بیژن زنگنه بعد از مدت‌ها اما و اگر توتال درباره فاز 11 پارس جنوبی از خروج رسمی این شرکت فرانسوی از قرارداد با ایران خبر داد
توتال باز هم رفت

سرانجام بعد از اما و اگرهای توتال، این شرکت فرانسوی بار دیگر اما این‌بار به صورت رسمی از قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی خارج شد. این موضوع را روز گذشته بیژن زنگنه اعلام کرد. وی در این‌باره اظهار داشت: توتال به صورت رسمی قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی را ترک کرده و بیش از 2 ماه است اعلام کرده از قرارداد خارج می‌شود. به گزارش خانه ملت، وزیر نفت درباره جایگزین شرکت فرانسوی توتال در قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی تصریح کرد: اکنون فرآیند جایگزینی شرکت دیگر در حال انجام است. تکرار بدعهدی توتال در قبال ایران در حالی است که در زمان عقد قرارداد بارها کارشناسان حوزه انرژی و برخی نمایندگان مجلس نسبت به عقد قرارداد هشدار داده بودند اما بیژن زنگنه با دهن‌کجی به همه این هشدارها مسیر خود با توتال را ادامه داد. برخی پشتوانه‌های زنگنه در بهارستان نیز مانع پیگیری جدی نمایندگان درباره موضوع قرارداد با توتال شدند. پیش از اعلام رسمی خروج، توتال بارها اعلام کرده بود از ایران خواهد رفت. پیغام‌های توتال درباره خروج از قرارداد با ایران از همان زمان که آمریکا اعلام کرد قرار است از برجام خارج شود آغاز شد. توتال بارها تاکید کرده بود تحریم‌های آمریکا مانع حضورش در ایران است و تابع تصمیمات این کشور خواهد بود. توتال تنها یک هفته بعد از اعلام خروج آمریکا از برجام توسط ترامپ، با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد چنانچه این شرکت نتواند از آمریکا معافیت تحریمی دریافت کند، از پروژه توسعه فاز 11 میدان گازی پارس جنوبی کناره‌گیری می‌کند. همچنین اواخر تیرماه سال جاری بود که مدیرعامل شرکت توتال گفت: این شرکت به دلیل عدم امکان معافیت از تحریم‌های جدید دولت آمریکا، از طرح پارس جنوبی ایران خارج می‌شود. پاتریک پویان در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی بی‌اف‌ام فرانسه، با تاکید بر اینکه راه دیگری جز خروج از این پروژه نداشته است، گفته بود: شما نمی‌توانید بدون دسترسی به سیستم مالی آمریکا در ۱۳۰ کشور جهان فعالیت داشته باشید، بنابراین در حقیقت ما قوانین آمریکا را اجرا می‌کنیم و مجبوریم ایران را ترک کنیم. وی افزود: شرکتی مثل ما باید به قوانینی که در موردش به اجرا گذاشته می‌شود احترام بگذارد، بنابراین ما باید از ایران خارج شویم. مدیرعامل شرکت توتال گفت: توتال به دلیل خروج از طرح توسعه فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی در خلیج‌فارس ۴۰میلیون دلار متضرر شده است. پویان با ابراز امیدواری درباره اینکه یک روز بتوانیم به ایران بازگردیم، گفت: برای شرکتی در مقیاس توتال که سالانه ۱۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری انجام می‌دهد، زیان ۴۰میلیون دلاری چندان قابل توجه نیست.
معطلی فاز ۱۱ پارس‌جنوبی با حضور توتال
تیرماه 96 قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی به ارزش 4 میلیارد و 800 میلیون دلار با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت، میان شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیومی متشکل از شرکت‌‌های توتال فرانسه، شرکت ملی نفت چین (CNPC) و شرکت پتروپارس به امضا رسید. توتال رهبری کنسرسیوم پروژه توسعه فاز ١١ پارس جنوبی را بر عهده داشت و سهم این شرکت فرانسوی در این کنسرسیوم 1/50 درصد، سهم شرکت چینی CNPC 30 درصد و سهم شرکت پتروپارس 9/19 درصد تعیین شد. به گزارش تسنیم، همزمان با مذاکرات برای انعقاد این قرارداد، سوابق سوء شرکت توتال در کنار عدم پیش‌بینی سازوکار مناسبی برای شرایط بازگشت احتمالی تحریم‌ها، انتقادات زیادی را از سوی کارشناسان به همراه داشت. از جمله اینکه توتال طی 20 سال گذشته در چند مرحله قراردادهای متعددی با شرکت ملی نفت ایران به امضا رسانده و هر بار به بهانه‌های واهی پروژه‌ها را نیمه‌کاره رها کرده است. یکی از مصادیق این موضوع، همین فاز 11 پارس جنوبی است. شرکت ملی نفت ایران و شرکت توتال سال 79 برای توسعه بخش بالادستی فاز 11 پارس جنوبی به توافق رسیدند و تفاهمنامه‌ای به امضا رساندند اما عملاً اقدام خاصی از طرف این شرکت فرانسوی انجام نشد و در نهایت توتال فرانسه که به دنبال خروج از این پروژه بود با ارائه رقمی بسیار بالا برای توسعه این فاز، ایران را در شرایطی قرار داد که نتواند پس از حدود 8 سال معطل ماندن فاز 11، این قرارداد را با شرکت فرانسوی به امضا برساند. شرکت ملی نفت ایران با پیشنهاد 11-10 میلیارد دلاری فرانسوی‌ها مخالفت کرد و به این ترتیب شرکت توتال از این پروژه کنار گذاشته شد. بر اساس این گزارش، یکی از مهم‌ترین بخش‌های توسعه‌ای میدان گازی پارس جنوبی که مرزی‌ترین فاز این میدان بوده و برای تولید گاز و میعانات گازی نقطه‌ای مطلوب‌تر از دیگر نقاط این میدان مشترک است، همین فاز 11 پارس جنوبی است که به خاطر بدعهدی شرکت‌هایی چون توتال فرانسه سال‌ها با تأخیر در توسعه مواجه شد.