مذاکره دولت با تلگرام تأیید شد
25 میلیون نفر در پیام‌‌رسان‌های داخلی

وزیر ارتباطات با تأکید بر اینکه مذاکره دولت ایران و تلگرام محرمانه نبوده و در دولت یازدهم صورت گرفته است، گفت: این مذاکرات با اطلاع دادستان وقت و اعضای کارگروه مصادیق مجرمانه انجام شده است. محمدجواد آذری‌جهرمی درباره مطرح شدن موضوع رفع فیلتر توئیتر خاطرنشان کرد: بر اساس بررسی‌های ما فیلتر توئیتر در کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه در سال 88 مصوب شده و به وزارت ارتباطات ابلاغ شده است. وی درباره حمایت دولت از پیام‌رسان‌های داخلی اظهار داشت:‌ ما باید در یک فضای منطقی به پیام‌رسان‌های داخلی نگاه کنیم، پیام‌رسان‌ها زیرساخت توسعه اقتصاد دیجیتال هستند اما به دلایلی پیام‌رسان‌ها هم نقش پیام‌رسان را داشتند و هم نقش رسانه که بار سیاسی رسانه به پیام‌رسان‌ها منتقل شد، ما اصرار داریم نقش پیام‌رسان و رسانه باید از هم جدا شود. همچنین وزیر ارتباطات با استناد به گزارش‌هایی مبنی بر اختلال در اینترنت کشور طی روزهای اخیر 24 ساعت به اپراتورها برای حل این اختلالات فرصت داد.
عضویت ۲۵ میلیون نفر در پیام‌رسان‌های داخلی
امیر خوراکیان، معاون محتوای مرکز ملی فضای مجازی درباره رشد پیام‌رسان‌های داخلی پس از محدودیت برای تلگرام گفت: از نظر ما مساله اصلی تلگرام حل شده است، بازگشت به شرایط انحصار به هیچ وجه اتفاق نخواهد افتاد اما موضوع داخلی‌ها تمام‌شده نیست و باید همچنان به بهبود سیستم و خدمات ادامه دهند البته در مراحل بعدی نیز برنامه‌های خوبی برای حمایت از آنها پیش‌بینی شده است.
وی ادامه داد: فعالیت پیام‌رسان‌ها به‌طور مداوم بر اساس شاخص‌های فنی و کارشناسی رصد می‌شود، به‌رغم وجود فیلترشکن‌ها و نسخه‌های فارسی تلگرام، میزان انتشار محتوا و بازدید پست‌ها، همچنین تعداد کانال‌های فعال در این شبکه کاملا روند کاهشی داشته و به‌طور کلی ترافیک این پیام‌رسان به کمتر از 30 درصد رسیده است که در نتیجه میزان موفقیت محدود شدن فعالیت تلگرام شیب مثبت دارد.
خوراکیان گفت: در حال حاضر 25 میلیون و 114 هزار نفر در پیام‌رسان‌های داخلی عضو شده‌اند و به این ترتیب بخش عمده‌ای از کاربران تلگرام فعالیت‌های عمده خود را از فضای غیرقانونی به سایر پیام‌رسان‌ها منتقل کرده‌اند و فرآیند انتقال همچنان ادامه دارد. در حال حاضر تعداد کاربران فعال روزانه پیام‌رسان‌های داخلی 9 میلیون و 200 هزار کاربر است که عدد مهمی است، زیرا تلگرام در طول چند سال به 9 میلیون کاربر فعال روزانه رسید،‌ البته در این راه هنوز پیام‌رسان‌های داخلی مشکلاتی نیز دارند اما در مجموع از فعالیت پیام‌رسان‌های داخلی طی 20 روز پس از مسدود‌سازی تلگرام راضی هستیم. وی در پاسخ به این سؤال که تکلیف نسخه‌های فارسی تلگرام از جمله هاتگرام و طلاگرام چه خواهد شد، گفت: تلگرام‌های فارسی برای یک مدت محدودی با فرصت دادن به پیام‌رسان‌های داخلی کمک می‌کنند تا در این زمان پیام‌رسان‌های داخلی مشکلات خود را حل کنند و به تناسب رشد کاربران توسعه یابند. نسخه‌های فارسی برخی مشکلات خود تلگرام را ندارند اما در نهایت یا باید خودشان تبدیل به پیام‌رسان مستقلی شوند یا کنار می‌روند. وی در پاسخ به این سؤال که شائبه کم‌کاری در برخورد با VPNها، وجود دارد، گفت: تاکنون نیز اقدامات لازم توسط دستگاه‌های مسؤول در این زمینه انجام شده است اما VPNها به دلیل مشکل کیفیت و محاسبه ترافیک برحسب نرخ بین‌الملل قطعا یک راه دائمی مناسب برای استفاده نخواهند بود.
وی در پاسخ به این سوال که برخی می‌گویند برخورد با تلگرام در قالب ساماندهی پیام‌رسان‌های خارجی با عجله و یکباره انجام شده است، گفت: سند ساماندهی پیام‌رسان‌ها در کشور در خردادماه 96 به تصویب شورای عالی فضای مجازی رسید و پیشینه یک‌ساله دارد که جلسات متعددی در سطح وزیران برای تقسیم کار و عملیاتی کردن آن برگزار شده است.
هاتگرام، موبوگرام و طلاگرام نصب نکنید
همچنین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هشدار داد: با توجه به انتشار برخی اخبار نادرست درباره نسخه‌های فارسی پیام‌رسان تلگرام که موجب ایجاد سردرگمی در بین کاربران شده است، به منظور تنویر افکار عمومی به اطلاع می‌رساند: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تا کنون هیچ‌گونه سروری در اختیار تلگرام  یا نسخه‌‌های غیررسمی آن قرار نداده است و آنچه از امکانات وجود داشته با ابلاغیه مرکز ملی فضای مجازی، در اختیار پیام‌رسان‌‌های بومی مجاز قرار گرفته است. مرکز ماهر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در گزارشی در بهمن‌ماه ۹۶، هشدارهای لازم درباره عدم استفاده از نسخه‌های غیررسمی تلگرام را منتشر کرده است. همچنین در پاسخ به این سوال که چرا محدودیت برای این‌گونه نسخه‌ها ایجاد نمی‌شود، همانگونه که قبلا اعلام شده بود مجددا تاکید‌‌‌‌ می‌شود وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تصمیم‌گیر پالایش و فیلتر سایت‌ها و نرم‌افزارها نیست.