انتقاد اقتصاددانان از کابینه مرفهان
وزرایی که با چمدان پرآمدند رفاه نیاوردند

اسدالله خسروی: عضو انجمن اقتصاددانان ایران با بیان اینکه بخش عمده‌ای از اعضای کابینه دولت یازدهم را افرادی تشکیل می‌دهند که با چمدان پر مسؤولیت پست‌های مهم اقتصادی و کلیدی کشور را پذیرفته‌اند، گفت: روحانی در انتخاب مدیران و وزرای خود افرادی را برگزید که نه‌تنها از سنین بالا برخوردارند بلکه اغلب آنها جزو مرفهان بی‌درد جامعه هستند و طعم تلخ محرومیت را نچشیده‌اند. دکتر محمدباقر صدری تصریح کرد: وزرای دولت باید علاوه بر توانمندی و مدیریت کارآمد چشم‌انداز درستی از برنامه‌های خود داشته باشند تا مشکلی اقتصاد کشور و خانوار‌ها را تهدید نکند. وی اضافه کرد: زمانی که وزیر یا مدیری صاحب مکنت اقتصادی است شاید خزانه خالی برای او دغدغه آنچنانی نباشد متاسفانه اکنون در کابینه دولت یازدهم افرادی پست‌های حساس اقتصادی را در دست دارند که دردآشنا نبوده و از توان مالی بالایی برخوردارند. این اقتصاددان به تاکید بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران درباره توجه به کوخ‌نشینان اشاره کرد و گفت: امام راحل بارها به مسؤولان هشدار می‌داد به خوی کاخ‌نشینی عادت نکنید و با کوخ‌نشینان مراوده کنید، چرا که اگر مدیری غفلت کند از مسیر جدا شده و این احتمال وجود دارد که دچار خطا شود؛ این موضوع اکنون نیز مورد تاکید مقام معظم رهبری است. وی با بیان اینکه در دولت لیبرال کمتر به قشر پایین‌دست نگاه می‌شود، افزود: هر چند کسی مخالف پولدار شدن از طریق مشروع نیست اما آیا مدیران سطح بالای اجرایی کشور توانسته‌اند با برنامه‌ریزی درست و با توجه به قابلیت‌های موجود رفاه را برای قشر کم‌درآمد و ضعیف جامعه ایجاد کنند یا معیشت آنها را بهبود بخشند؟ عضو انجمن اقتصاددانان ایران اظهار داشت: در این دولت سفره مردم روز به روز کوچک‌تر می‌شود و این پدیده ناشی از ناکارآمدی‌ها و کم‌توجهی مسؤولان و مدیران به هزینه و درآمد خانوارها بویژه قشر پایین درآمدی کشور است، چرا که در محاسبات هزینه و درآمد بخوبی مورد توجه قرار نمی‌گیرد. وی تبعات ناشی از کوچک شدن سفره خانوارها را تحلیل رفاه عمومی و بعضا اجحاف حقوق جامعه عنوان کرد و افزود: تنگناهای مالی عوارض نادرستی چون افزایش سطح عمومی قیمت‌ها، کم‌فروشی و... را در پی دارد که متاسفانه اکنون با نظارت ضعیف در بازار مشاهده می‌شود.
