صالحی اقدامات سازمان انرژی اتمی در چارچوب فرمان هسته‌ای رهبر انقلاب را تشریح کرد
گام اول برای تحقق ۱۹۰ هزار سو

گروه سیاسی: با گذشت کمتر از 2 ماه از فرمان هسته‌ای اخیر رهبر معظم انقلاب اسلامی که در مراسم سالگرد بنیانگذار انقلاب اسلامی بیان شده بود، اقدامات گسترده و متنوع سازمان انرژی اتمی برای تحقق این فرمان و همچنین تلاش‌‌های این سازمان برای تولید و پیشرفت طرح پیشران هسته‌ای تشریح شد.
در پی خروج 2 ماه قبل آمریکا از برجام و انتظار عمومی در کشور برای احیای دوباره فعالیت‌‌های هسته‌‌‌ای، مطالبه 2 اقدام مهم از سازمان انرژی اتمی توسط مسؤولان عالی نظام مطرح شد؛ «آمادگی سریع برای رسیدن به ۱۹۰ هزار سو غنی‌‌سازی در چارچوب برجام» و همچنین «اجرای طرح پیشران هسته‌ای». خردادماه امسال و در جریان بیست‌ونهمین سالگرد عروج ملکوتی امام خمینی(ره)، حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای تأکید کردند: ملت و دولت ایران این را تحمل نخواهد کرد که هم تحریم باشد، هم در محدودیت و حبس هسته‌ای. در همین راستا، ایشان مسؤولان سازمان انرژی هسته‌ای را موظف کردند «به سرعت آمادگی‌‌های لازم را برای رسیدن به ۱۹۰ هزار سو (البته فعلاً در چارچوب برجام) فراهم آورند و مقدمات اجرای مسائلی را که رئیس‌جمهور دستور داده‌‌اند از همین فردا آغاز کنند». به گزارش «وطن‌امروز»، با گذشت کمتر از 2 ماه از صدور این فرمان، رئیس سازمان انرژی اتمی فعالیت‌‌های این سازمان در راستای اجرای فرمان رهبری را تشریح کرد.
علی‌اکبر صالحی در این راستا از تکمیل کارخانه تولید روتور برای استفاده در سانتریفیوژهای پیشرفته در چارچوب فرمان اخیر رهبر معظم انقلاب مبنی بر آمادگی سریع برای رسیدن به ۱۹۰ هزار سو غنی‌‌سازی خبر داد. وی با تبیین اقدامات این سازمان برای اجرای فرمان مقام معظم رهبری، گفت: ما این کارخانه را به جای اینکه در 8-7 سال آینده بسازیم در حین مذاکره ساختیم، اما راه‌اندازی نکردیم، البته حضرت آقا کاملاً آگاهی دارند و آن زمان اطلاعات لازم را به ایشان می‌دادیم و اکنون که دستور دادند این کارخانه کاملاً راه افتاد.
صالحی افزود: یک روز پس از دستور رهبر معظم انقلاب در روز ۱۴ خرداد که بخشی از کارخانه را راه‌اندازی کردیم، رسانه ملی تصاویری از آن تهیه و پخش کرد. همان روز اعلام کردم بخش دیگر کارخانه تا یک ماه راه‌اندازی می‌شود که اکنون تقریباً کامل شده است.
معاون رئیس‌جمهور در گفت‌وگو با صداوسیما این کارخانه را بسیار پیشرفته و برای ساخت روتورهای مربوط به سانتریفیوژ و اندازه‌گیری‌های لازم دانست و گفت: ظرفیت این کارخانه به حدی است که اگر بخواهیم سانتریفیوژهای ‌آی‌آر ۶ را تولید انبوه کنیم ظرفیت اسمی و نهایی‌‌‌‌‌اش تولید حدود ۶۰ سانتریفیوژ‌ آی‌آر ۶ در روز است.
