با صعود قیمت به 3400 تومان
تب دلاربالا گرفت

گروه اقتصادی: بازار ارز این روزها از تب‌وتاب بالایی برخوردار است و دلارفروشان خیابان فردوسی تهران اکنون بازار پررونقی را سپری می‌کنند. قیمت دلار که از چند روز پیش سیر صعودی به خود گرفته است گویا قصد کاهش ندارد البته خیلی‌ها به انتظار عرضه این کالا از سوی بانک مرکزی به بازار از خرید دلار صرفنظر کردند اما زمانی که وعده‌ها در عرضه ارز به بازار عملی نشد بالاخره بازار این کالا با واکنش همراه شد تا قیمت دلار در بازار غیر‌رسمی به حدود 3400تومان برسد. هرچند یکی از موفقیت‌هایی که دولت یازدهم به آن می‌بالید ساماندهی و تثبیت نرخ  ارز طی چند ماه فعالیت آن بود اما گویا این موفقیت اکنون از تدبیر دولت خارج شده تا قیمت ارز در بازار بدون هر مانعی با نوسان همراه شود. در واقع این را باید قبول کرد که اکنون به موجب محدودیت‌های بین‌المللی، تسهیل امور بانکی و تبادلات ارزی به سختی امکانپذیر است اما خیلی‌ها از موقعیت کنونی سوءاستفاده کرده و برای سودآوری‌های کلان با توجه به کششی که اکنون بازار ارز دارد اقدام به فروش ارز با قیمت بالا می‌کنند که این رویکرد خارج از انصاف است که باید با این سری افراد سوداگر فرصت‌طلب برخورد شود.
افزایش قیمت ارز موقتی است
یک کارشناس بازارسرمایه درباره افزایش قیمت ارز در بازار به «وطن امروز» گفت: نوسان قیمت ارز به چگونگی میزان عرضه و تقاضای این کالا در بازار بازمی‌گردد و اکنون که تقاضا برای دلار در بازار تا حدی بالا رفته است بنابراین قیمت آن نیز افزایش یافته  اما باید به این نکته توجه شود که این افزایش قیمت صرفا به خاطر تامین نیازهای ضروری بوده و برای احتکار و سرمایه‌گذاری سودآور نیست. دکترنصرالله برزنی با بیان اینکه فعالان بازار غیررسمی دیگر چون گذشته انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری سودآور و اقدام به پس‌انداز ارز ندارند، افزود: بی‌شک دولت بویژه بانک مرکزی اقدامات خود را درباره جلوگیری از افزایش بی‌رویه قیمت ارز در بازار به‌کار می‌گیرد و با آزاد‌سازی ارز‌های خارجی به منابع کلان ارزی برای پوشش نوسانات قیمت این کالا در بازار دست خواهد یافت تا آرامش را به بازار بازگرداند. وی افزایش اخیر قیمت ارز در بازار را پدیده‌ای موقتی عنوان کرد و افزود: بی‌شک قیمت ارز در بازار به 3 هزار تومان و حتی پایین‌تر از آن نیز می‌رسد چرا که اکنون خیلی‌ها با ملتهب کردن بازار قصد افزایش قیمت این کالا را برای سودآوری هنگفت خود دارند.
قیمت واقعی ارز 4 هزار تومان است
یک کارشناس اقتصادی با اشاره به افزایش کنونی نرخ ارز در بازار به «وطن امروز» گفت: نرخ ارز در سال گذشته که قیمت آن تا حدود 4 هزار تومان پیش رفت تقریبا واقعی بود و این کاهش حدود 1000 تومانی در چند ماه اخیر بیشتر حالتی روانی داشت که اکنون نرخ ارز باز به همان قیمت بازمی‌گردد. دکترحسن اعتضادی اظهار داشت: حجم نقدینگی در کنار قیمت حامل‌های انرژی الان در کشور بالا رفته است و این موضوع تاثیر بسزایی بر افزایش قیمت ارز به جا گذاشته است و چنانچه بانک مرکزی نیز اقدام به عرضه ارز به بازار برای تعدیل قیمت این کالا بکند بی‌شک سیاستی زودگذر و موقتی خواهد بود. وی بابیان اینکه دولت باید برای ساماندهی نرخ ارز زمینه‌های ایجاد سرمایه‌گذاری خارجی را فراهم کند، گفت: اقتصاد ایران برای اینکه به تعادل برسد نیازمند 300 میلیارد دلار است اما متاسفانه در بحث جلب و جذب سرمایه‌گذاری خارجی که به ورود ارز به کشور منجر می‌شود اقدامات در خور توجهی تاکنون صورت نگرفته است.