سفره مردم کوچک‌تر شد
یک اقتصاددان با بیان اینکه در دولت یازدهم سفره مردم کوچک‌تر و امرار معاش برای آنان سخت‌تر شده است، گفت: رویکرد تیم اقتصادی دولت، کلان‌نگری بوده و به مسائل خرد بی‌توجه است. محسن زاینده‌رودی در گفت‌وگو با مهر وضعیت اقتصادی خانوار را در دولت یازدهم نابسامان عنوان کرد و اظهار داشت: به‌رغم اینکه آمار اقتصاد کلان علامت‌های ظاهرا مثبتی نشان می‌دهد اما دولتمردان باید ابتدا مسائل اقتصاد خرد را مدنظر قرار دهند و بعد به موضوعات کلان بپردازند. وی تصریح کرد: در حوزه اقتصاد خرد نه‌تنها شرایط بهتر نشده، حتی نسبت به دوره‌های گذشته اوضاع بدتر هم شده است و ما شاهد کوچک‌تر شدن سفره مردم هستیم و امرار معاش آنان تحت تأثیر قرار گرفته است، در این زمینه یک تحقیق میدانی انجام شده که آمار و اطلاعات حاصل از آن بخوبی این موضوع را تایید می‌کند. این استاد دانشگاه درباره اینکه در صورت ادامه کار دولت فعلی تا سال ۱۴۰۰ اوضاع اقتصادی ایران به چه شکل خواهد بود؟ گفت: اگر قرار باشد این دولت به کار خود ادامه دهد باید ساختار اقتصادی کشور را از حالت کلان‌نگر خارج کند و روی بودجه خانوار و مسائل خرد کار کند. زاینده‌رودی تغییر ساختار در حوزه اقتصادی را ضروری عنوان کرد و افزود: با رویکرد کلان‌نگری فعلی تیم اقتصادی دولت، انجام این کار چندان آسان به نظر نمی‌رسد. این کارشناس ارشد اقتصادی تغییر در سطح زندگی مردم و توجه به رفتارهای عقلایی را از جمله شروط لازم برای ایجاد تحول در ساختار اقتصادی دانست.  
 دولت یازدهم بیکاری را نهادینه کرد
یک کارشناس ارشد اقتصادی با بیان اینکه معضل بیکاری در اقتصاد کشور نهادینه شده است، گفت: ضعف بنیه تولیدی کشور موجب شده تولیدکنندگان ما قدرت رقابت با غول‌های اقتصادی دنیا را نداشته باشند. علی یوسفی‌نژاد در گفت‌وگو با مهر با بیان اینکه دولت با ایجاد ثبات در بازار ارز و با کنترل تورم و حفظ سطح قیمت‌ها توانسته اقدامات خوبی انجام دهد، اظهار داشت: در این میان به مباحثی مانند رکود و بیکاری توجه چندانی نشده و این دو مساله مهم مغفول مانده است. وی رشد اقتصادی حاصل شده در یکی، دو سال اخیر را به باور بیشتر کارشناسان اقتصادی ناشی از افزایش تولید نفت عنوان کرد و افزود: متاسفانه این امر نه‌تنها منجر به حل مشکلات اقتصادی نشده بلکه رکود را تعمیق بخشید و باعث شد بیکاری به عنوان یک معضل در اقتصاد کشور نهادینه شود. این استاد اقتصاد تصریح کرد: متاسفانه دولت طی 4 سال گذشته نتوانست برای یکی از معضلات اساسی اقتصاد کشور یعنی بیکاری که تهدیدات و پیامدهای ناگوار اجتماعی زیادی مانند فقر، فساد و بزهکاری به دنبال دارد، چاره‌ای بیندیشد. یوسفی‌نژاد درباره اینکه پیش‌بینی می‌کنید در صورت ادامه کار دولت فعلی، آینده اقتصاد کشور چگونه باشد؟ گفت: این امر بستگی به سیاست‌های دولت دارد، به هر حال کاملاً مشخص است که دولتمردان تصمیم به حل این معضل دارند و به دنبال راه‌حلی برای آن هستند. وی ادامه داد: با این حال باید منتظر ماند و دید آیا رویکرد دولت در حل این معضلات منجر به حل مساله خواهد شد یا خیر؟ در عین حال باید در چند سطح به تحلیل آینده اقتصاد کشور بپردازیم. اول در سطح خرد که مهم‌ترین وجه آن در طرف تقاضا «کمبود تقاضاست» و در طرف عرضه «کمبود نقدینگی» است. این هر دو با فشار به تولید و تولیدکننده، موجب افزایش رکود می‌شود اما در سطح کلان مشکلات حول موضوع مهم نرخ پس‌انداز و به تبع آن سرمایه‌گذاری مطرح می‌شود که می‌تواند منجر به رشد یا رکود شود و نرخ اشتغال یا بیکاری نیز از نتایج آن است.