در واکنش به تصمیم عربستان برای همکاری با آمریکا در تحریم نفتی ایران و جبران عرضه نفت در بازار صورت گرفت
تذکر روحانی به سعودی و امارات

آمریکا اعلام کرده است معافیت‌‌های خرید نفت از ایران برای 8 کشور را دیگر تمدید نخواهد کرد. این تحریم نفتی آمریکا اما زمانی قابل تامل شد که خبرگزاری رویترز به نقل از منابع سعودی فاش کرد آل‌سعود به کاخ سفید تضمین داده است پس از تکمیل حلقه تحریم نفتی ایران و برای جلوگیری از افزایش قیمت جهانی نفت، عربستان عدم عرضه نفت ایران را جبران خواهد کرد. نوع اظهارنظر مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نسبت به همکاری عربستان و آمریکا در تکمیل حلقه تحریم نفتی ایران نیز نشان داد توافقاتی میان 2 کشور در راستای تلاش برای به صفر رساندن فروش نفت ایران انجام شده است.
به گزارش «وطن‌امروز»، حالا حسن روحانی در واکنش به تصمیم دولت آمریکا می‌گوید فروش نفت ایران به صفر نخواهد رسید. او البته واکنش تندی علیه سعودی‌ها داشت و خطاب به آنها و نیز دوستان اماراتی‌شان گفت بقای آنها مدیون تصمیمات جمهوری اسلامی ایران بوده است. هشدار روحانی به سعودی‌ها نشان می‌دهد رفتار سعودی‌ها در تداوم دشمنی با ایران و همکاری آنها با آمریکا در ماجرای تحریم نفتی ایران، برای مقامات دولت روحانی غیر قابل قبول است. بر اساس این گزارش، حسن روحانی دیروز چهارشنبه در جلسه هیات دولت اظهار داشت: عربستان و امارات باید بدانند که وجود و بقای‌شان در سایه تصمیم خردمندانه حکومت جمهوری اسلامی ایران است. چنانچه سران نظام اسلامی و بزرگان کشورمان و مقام معظم رهبری و مرحوم آیت‌الله هاشمی تصمیمات دقیقی را در مقطعی که صدام به کویت حمله کرد، نگرفته بودند، امروز اثری از این کشورها وجود نداشت.روحانی افزود: زمانی که صدام قصد داشت به کویت حمله کند از ما خواست یا کمک کرده یا سکوت کنیم و تصمیم صدام صرفاً گرفتن کویت نبود و در نامه‌ای که به مرحوم هاشمی نوشته بود صراحتاً اعلام کرد در خلیج‌فارس 800 کیلومتر مرز مشترک خواهیم داشت و این نشان می‌دهد که صدام علاوه بر کویت به دنبال اشغال عربستان، عمان، امارات و قطر هم بود. صدام در آن مقطع مدام پیام‌ها و درخواست‌های متعددی ارسال می‌کرد که کشورهای حاشیه خلیج‌فارس را اشغال خواهد کرد و شما نیز بیایید شریک شوید، لذا کار بزرگی را که حاکمیت خردمندانه جمهوری اسلامی ایران در آن شرایط کرد، نباید فراموش کنید.روحانی خاطرنشان کرد: این جمهوری اسلامی ایران بود که عربستان را نجات داد و اگر تصمیم دیگری در آن مقطع گرفته بودیم، چه‌بسا امروز اثری از عربستان و امارات وجود نداشت. وی اضافه کرد: اولین کشوری بودیم که حمله صدام را به کویت حتی قبل از عربستان و امارات و شورای همکاری خلیج‌فارس محکوم و بیانیه صریح و قاطعانه‌ای در این زمینه منتشر کردیم. وی گفت: شما که وجودتان در سایه جمهوری اسلامی ایران است، چطور به ترامپ می‌گویید اگر صادرات نفت ایران را به صفر برسانید ما آن را جبران خواهیم کرد؟ آیا از تبعات این حرف خود آگاه هستید و می‌دانید که این به معنای دشمنی صریح با ملت ایران است؟ آیا نمی‌دانید که دوران ترامپ به پایان خواهد رسید و ما ماندگار هستیم و به عنوان همسایه در طول سالیان طولانی در کنار هم خواهیم بود؟ بهتر است به فکر دوستی دائمی در منطقه باشیم. روحانی خطاب به عربستان و امارات، افزود: جمهوری اسلامی ایران حق حیات بر گردن شما دارد و این دروغ نیست و یک تعارف یا شعار نیست. ما بودیم که نگذاشتیم کشور شما از بین برود و بر شما مسلط شوند، چطور امروز با دشمنان ما همکاری می‌کنید؟ وی با اشاره به تصور ترامپ در به صفر رساندن صادرات نفت ایران، تصریح کرد: این کار امکان‌پذیر نیست و ما به روش‌های مختلف نفت خود را به فروش خواهیم رساند و آمریکا با اینگونه اقدامات خود به تمام ملت‌های جهان و همه شرکت‌های نفتی دنیا و حتی به ملت خودش ظلم می‌کند. روحانی همچنین تصریح کرد: ما همواره مرد مذاکره و دیپلماسی بوده‌ایم، همانطور که مرد جنگ و دفاع هستیم. مذاکره در صورتی میسر است که همه فشارها برداشته شده، از اقدامات غیرقانونی خود عذرخواهی کنند و احترام متقابل وجود داشته باشد. بدون تردید قبول خواسته فرد چاقوکشی که به زور و به دروغ به دنبال مذاکره است، مطمئناً به جایی نخواهد رسید و ما با فرد چاقوکش و فرمول چاقوکشی مذاکره نمی‌کنیم و قبول چنین مذاکره‌ای به معنای ذلت و تسلیم است.

آقای روحانی! خودکرده را تدبیر نیست
سیدعلی هدایتی: سرانجام آقای روحانی پذیرفت که سیاست‌هایش در قبال عربستان سعودی اشتباه بوده است. طی قریب به 6 سال گذشته دیپلماسی دولت حسن روحانی نسبت به عربستان سعودی یک دیپلماسی غیرفعال و منفعلانه بود. در ماجراهایی مانند حمله تروریستی به کنسولگری ایران در بیروت، فاجعه منا و رفتار غیرانسانی آل‌سعود با پیکر مطهر شهدای منا و مسجدالحرام، همکاری با جنگ نفتی با ایران و سنگ‌اندازی در تصمیمات اوپک، تقویت تروریست‌ها در شرق و غرب ایران و نیز تجهیز تروریست‌‌های مقابل جبهه مقاومت در منطقه، دیپلماسی دولت حسن روحانی مبتنی بر اغماض و چشم‌پوشی و انفعال بوده است. اوج این رغبت غیرملی به سعودی‌ها پس از فاجعه منا رخ داد و در حالی که ملت ایران در عزای 500 نفر از هموطنان خود که به‌واسطه بی‌تدبیری سعودی‌ها در منا به خاک و خون کشیده شده بودند، قرار داشت، ظریف در یک اظهارنظر نسنجیده عادل الجبیر، وزیر وقت خارجه ضدایرانی سعودی‌ها را «دوست من» خطاب کرد و اینگونه بر زخم خانواده‌‌های داغدار نمک پاشید.  قطعا یکی از مهم‌ترین دلایل گستاخ‌تر شدن سعودی‌ها در قبال ایران و اینکه حالا آنها به دنبال محکم کردن گره نفتی آمریکا به دور ایران هستند، انفعال دولت روحانی و شخص وزیر امور خارجه در قبال سعودی‌ها و چشم‌پوشی آنها از اقدامات ضدایرانی آل‌سعود بوده است. اگر اکنون سعودی‌ها با همراهی با آمریکا به دنبال فشار بیشتر بر ملت ایران هستند، قطعا آقای روحانی قبل از اشاره به قدرنشناسی سعودی‌ها، باید نسبت به سیاست‌‌های دولت خود در قبال این دولتمردان نمک‌نشناس سعودی، زبان به اعتراف بگشاید.