وی قدرت و ظرفیت غنی‌‌سازی با استفاده از سانتریفیوژهای ‌آی‌آر ۶ را ۱۰ سو دانست و افزود: با توجه به توان تولید روزانه ۶۰ دستگاه از این نوع سانتریفیوژ، میزان ظرفیت غنی‌‌سازی آن روزانه ۶۰۰ سو، ماهانه ۱۸ هزار سو و در ۱۰ ماه ۱۸۰ هزار سو یعنی تقریباً همان ۱۹۰ هزار سوی هدفگذاری شده است.
صالحی افزود: البته ما ملزم هستیم در چارچوب مقررات کار کنیم و من خود را ملزم می‌دانم. حضرت آقا فرمودند: جایی که تعهدی ایجاد می‌کنیم باید به آن وفادار باشیم مگر آنکه طرف مقابل بخواهد خلف‌وعده کند و زیر تعهدش بزند، اما ایشان همچنین فرمودند: تا زمانی که طرف مقابل به تعهدش پایبند است شما هم باشید.
وی گفت: زمانی که این کارخانه را می‌ساختیم، چون برجام هنوز به سرانجام نرسیده بود به پروتکل الحاقی متعهد نبودیم اما پس از دستور رهبر معظم انقلاب دوباره آن را در چارچوب برجام اجرا کردیم.
صالحی افزود: پس از تعهدات ما به اجرای پروتکل الحاقی آنها حق داشتند بیایند سالن پیشرفته ما را ببینند که آمدند و دیدند، اما قبل از پروتکل الحاقی چنین حقی نداشتند. پس ما کارها را طبق مقررات انجام دادیم و هیچ کاری را خلاف تعهدات پادمانی، پروتکل الحاقی و برجامی انجام نمی‌دهیم. به همین علت است که مقام معظم رهبری در دستورهای‌شان فرمودند اقدامات ما در چارچوب برجام باشد.
ملزومات تحقق فرمان هسته‌ای رهبر انقلاب
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به محتوای فرمان رهبر معظم انقلاب برای آماده‌‌سازی به منظور رسیدن به ۱۹۰ هزار سو غنی‌‌سازی اظهار داشت: حضرت آقا فرمودند: «مقدمات لازم را برای ۱۹۰ هزار سو در چارچوب برجام فراهم کنیم». این مقدمات لازم خیلی وسیع است و ابعاد مختلفی دارد. یعنی اگر بخواهیم ۱۹۰ هزار سو ظرفیت غنی‌‌سازی داشته باشیم این غنی‌‌سازی فقط سانتریفیوژ نیست که بچرخد و غنی بکند، خیلی از ملزومات دیگر هست که باید فراهم شود.
وی تصریح کرد: برای این اقدامات، مقام معظم رهبری از قبل دستورهای لازم را داده و از قبل فرموده بودند همیشه برای روز مبادا آمادگی لازم را داشته باشید و مبادا به آمریکا اعتماد کنید. این را بارها در مصاحبه‌هایم گفته‌ام که معظم‌له همیشه این تذکر را داده و فرموده بودند برای این منظور باید با هوشمندی به گونه‌ای عمل کنید که همواره آمادگی بازگشت‌پذیری در مجموعه صنعت هسته‌ای وجود داشته باشد، نه فقط رسیدن به ظرفیت قبل از برجام بلکه تحقق ظرفیت‌های بالاتر.
