی «پیشرفتها» در مذاکرات با ایران سخن گفت و در همین حال اعلام کرد «اختلافات مهمی» وجود دارد.
جان کری هشدار داد: «ما نمیدانیم آیا مذاکرات به نتیجه میرسد یا نه». وی با اشاره به اینکه باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا گفته و تاکید کرده است که «اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هستهای برسد» تاکید کرد: «شمارش معکوس برای امیدواری درباره رسیدن به توافق خوب شروع شده است».
این قدرت بزرگ شیعی همواره تلاش برای ساخت بمب اتم را رد و بر اهداف صلحآمیز برنامه هستهای خود تاکید میکند. رئیسجمهور آمریکا که نزدیکی به ایران را بهعنوان اولویت سیاست خارجی خود قرار داده است، هرگز حمله به تاسیسات هستهای ایران را در صورت شکست دیپلماسی بهصورت کامل رد نکرده است.
در همین حال این گزینه کاملا فرضی نتوانسته خشم اسرائیل، متحد واشنگتن و دشمن ایران را فرونشاند.
وزارت خارجه آمریکا مشخص نکرد جان کری چه زمانی لوزان را ترک خواهد کرد. این کار احتمال دارد روز جمعه قبل از سال نو ایرانی (21 مارس) انجام شود که اعضای هیات ایرانی قصد دارند در کنار خانوادههای خود باشند. محمدجواد ظریف بعد از آنکه مذاکرات اولیه را با جان کری انجام داد، به بروکسل رفت تا با مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و وزرای خارجه فرانسه، انگلیس و آلمان دیدار کند.
هیاتهای مذاکرهکننده گروه 1+5 و ایران نیز، بار دیگر روز سهشنبه در لوزان دیدار کردند.
در همین حال به گفته یک دیپلمات اروپایی، بحثها درباره مسائل فنی حل نشده بعد از 31 مارس کاملا ضروری خواهد بود. به گفته وی، توافق سیاسی احتمالی «مرحله کلیدی را درباره نکات بسیار مهم شکل خواهد داد». این راهحل دیپلماتیک تاریخی در همین حال با مخالفتهایی در آمریکا و ایران روبهرو است. در واشنگتن توفانی سیاسی کنگره جمهوریخواه و دولت دموکرات را درگیر کرده است. کنگره آمریکا سوم مارس/ دوازدهم اسفند با هیاهو میزبان سخنرانی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل بود و او با تلاش برای از بین بردن توافق احتمالی، رئیسجمهور آمریکا را به چالش کشید. اختلافنظرها در آمریکا اکنون درباره نامه 47 سناتور جمهوریخواه به مقامات ایران با هدف اعتراض به مشروعیت و ارزش دیپلماتیک یک توافق بینالمللی برجستهتر شده است. جان کری بار دیگر این اقدام پارلمانی «خارج از قانون اساسی» را که احتمال دارد به شکست مذاکرات با ایران منجر شود، محکوم کرد. آیتالله علی خامنهای، رهبر عالی ایران که درباره مسائل راهبردی کشور خود حرف آخر را میزند، در پاسخ به خصومت نمایندگان آمریکایی، آن را «فریبکاری» آمریکا توصیف کرد.
خبرگزاری فرانسه
شمارش معکوس درباره توافق هستهای