سفته‌بازی در بازار ارز
یک فعال بازار ارز درباره علت افزایش نرخ ارز در چند روز اخیر گفت: انتظار بازار ارز بعد از صحبت‌های رئیس‌کل بانک مرکزی، افزایش عرضه بود اما با توجه به عدم تحقق این انتظار قیمت‌‌ها افزایش یافت. درباره افزایش قیمت ارز یکی از فعالان این بازار اظهارداشت: پس از صحبت‌‌های رئیس‌کل بانک مرکزی مبنی بر افزایش عرضه ارز با توجه به گشایش‌های جدید ارزی، قیمت‌ها در بازار تا حدودی تعدیل شد اما به دلیل عدم‌تحقق این امر، مجددا قیمت‌ها رشد کرد. وی با بیان اینکه بازار از دست صرافی‌ها خارج شده است، تصریح کرد: هم‌اکنون در بازار معاملات کاغذی انجام می‌شود و در واقع بخشی از خرید و فروش‌ها به هیچ وجه واقعی نیست و با هدف سفته‌بازی انجام می‌شود. این صراف با بیان اینکه در بازار سفته‌بازی اسکناس وجود ندارد، افزود: بدون جابه‌جایی ارز، خرید فروش شده و قیمت‌ها تغییر می‌یابد و از محل این تغییرات قیمتی سود عاید دلالان می‌شود. این فعال بازار ارز با اشاره به تجربه موفق کدرهگیری در معاملات مسکن،‌ گفت: بانک مرکزی برای ساماندهی بازار ارز و جمع‌آوری بازار دلالی می‌تواند از این روش استفاده کرده و لازمه هر معامله قانونی ارز، صدور کدرهگیری باشد. وی تصریح کرد: در صورتی که بانک مرکزی در روزهای آینده، عرضه ارز را تقویت کند، می‌توان به کاهش قیمت ارز امیدوار بود.
محدودیت ارز پتروشیمی‌ها دلیل اصلی گرانی
رئیس‌کل اسبق بانک‌مرکزی با بیان اینکه نباید نرخ ارز را به شکلی رسمی و قطعی حساب کرد، گفت: بانک مرکزی باید تایید نرخ ارز را با توجه به شرایط بازار تعیین کرده و تنها از نوسانات غیرمنطقی جلوگیری کند. طهماسب مظاهری با بیان این مطلب اظهار کرد: اینکه دولت برای ارز خارجی نرخ رسمی در نظر داشته باشد مثلا اینکه تلقی شود سه هزار تومان نرخ صحیح ارز است چندان درست نیست، بلکه دولت باید نرخی را تایید کند که اقتصاد با آن کنار آمده و تنها نقش دولت در آن کنترل نوسانات غیرمنطقی است. وی درباره‌ شاخص این نوسانات غیرمنطقی اظهار کرد: برای مثال اگر ما نرخ سه هزار تومان را نرخ رسمی ارز به حساب آوریم بالا یا پایین آمدن 50 تومانی در قیمت آن طبیعی است. اما بیش از آن در برهه زمانی کوتاه نوسان غیرطبیعی به حساب می‌آید که دولت و در رأس آن بانک مرکزی باید از این مساله جلوگیری کند. رئیس‌کل اسبق بانک‌مرکزی درباره دلایل اصلی افزایش نرخ ارز در طول روزهای گذشته در اقتصاد ایران نیز عنوان کرد: اصلی‌ترین دلیل کاهش عرضه و همچنین بالا رفتن تقاضا در این بازار است. بازار ارز جزو بازار‌هایی در ایران به حساب می‌آید که وقتی قیمت آن بالا می‌رود تقاضا نیز برای خرید افزایش می‌یابد. مظاهری اضافه کرد: در طول روزهای گذشته عرضه ارز از طریق شرکت‌های پتروشیمی محدود شده و این مساله باعث بالا‌رفتن قیمت ارز در بازار شده است. وی درباره برخی شایعات که نشان می‌دهد دولت برای تامین بودجه خود به سمت دستکاری نرخ ارز رفته نیز گفت: این مساله قانونی نیست و دولت نیز قطعا به دنبال چنین هدفی نخواهد رفت، زیرا این مساله حتی اگر در کوتاه‌مدت نیز جوابگو باشد در بلند‌مدت به ضرر کشور تمام خواهد شد. رئیس‌کل اسبق بانک‌مرکزی افزود: دولت در شرایط عادی نباید با نرخ رسمی ارز کاری داشته باشد. در عین حال باید با طراحی سیاست‌های مناسب از وارد‌کننده و صادر‌کنندگان اقتصاد در مقابل نوسانات ارزی محافظت کند.