تجربه مذاکره با 3 کشور اروپایی در دهه 80
صالحی گفت: این ناشی از تجربه‌ای بود که در سال‌های ۸2 و ۸3 وقتی با 3 کشور اروپایی مذاکره می‌کردیم، به دست آمد. قرار بود ۶ ماه فعالیت‌های هسته‌ای را تعطیل کنیم تا موضوع حل‌وفصل و فعالیت‌ها از سر گرفته شود، اما توقف فعالیت‌های هسته‌ای ما 2 سال و نیم به درازا کشید و چون همان موقع هم بدقولی کردند حضرت آقا دستور فرمودند مجموعه سازمان انرژی اتمی فعالیت‌های هسته‌ای را دوباره آغاز کند. معاون رئیس‌جمهور افزود: با توجه به این تجربه بود که در حین و حتی قبل از مذاکره آمادگی داشتیم در صورت نیاز به بازگشت‌پذیری، نه فقط به شرایط قبل از مذاکرات که به شرایطی بسیار بهتر بازگردیم. وی گفت: برای رسیدن به ۱۹۰ هزار سو غنی‌‌سازی به برق مطمئن نیاز داریم، پس نباید برق آنجا قطع شود و به برق قابل توجه و اطمینان نیاز داریم.
صالحی افزود: اینکه می‌گویند ۱۹۰ هزار سو، کار ساده‌ای نیست، رهبر معظم انقلاب فرمودند: مقدمات را فراهم کنید آن هم در چارچوب برجام. ایشان خیلی دقیق این مطلب را فرمودند؛ نفرمودند بروید ۱۹۰ هزار سو را دایر و از اکنون شروع به غنی‌‌سازی کنید، ایشان کاملاً بر مسائل اشراف دارند. ما هم این کارها را کردیم.
تشریح آخرین وضعیت تولید پیشران هسته‌ای
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین در بخش دیگری از این گفت‌وگو از پیشرفت طرح تولید پیشران هسته‌ای بسیار جلوتر از زمان‌‌‌بندی آن خبر داد.
علی‌اکبر صالحی با تبیین آخرین اقدامات در اجرای این طرح گفت: اکنون یکی از شرکت‌‌های داخلی کاملاً درگیر این طرح است و بیش از 100 مهندس به‌طور مستقیم و شبانه‌روزی در این عرصه فعالیت می‌کنند. صالحی اضافه کرد: طرح تولید پیشران هسته‌ای شاید چیزی حدود 15 سال طول بکشد و این‌طور نیست که امروز و فردا به بهره برداری برسد، اگر شبانه‌روز کار کنیم و امکانات مالی آن فراهم باشد و از نظر مقررات، تسهیلات لازم را داشته باشیم که بتوانیم تصمیمات لازم را در خرید برخی تجهیزات و انجام برخی کارها بگیریم حداقل 15 سال زمان می‌برد. فعلاً طراحی مفهومی این طرح پایان یافته و طراحی پایه آن در حال انجام است. صالحی اضافه کرد: 20 درصد در مدت کمتر از 2 سال انجام شد و در حالی که از صفر آغاز کرده بودیم به ثمر رسیدیم. این راهبرد اکنون هم در سازمان انرژی در حال اجراست چنانکه در پیشران هسته‌‌‌ای، استخراج و اکتشاف بخوبی جلو می‌رویم زیرا ماده اولیه برای ما بسیار مهم است و با توصیه مقام معظم رهبری بشدت در این زمینه فعالیت می‌کنیم.
دستور رهبری درباره تأمین آب شیرین برای استان بوشهر
صالحی در بخش دیگری از اظهاراتش از دستور رهبر معظم انقلاب برای تجهیز 2 نیروگاه هسته‌ای در حال ساخت در بوشهر به دستگاه‌‌های آب‌شیرین‌کن خبر داد و افزود: مقام معظم رهبری فرمودند این نیروگاه‌ها حتما دارای آب‌شیرین‌کن باشد که در حال پیگیری آن هستیم تا با تحقق آن، روزانه حجم عظیمی آب را شیرین و نیاز استان را تأمین کند. وی گفت: رهبر معظم انقلاب همچنین دستور فرمودند برای آبادانی و تأمین آب و برق سواحل مکران از طریق صنعت هسته‌ای تدبیر کنیم که در حال مذاکره با کشورهای گوناگون هستیم تا برای تحقق این هدف از رآکتورهای کوچک استفاده کنیم.