پس از واکنش سخنگوی شورای نگهبان، وزارت کشور عقب نشینی کرد
اعلام تدریجی نتایج شمارش آرای انتخابات

ساعتی پس از اینکه عبدالرضا رحمانی‌فضلی از برنامه‌ریزی وزارت کشور برای اعلام نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری به صورت قطعی و زودتر از دوره‌های قبلی خبر داد، سخنگوی شورای نگهبان بلافاصله به این موضوع واکنش نشان داد و از وزارت کشور خواست با توجه به اینکه در قانون اشاره‌ای به اعلام قطعی و یکباره نتایج نشده است، همچون تجربیات دوره‌های قبلی، نتایج آرا به صورت تدریجی اعلام شود. به گزارش
«وطن امروز» تصمیم فوری و عجیب وزارت کشور برای اعلام یکباره نتایج، در آستانه برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در شرایطی اعلام شده که طی روزهای گذشته مقامات قضایی از تخلفات مدیران دولتی اعم از استانداران و فرمانداران در انتخابات خبر داده‌اند. گفته‌های وزیر کشور درباره اعلام قطعی نتایج انتخابات و اینکه در دور نخست نتایج انتخابات مشخص خواهد شد، شائبه‌هایی را درباره این تصمیم وزارت کشور ایجاد کرده است. بر همین اساس نیز سخنگوی شورای نگهبان خواسته نتایج بتدریج اعلام شود. به گزارش خبرگزاری‌ها، عبدالرضا رحمانی‌فضلی، وزیر کشور صبح روز گذشته در نشست خبری با رسانه‌های داخلی و خارجی با بیان اینکه حتماً در این دوره زودتر از دوره‌های قبلی نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری را اعلام می‌کنیم، گفت: این نتایج به صورت قطعی و نه تدریجی اعلام می‌شود. وی در ادامه اظهار کرد: در دوره‌های قبلی نتایج به صورت تدریجی اعلام می‌شد اما این نحوه اعلام نتایج مشکلاتی داشت؛ به طور مثال آمار یک نامزد در یک استان نسبت به نامزدهای دیگر 80- 70 درصد  بیشتر بود اما در استان‌های دیگر نامزدهای دیگر رأی بیشتری کسب می‌کردند، بنابراین این جابه‌جایی آرا و بالا و پایین رفتن نتایج سوءتفاهم و گمانه‌زنی ایجاد می‌کرد. بنابراین بهتر است آمار پس از شمارش نهایی به صورت یک‌باره اعلام شود. رحمانی‌فضلی با اشاره به کناره‌گیری قالیباف و جهانگیری از انتخابات درباره احتمال رفتن انتخابات به مرحله دوم اظهار کرد: اگر نامزدهایی که اعلام کناره‌گیری کرده‌اند کتباً به ما این کناره‌گیری را اعلام کنند فقط 2 نفر اصلی در انتخابات باقی می‌مانند بنابراین احتمال رفتن انتخابات به دور دوم نیست.
اظهارات وزیر کشور اما ساعاتی بعد واکنش سخنگوی شورای نگهبان را به همراه داشت. عباسعلی کدخدایی ضمن اینکه از وزارت کشور خواست نتایج را بتدریج اعلام کند، از وزیر هم خواست از گمانه‌زنی‌ها درباره اینکه انتخابات در دور اول به پایان می‌رسد، خودداری کند. به گزارش فارس، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در نشستی خبری با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی که در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار شد، درباره گزارش‌هایی مبنی بر تهدید شدن روستاییان کشور به قطع یارانه‌های‌شان در صورت رأی ندادن به حسن روحانی، اظهار داشت: گزارش‌های تخلفات انتخاباتی روزانه به شورای نگهبان ارسال می‌شود که تعداد آنها هم زیاد است. کدخدایی با اشاره به اینکه قوه‌قضائیه به سرعت تخلفات را پیگیری می‌کند، تصریح کرد: فرقی نمی‌کند تخلف را چه کسی انجام داده است، ما همه گزارش‌های تخلفات را برای نهادهای ذی‌ربط ارسال و برای اعضای شورای نگهبان هم مطرح می‌کنیم. سخنگوی شورای نگهبان اظهار داشت: همین دیروز صبح هم گزارشی از تخلفات را برای اعضای شورا مطرح کردیم. کدخدایی در پاسخ به سوالی درباره اینکه وزیر کشور گفت نتیجه انتخابات در دور اول مشخص می‌شود؛ آیا شورا در این‌باره نگرانی دارد؟ گفت: من اهل پیش‌بینی نیستم که چه اتفاقی می‌افتد و خواهش من این است به حدس و گمان نپردازید. وی یادآور شد: امیدواریم انتخاباتی سالم و پرشور داشته باشیم و اینکه در مرحله اول یا دوم نتیجه مشخص شود، در روز انتخابات مشخص می شود. هر چه به انتخابات نزدیک‌تر می‌شویم، شور و احساسات و رقابت‌ها جدی‌تر می‌شود ولی اجازه دهید تابع نظر مردم باشیم. وی در پاسخ به سوالی درباره سخن وزیر کشور که گفته بود نتایج یک باره اعلام می‌شود؛ آیا این اقدام منجر به بروز شایعات تا پیش از اعلام رسمی نتایج نمی‌شود؟ گفت: قانون نگفته است نتایج یک‌باره باید اعلام شود بلکه گفته است باید میان نتایج هیات‌های اجرایی و نظارت تجمیع صورت بگیرد بعد اعلام شود. تجربه ادوار گذشته به ما می‌گوید چون اعلام نتایج انتخابات، امری حساس است لذا پیشنهاد ما اعلام تدریجی نتایج است و به وزارت کشور هم اعلام کرده‌ایم که ان‌شاءالله در این‌باره با این وزارتخانه رایزنی می‌کنیم. سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: 2 دسته تخلفات داریم؛ یکی تخلفاتی که روزمره است و بیش از 200 مورد را به قوه‌قضائیه ارسال کردیم؛ مانند توهین و افترا. این موارد از طرف شورا فقط به قوه قضائیه ارسال می‌شود و قوه‌قضائیه هم موضوع را در دستور کار خود قرار می‌دهد. کدخدایی اضافه کرد: دسته دیگر تخلفاتی موثر در تغییر سرنوشت انتخابات است و مابه‌ازای آن ابطال صندوق، حوزه یا شعبه است که در این شرایط شورای نگهبان وارد می‌شود. وی در ارتباط با تخلفات روز رای‌گیری و گزارشات و شکایت‌ها گفت: آن روز هم عزیزان ما در ستاد این موارد را پیگیری می‌کنند و اگر لازم باشد از قوه‌قضائیه هم کمک می‌گیرند. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به اظهارات آقای اژه‌ای، سخنگوی قوه‌قضائیه درباره تخلفات انتخاباتی 60 مدیر، آیا نام آقای روحانی هم در بین این 60 مدیر وجود دارد یا خیر؟ گفت: گزارشات قوه‌قضائیه حتما بر اساس مستنداتی است که به دست‌شان رسیده است و ما در جریان جزئیات نیستیم.
عقب‌نشینی وزارت کشور
پس از واکنش سخنگوی شورای نگهبان به اظهارات وزیر کشور درباره مشخص شدن نتایج انتخابات در دور اول، معاون وزیر کشور و کمیته اطلاع‌رسانی ستاد انتخابات کشور به اصلاح اظهارات رحمانی فضلی درباره اعلام نتایج انتخابات به صورت قطعی و همچنین پیش‌بینی تعیین تکلیف انتخابات در مرحله اول پرداختند. در همین راستا، محمدحسین مقیمی، قائم مقام وزیر کشور گفت: در تبصره 8 ماده 31 قانون انتخابات ریاست‌جمهوری تصریح شده «نتیجه شمارش آرای انتخابات ریاست‌جمهوری پس از وصول گزارش هیات اجرایی مرکزی به وسیله وزیر کشور اعلام می‌شود». وی افزود: با توجه به اینکه این تبصره در سال‌های اخیر به قانون انتخابات ریاست‌جمهوری الحاق شده و در رویه گذشته اعلام نتایج مطابق قانون سابق انجام شده است، برداشت حقوقی ستاد انتخابات کشور که توسط وزیر محترم کشور اعلام شد این بود که «مطابق تبصره الحاقی، نتیجه شمارش آرا (نه نتایج شمارش آرا) مبتنی بر گزارش هیات اجرایی مرکزی باید به یکباره توسط وزیر کشور اعلام شود». به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت کشور، قائم‌مقام وزیر کشور با اشاره به اعلام نظر شورای محترم نگهبان مبنی بر اینکه می‌توان اعلام تدریجی و مقطعی نتیجه شمارش آرا را نیز از تبصره فوق استنباط کرد، گفت: با توجه به اینکه وزارت کشور نیز به لحاظ اجرایی با اعلام تدریجی نتایج شمارش آرا موافق است و با کسب نظر شورای نگهبان مشکل حقوقی فوق مرتفع می‌ِشود، در این دوره نتایج شمارش به صورت تدریجی به اطلاع ملت شریف ایران خواهد رسید.
کمیته اطلاع رسانی ستاد انتخابات کشور نیز در اطلاعیه‌ای با اشاره به اظهارات وزیر کشور درباره احتمال ضعیف دومرحله‌ای شدن انتخابات تاکید کرد:  اظهارات جناب آقای دکتر رحمانی‌فضلی در این موضوع، صرفاً‌ یک ارزیابی مشروط و مطلقاً‌ غیرقطعی است و اظهارنظر درباره یک‌مرحله‌ای یا دومرحله‌ای شدن انتخابات، منوط به پایان اخذ رأی در شعب، شمارش همه آرا و اعلام نتایج خواهد بود.